Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Δημόσια Παιδεία: Κοινωνικό αγαθό και Ν.Δ. ένοιες ασυμβίβαστες

Δημόσια Παιδεία: Κοινωνικό αγαθό και Ν.Δ. ένοιες ασυμβίβαστες

-

Δεν έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ και τόσο ο κόσμος της εκπαίδευσης όσο και η ελληνική κοινωνία παρακολουθούν τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης με έκδηλη ανησυχία. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να χαρακτήρισε την παιδεία «απόλυτη πολιτική προτεραιότητα» και να εξέφρασε την «απόλυτη» εμπιστοσύνη του προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά τα πρώτα μέτρα που εξάγγειλε η υπουργός παιδείας δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ας τα δούμε αναλυτικά:
• Καμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση για την τόσο αναγκαία αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την παιδεία, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ (5%).
• Αποκόπτεται η έρευνα από τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, και μεταφέρεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς καμιά αιτιολόγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε προεκλογική εξαγγελία ούτε οποιαδήποτε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Καταργείται έτσι η ακαδημαϊκότητα της έρευνας που διεξάγεται στα ερευνητικά κέντρα, αναπόφευκτο δε αποτέλεσμα θα είναι η άμεση υποβάθμιση της ερευνητικής διαδικασίας τόσο σε ΑΕΙ όσο και στα ερευνητικά κέντρα.
• Η κατάργηση της ίδρυσης νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με πρόσχημα την ανεργία των δικηγόρων, «ανοίγει» χώρο και δημιουργεί πελατεία για ιδιωτικά ή ξένα πανεπιστήμια.
• Στερεί τα σχολεία από το «οξυγόνο» των άμεσων διορισμών, καθώς επιμένει στην ιδεοληψία του «πέντε αποχωρούν, ένας προσλαμβάνεται». Ταυτόχρονα, ενώ προβάλλει την ανάγκη «σταδιακής επίλυσης» του προβλήματος των αναπληρωτών, ουσιαστικά ακυρώνει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση (2020 και 2021). Με την πολιτική αυτή ενισχύονται οι ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση και καλλιεργούνται συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών.
• Απόλυτη σιωπή της κυβέρνησης και για την αναγκαιότητα των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, με το νέο σύστημα και τις απαιτούμενες διαδικασίες που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τους αναγκαίους πόρους. Κι ας είναι γνωστό ότι εφέτος θα απαιτηθούν 37.000 αναπληρωτές για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά των σχολείων, καθώς τη δεκαετία 2010-2019 είχαμε συνολικά 36.000 αποχωρήσεις από τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις.
• Θα προσληφθούν κανονικά οι 4.500 εκπαιδευτικοί για τα σχολεία ειδικής αγωγής» είχε δηλώσει στις 15 Ιουλίου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής και στελέχη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), που στόχο είχε να συζητηθούν τρόποι επίσπευσης των συγκεκριμένων προσλήψεων αλλά τελικά 2 Αυγούστου, η Νίκη Κεραμέως, απαντώντας για αυτό το θέμα στο OPEN TV δήλωσε πως μπορεί να έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες, αλλά όλο αυτό δεν θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη, αλλά μέσα στη χρονιά!!!
• Οι εξαγγελίες και οι πρώτες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης φανερώνουν τον βαθιά ταξικό προσανατολισμό των αλλαγών που προωθεί η Νέα Δημοκρατία και είναι «μελετημένες και στοχευμένες» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων και η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, η επαναφορά της «βάσης του 10», η εισαγωγή εξετάσεων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και η κατάργηση των νέων υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης.
• Ειδικότερα με την αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, αγνοεί και ακυρώνει τις αποφάσεις 11 Συγκλήτων, υπονομεύοντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, στερεί σημαντικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αφαιρεί τη δυνατότητα από τουλάχιστον 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ να φοιτήσουν δωρεάν σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα σπουδών, ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τις φιλοδοξίες τους. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα λειτουργούσαν δέκα συνολικά διετή προγράμματα που αφορούσαν αποφοίτους ΕΠΑΛ και ένα από αυτά στα Τρίκαλα, το Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού.Μια απόφαση που αιφνιδιάζει απολύτως τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, που είχαν αποφασίσει αυτήν την εκπαιδευτική και επαγγελματική διαδρομή.
• Δυσοίωνα είναι και τα σημάδια για το μέλλον της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης μετά τις δηλώσεις της υπουργού παιδείας, καθώς διαφαίνεται η πρόθεση του υπουργείου να επανεξετάσει την άμεση υλοποίησή της.
• Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στοχεύει, αποπροσανατολίζοντας από τα καυτά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο να πλήξει μια δημοκρατική κατάκτηση που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα παραβατικότητας, για τα οποία υφίσταται ήδη νομοθετικό πλαίσιο.
Είναι φανερό, ήδη από τις πρώτες εξαγγελίες, ότι πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει σε βαθιές τομές και αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση όχι με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της νεολαίας, αλλά τις προτεραιότητες του κόσμου των επιχειρήσεων και τις επιταγές των αγορών.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...