Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ «Αλίμονο στους λαούς που ξεχνούν την Ιστορία τους…»

«Αλίμονο στους λαούς που ξεχνούν την Ιστορία τους…»

-

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Βαλλόμεθα πανταχόθεν!» θα έλεγε με σήμα του προς την ανωτέρα του Διοίκηση ο επικεφαλής στρατιωτικής μονάδας, αν βρισκόταν περικυκλωμένη από εχθρικά στρατεύματα σε ώρα μάχης, ζητώντας προφανώς ενισχύσεις. Όσο κι αν η σύγκριση φαίνεται εκ πρώτης όψεως υπερβολική, θα τολμήσουμε, πριν προχωρήσουμε στο θέμα της ημέρας, να υποστηρίξουμε ότι σε παρόμοια δύσκολη κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα μας!

Πρώτο καυτό πρόβλημα το δημογραφικό. Η σταθερά αυξανόμενη μείωση των γεννήσεων δηλαδή η οποία σε συνδυασμό με την φυγή των νέων μας σε ξένες χώρες σε αναζήτηση εργασίας και της συνεχώς αυξανόμενης εισόδου μεταναστών που εισρέουν και εγκαθίστανται οικογενειακώς μόνιμα στη χώρα μας καθημερινά, απειλούν ευθέως με εξαφάνιση την ελληνική φυλή στον τόπο όπου από χιλιετιών γεννήθηκε και μεγαλούργησε.

Την ίδια ώρα, οργανωμένη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ελλάδας μας από γειτονικές χώρες, οι οποίες αμφισβητούν την από διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένη εθνική μας κυριαρχία και διεκδικούν, με ωμές προκλήσεις και παραβιάσεις, τον εθνικό μας χώρο στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στη Μακεδονίας μας.

Χώρους δοξασμένους και αιματοβαμμένους, ποτισμένους με το αίμα Ελλήνων ηρώων που έδωσαν παράδειγμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας όταν χρειάστηκε να τους υπερασπιστούν!

Αφορμή για την παραπάνω αναφορά μας μια ξεχασμένη επέτειος ηρωισμού, όπως εκείνη της 6ης Απριλίου του 1941 στο οχυρό Λύσσε στην περιοχή της Δράμας.

Μιας επετείου που γράφτηκε αιώνες μετά την ιστορική μάχη στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ. με το “μολών λαβέ” του Λεωνίδα προς τον Ξέρξη, μετά τη μάχη του Μαραθώνα, τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, τις μάχες κατά των Τούρκων στο Δερβενάκι, στο Σούλι και της θριαμβευτικής πορείας των φαντάρων μας στην Κορυτσά, στο Ελβασάν, στο Τεπελένι μέχρι αργότερα και στον Γοργοπόταμο, που θυμίζουν ότι η ψυχή του Έλληνα ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα η ίδια! Καρδιά ψυχωμένη, λιονταρίσια, έτοιμη για κάθε θυσία όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα άγια χώματα της πατρίδας του, της Ελλάδας του!

Είχαμε επισκεφθεί την περιοχή Νευροκοπίου Δράμας πριν χρόνια και μας ξεναγούσε φίλος ταγματάρχης του πυροβολικού, ο οποίος δεν παρέλειψε φυσικά να μας οδηγήσει και στο οχυρό ‘‘ΛΥΣΣΕ’’.

Εντυπωσιακό, επιβλητικό το μεμονωμένο ύψωμα στο Ν.Α. τμήμα της πεδιάδας του Κάτω Νευροκοπίου, φράσσει την στενωπό Γράνιτου προς το υψίπεδο της Δράμας.

Ένα ύψωμα που, λόγω αυτής της στρατηγικά σημαντικής του θέσης, αποτελούσε ‘‘ασπίδα’’ στον σχεδιασμό της άμυνας της Ανατολικής Μακεδονίας κατά των στρατευμάτων του άξονα στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτήν τη θέση ‘‘κλειδί’’ κλήθηκαν να υπερασπιστούν 23 Έλληνες αξιωματικοί και 772 οπλίτες, έχοντας στη διάθεσή τους 3 πεδινά πυροβόλα, 3 αντιαρματικά, 48 οπλοπολυβόλα και την υποστήριξη του βαρέως Πυροβολικού του ευρύτερου τομέα, την Διοίκηση του οποίου είχε ο Συνταγματάρχης Παπαδομαρκάκης.

Η αποστολή που τους ανατέθηκε από το Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο ήταν να σταματήσουν ή έστω να καθυστερήσουν την επίθεση των πανίσχυρων γερμανικών δυνάμεων που, όπως αναμενόταν, εκδήλωσαν την πρώτη τους επίθεση με το 105ο Μεικτό Επίλεκτο Σύνταγμά τους το πρωί της 6ης Απριλίου του 1941, ώρα 8.15΄.

Η επίθεση αποκρούστηκε από τους γενναίους υπερασπιστές (υπό τον διοικητή του οχυρού ταγματάρχη Γ. Δετοράκη), προκαλώντας βαρύτατες απώλειες στους επιτιθέμενους.

Οι Γερμανοί, προ της σθεναρής αντίστασης των Ελλήνων ηρώων, έσπευσαν να ζητήσουν ενισχύσεις και με συνεχείς από αέρος βομβαρδισμούς με τα φοβερά για την εποχή εκείνη αεροπλάνα τους καθέτου εφορμήσεως (στούκας) επανήλθαν με νέες επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν την επομένη 7η Απριλίου σε δύο μεγάλα κύματα. Την 11.30΄ πρωινή και την 15.00΄ απογευματινή. Και οι δύο αυτές τους επιθέσεις αποκρούστηκαν από τους ήρωες υπερασπιστές, 25 των οποίων έπεσαν νεκροί. Η άνιση όμως, λόγω της από αέρος συντριπτικής υπεροχής των Γερμανών αναμέτρηση κράτησε μέχρι την 9η Απριλίου, οπότε ήρθε δυστυχώς η εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη συνθηκολόγηση.

Οι ηρωικοί μαχητές αναγκάστηκαν να υποστείλουν την ελληνική σημαία με δάκρυα στα μάτια, ορκιζόμενοι να την επαναφέρουν στον ιστό της, όπως και έπραξαν σε ειδική τελετή που οργάνωσαν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού με τον Δήμο Δράμας.

Αξιοσημείωτο το πρωτοφανές μεν αλλά ύψιστης ηθικής και ιστορικής σημασίας γεγονός ότι, ο διοικητής της γερμανικής μεραρχίας, σε εκδήλωση θαυμασμού και αναγνώριση του ηρωισμού των Ελλήνων υπερασπιστών του ‘‘ΛΥΣΣΕ’’ επιφύλαξε στον Διοικητή του οχυρού ταγματάρχη Γ. Δετοράκη τιμές άξιου αντιπάλου, όταν προσήλθε στην γερμανική Διοίκηση για την υπογραφή της συνθηκολόγησης, με την ‘‘παρουσίαση όπλων’’ από τμήμα αποδόσεως τιμών, την ώρα που οι Έλληνες μαχητές αποχωρούσαν περίλυποι από τα χαρακώματά τους.

Αυτά, για να μην ξεχνάμε την ένδοξη του τόπου μας ιστορία, διότι αλίμονο στους λαούς που την ξεχνούν! Είναι καταδικασμένοι να σβήσουν ιστορικά!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

 

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

www.physionatsis.gr

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...