Ο δελφίνος, του δελφίνου, τον δελφίνο, ωωω δελφίνε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

“Δελφίνος” είναι λέξη που χρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία, από το 1350 μέχρι το 1791 και από το 1824 μέχρι 1830, και δήλωνε τον διάδοχο του θρόνου.

Ο Λουδοβίκος ο μέγας δελφίνος (1 Νοεμβρίου 1661 – 14 Απριλίου 1711) από τον Οίκο των Βουρβόνων ήταν ο μεγαλύτερος γιος και το μοναδικό επιζών τέκνο από τα παιδιά του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Υπήρξε «γιος ενός βασιλιά, πατέρας ενός βασιλιά, αλλά ποτέ ο ίδιος βασιλιάς».

Ονομάστηκε μέγας δελφίνος, όχι τόσο λόγω της υψηλότατης βασιλικής του θέσης, όσο των μεγάλων σωματικών του διαστάσεων. Ο πατέρας του ανέθεσε την εκπαίδευσή του στον μεγάλο συγγραφέα της εποχής Ζακ Μπενίν Μποσουέ.

Παρά τις φήμες που τον έλεγαν έξυπνο, ήταν αποδεδειγμένα ακαμάτης και τεμπέλης, περνώντας μέρες ολόκληρες με μοναδική ασχολία να χτυπάει το πόδι του με ένα καλάμι.

Δεν πήρε ενεργό μέρος στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αλλά ως διάδοχος του θρόνου περιστοιχιζόταν από ένα συμβούλιο σκευωρών.

Δελφίνος είναι ένας όρος που ακούμε συχνά στην πολιτική ή γενικά όπου υπάρχουν αξιώματα.

Στην ουσία έτσι ονομάζεται οποιοσδήποτε θέλει να διαδεχθεί κάποιον σε κάποιο αξίωμα.

Στο Δήμο μας τώρα, ενδεχόμενη αποχώρηση του πρώην δημάρχου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι «δελφίνοι» έχουν ήδη αρχίσει να προγραμματίζουν γεύματα και δείπνα με κύριο πιάτο την… αρχηγία του συνδυασμού.

Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνουν τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Συνεπώς ο σημερινός αρχηγός μένει στη θέση του μέχρι νεωτέρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ