Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Φονταμενταλισμός: Η βία της θρησκείας

Φονταμενταλισμός: Η βία της θρησκείας

-

Του ΗΛΙΑ  ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ

            «Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά» (TonyBenn, Βρετανός πολιτικός).

Οι επιθέσεις των ισλαμιστών «μαχητών» κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τα τελευταία τρομοκρατικά γεγονότα στη Σρι Λάνκα ήταν ικανά να επιβεβαιώσουν ή και να συμπληρώσουν τη θέση του TonyBeen, στο βαθμό που υπάρχουν κάποιοι που συνδυάζοντας την πίστη και το δόγμα μπορούν ταυτόχρονα να σκοτωθούν σκοτώνοντας ταυτόχρονα.

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν για το γεγονός αυτό – ψυχολογικές, κοινωνικές, πολιτικές – για να αιτιολογηθεί το φαινόμενο του θρησκευτικού φανατισμού σε όλες του τις αποχρώσεις και ακραίες εκδηλώσεις του. Καμία, όμως, δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει τα εσώτερα δώματα αυτών των ανθρώπων που πεθαίνουν σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους. Έτσι η απορία αιωρείται και κυριαρχεί:

«Πώς γίνεται, οι ζωές άγνωστων, αμέτοχων και αθώων ανθρώπων να προγράφονται και να αφαιρούνται ως «διαπιστευτήρια» δυναμισμού μιας οργανωμένης ομάδας (άρα εξουσίας) προς μιαν άλλη ομάδα, πιο οργανωμένη και πιο ισχυρή… Ποια δύναμη αλλόκοτη – μείγμα της απελπισίας και του μίσους – είναι εκείνη που παραλύει τη σκέψη, μεταβάλλει το νου από χαρισματικό κριτή και επιλογέα σε χαριστικό εντολέα που οπλίζει και πυροδοτεί «στα τυφλά» με τη βεβαιότητα ότι υπηρετεί «υψηλούς σκοπούς», προασπίζεται τη «μία και μοναδική αλήθεια» και, άρα, αισθάνεται δικαιωμένος για την πράξη του…» (Πέτρος Μανταίος, από δημοσίευμα σε εφημερίδα).

 

Οι ανθρωποθυσίες

Η ιστορία έχει να δώσει πολλά παραδείγματα θρησκευτικής βαρβαρότητας (Χριστιανικής και Ισλαμικής), όπως: Οι διωγμοί των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή εποχή, οι θρησκευτικοί πόλεμοι του Μεσαίωνα, οι διωγμοί των βυζαντινών αυτοκρατόρων εναντίον των αιρετικών, η διαμάχη εικονοκλαστών και εικονολατρών, οι Σταυροφορίες, η Ιερά Εξέταση των Καθολικών, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, οι συγκρούσεις Εβραίων και μουσουλμάνων και πολλά άλλα…

Τα γεγονότα αυτά είναι ενδεικτικά για να συνειδητοποιηθεί πως διαχρονικά όλες οι μεγάλες θρησκείες οδήγησαν την ανθρωπότητα σε ανθρωποθυσίες και ομαδικές σφαγές στο όνομα του Θεού.

Όπως οι επαναστάσεις δεν είναι αναίμακτες έτσι και οι θρησκείες είναι γεμάτες από μίσος προς τους «άπιστους» και τους οπαδούς των άλλων θρησκειών. Κύρια αιτία όλων των θρησκευτικών αιματοχυσιών ο θρησκευτικός φανατισμός, ο γνωστός και ως φονταμενταλισμός.

 

Η έννοια

Ο όρος έλκει την καταγωγή του από το λατινικό Fundamentum= θεμέλιο, από όπου και το γαλλικό Funtamentalisme = θεμελιώδης  ή το αγγλικό Funtamentalism. Στα ελληνικά ο όρος αποδίδεται ως «θεμελιωτισμός» ή «θεμελιοκρατία».

«Φονταμενταλισμός σημαίνει την απόλυτη και κατά γράμμα προσήλωση στα θεμελιώδη δόγματα μιας θρησκείας, όπως αυτά ορίζονται στα ιερά κείμενα. Οι φονταμενταλιστές πιστεύουν ότι οι λέξεις του ιερού βιβλίου της θρησκείας τους αντιπροσωπεύουν την απόλυτη αλήθεια και ότι αυτές πρέπει να ερμηνεύονται κυριολεκτικά. Γενικότερα η λέξη «Φονταμενταλιστής» χρησιμοποιείται για να δηλώσει αυτόν που είναι συντηρητικός και αδιάλλακτος σε θέματα πίστης και ιδεολογίας» (AlexWoolf «Φονταμενταλισμός»).

Για τους φονταμενταλιστές η πίστη στα ιερά κείμενα αναγορεύεται σε ηθικό κριτήριο των πράξεών τους. Τα ιερά κείμενα μπορεί να είναι η Χριστιανική Βίβλος, το Μουσουλμανικό Κοράνιο ή η Ιουδαϊκή Τορά. Γι’ αυτούς τα ιερά κείμενα είναι θεόπνευστα και θεόσταλτα, αλάθητα και τέλεια. Ο Φονταμενταλιστής αδυνατεί να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι τα ιερά κείμενα (Βίβλος, Ευαγγέλιο, Κοράνι…) υπόκεινται σε πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες και είναι κατά βάση κείμενα παραβολικά με έντονους συμβολισμούς.

«Ο όρος φονταμενταλισμός δημιουργήθηκε το 1920 από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και ιεροκήρυκα Κέρτις ΛηΛόουζγια να περιγράψει το κίνημα εναντίον του μοντερνισμού που είχε αναπτυχθεί στους κόλπους του αμερικανικού προτεσταντισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Εμπνεύστηκε τον όρο από τον τίτλο «FuntamentalsoftheFaith (Τα θεμέλια της πίστης), σειράς δώδεκα φυλλαδίων που εξέδωσε ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων του προτεσταντισμού, από το 1910 ως το 1915. Αυτά τα φυλλάδια διακήρυτταν ότι υπάρχουν θεμελιώδη δόγματα της Εκκλησίας, στα οποία όφειλαν να πιστεύουν όλοι οι Χριστιανοί….»(AlexWoolf «Φονταμενταλισμός»).

 

Τα γνωρίσματα

Ο φονταμενταλισμός συνιστά ένα είδος θρησκευτικού αρχεγονισμού (religiousFundamentalism) και χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της θρησκοληψίας, του πουριτανισμού, του συντηρητισμού, της μισαλλοδοξίας, του προσηλυτισμού και της απόρριψης κάθε στοιχείου που αποκλίνει από τα θεμελιώδη δόγματα της θρησκείας, όπως αυτά καταγράφονται στα ιερά κείμενα. Η επιστροφή στην παράδοσηκαι η εμμονή στα θρησκευτικά βιώματα του παρελθόντος αντίκεινται σε κάθε είδους νεωτερισμούς και αλλαγές. Γι’ αυτό ο φονταμενταλισμός διάκειται εχθρικά στη νεωτερικότητα και την παγκοσμιοποίηση.

Οι φονταμενταλιστές επικρίνουν κάθε στοιχείο που διαφοροποιείται από την καθαρότητα του παρελθόντος, που θεωρείται ιδανική εποχή, «χρυσή εποχή» (οι πρώτοι αιώνες του χριστιανισμού / ο 7ος αιώνας για τους μουσουλμάνους, όταν ο προφήτης έζησε στην Αραβία). Ιδιαίτερα οι φονταμενταλιστές κατακρίνουν και θεωρούν εκφυλιστικά φαινόμενα την ισότητα των δύο φύλων, την ομοφυλοφιλία, τις αμβλώσεις και ιδιαίτερα κάθε στοιχείο εκκοσμίκευσης της κοινωνίας (χειραφέτηση της κοινωνίας από τη θρησκευτική εξουσία).

Η εξιδανίκευση του παρελθόντος και η εμμονή προσκόλληση στα δόγματα – αλήθειες των ιερών κειμένων καθιστά τους φονταμενταλιστές εχθρούς της προόδου και της επιστήμης. Οι θεωρίες του Δαρβίνου γνώρισαν διώξεις και οι υπερασπιστές του εκδιώχθηκαν από τα Πανεπιστήμια.

«Τα ιδανικά σας, είτε εθνικά είτε θρησκευτικά, είναι αυτοπροβολές σας, και το ν’ ακολουθείτε τέτοιες προβολές είναι προφανώς ικανοποίηση του «Εγώ» κι επομένως εγκλωβισμός του νου σε μια πίστη, σε ένα ιδανικό, που δεν είναι κάτι πραγματικό» (Κρισναμούρτι).

Ο φονταμενταλισμός συνήθως συνοδεύεται από ανολοκλήρωτα όνειρα, απωθημένους και υπόρρητουςεθνικισμούς και εθνοφυλετισμούς.

 

Φανατισμός και Φονταμενταλισμός

Αν ο φονταμενταλισμός είχε σημείο αναφοράς το εσωτερικό των θρησκειών, δεν θα αποτελούσε κίνδυνο για την κοινωνία. Όταν, όμως, η εκδήλωσή του συνοδεύεται από τρομοκρατικές πράξεις, τότε εμπνέει ανησυχία και μας οδηγεί σε ανίχνευση των βαθύτερων αιτιών που τον πυροδοτούν, τόσο ως ατομική ενέργεια όσο και ως συλλογική πράξη.

Στο βαθμό που φονταμενταλισμός συνιστά μια από τις πιο ακραίες εκδηλώσεις του φανατισμού (δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά εννοιολογικά οι δυο όροι, αν και ο φανατισμός παραπέμπει σε κάτι το ιερό – θρησκευτικό, Fanum-i), είμαστε υποχρεωμένοι μεθοδολογικά να συνεξετάσουμε τα δυο φαινόμενα ως προς την αιτιολόγησή τους.

Ο φονταμενταλισμός, ο φανατισμός και ο δογματισμός συνιστούν τους βασικούς όρους ενός τριωνύμου όπου ο διάλογος, ο ορθολογισμός και η ανεκτικότητα απουσιάζουν παντελώς. Αντίθετα κυριαρχούν οι απόλυτες αλήθειες που τροφοδοτούν το μίσος, την εχθρότητα προς τους διαφορετικούς και τη σύγκρουση που όχι σπάνια εκδηλώνεται με την αφαίρεση ζωής των «άλλων».

«Ο φανατικός δεν έχει ερωτήσεις, ξέρει όλες τις απαντήσεις. Ο περίεργος, που ξέρει πως στον κόσμο υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις, δεν μπορεί να είναι φανατικός»(ΆμοςΟζ).

Τα ερωτήματα, οι αμφιβολίες και η κριτική επεξεργασία των «ιερών αληθειών» απουσιάζουν, αφού ο φονταμενταλιστής αισθάνεται ασφαλής και δυνατός όταν διακονεί τις θεμελιώδεις αρχές της θρησκείας του. Γι’ αυτόν η πραγμάτωση του «δικαίου» των «ιερών αληθειών» δικαιολογεί ακόμη και την αφαίρεση ανθρώπινων ζωών.

Για τους ειδικούς ο φονταμενταλισμός εδράζεται στον «τραυματισμένο» πνευματικό και ψυχικό κόσμο του ατόμου και ιδιαίτερα του πιστού. Άτομα με θρυμματισμένο εσωτερικό κόσμο καθίστανται τυφλά όργανα της ανασφάλειας και της ασημαντότητάς τους. Τέτοια άτομα αναζητούν ένα σημείο αναφοράς για να νιώσουν δυνατοί και εκτονώνονται υπηρετώντας τυφλά τα δόγματα της θρησκείας τους.

«Αυτοί που σε κάνουν να πιστέψεις απιθανότητες, είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες»(Βολταίρος).

Οι κήνσορες του «τέλους των ιδεολογιών» χαλκεύουν νέους – ισμούς, δημιουργούν φανταστικούς εχθρούς, εξοστρακίζουν τη γνώση και την ηπιότητα και καταστρέφουν κάθε αντίδοτο στον πρωτογονισμό και στην ηθική βαρβαρότητα. Ο φονταμενταλισμός προϋποθέτει και δημιουργεί το «μαζικό άτομο».

«Τα μαζικά άτομα δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά, δεν γνωρίζουν τις αποχρώσεις, δεν ανέχονται τον αντίλογο και δεν προάγουν στο εσωτερικό τους τις διαλεκτικές συζητήσεις. Είναι ετεροκίνητα, εύπιστα, ευμετάβλητα, ασταθή, παρορμητικά, μισαλλόδοξα, δογματικά, ουτοπικά, αυταρχικά και συντηρητικά»(Λεμπον, «Η ψυχολογία του όχλου»)

* Χρήσιμα βιβλία:
1. ΛεΜπον:  «Η ψυχολογία του όχλου»
2. AlexWoolf:  «Φονταμενταλισμός»
3. Ηλία Γιαννακόπουλου: «ΙΔΕΟπολις» («Φανατισμός: Η δύναμη των ασήμαντων»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο κουρείο στην Καλαμπάκα από τον Ευριπίδη Κωστόπουλο

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...