Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Παρέμβαση της Κίνησης πολιτών "Μετέωρα για όλους"

Παρέμβαση της Κίνησης πολιτών “Μετέωρα για όλους”

-

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων,
Συνδημότισσες και συνδημότες του Δήμου Μετεώρων,

Η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους» δημιουργήθηκε το 2014, και ήταν η φωνή της αντίδρασης ανθρώπων και συλλογικοτήτων που αντιστάθηκαν τότε, σε μια σειρά αναιτιολόγητων,σκληρών απαγορεύσεων εντός του Αρχαιολογικού Χώρου των Μετεώρων που έφεραν την υπογραφή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κ. Ματζανά Κρυστάλλως. Τότε τα καταφέραμε, οι προτάσεις της κας Ματζανά δεν πέρασαν ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο.

Τον Απρίλιο του 2017, ο νυν και απερχόμενος δήμαρχος κ. Σινάνης, αποδείχθηκε ότι κρατούσε κρυμμένο στο συρτάρι του, ένα καινούργιο, πολύ πιο ισχυρό κείμενο αναιτιολόγητων απαγορεύσεων, το γνωστό σε όλους Προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Δεν το έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα ο κ. Σινάνης, δεν το έφερε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο. Πολλά τα ψέματα του, γνωστή και η «δημοκρατικότητα» του απέναντι στο λαό των Μετεώρων. Το ΠΔ πήγε για ψήφιση στην Περιφέρεια, χωρίς να το γνωρίζει κανένας συνδημότης μας, και εκεί το περίμενε ο κ. Αγοραστός ο οποίος ασφαλώς είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί. Περίπου διακόσιοι Καλαμπακιώτες και Καστρακινοί γεμίσαμε την αίθουσα και προσπαθήσαμε, μάταια δυστυχώς, με σοβαρότατα επιχειρήματα να αποδείξουμε γιατί όλο αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Μόλις σε διάστημα 2-3 εβδομάδων τότε, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε αντικειμενικά τους συμπολίτες μας για το μείζων αυτό πρόβλημα και να τους ευαισθητοποιήσουμε. Συγκεντρώσαμε 2000 χειρόγραφες υπογραφές και περίπου 7000 ηλεκτρονικές, με τις οποίες εναντιωνόμασταν τόσο στην έκδοση ενός ΠΔ, όσο και στην αναμενόμενη για μας Ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων που προβλέπαμε ότι θα έρθει.

Τον Αύγουστο του 2017, έπειτα από πιέσεις, επισκέφθηκε τόσο την Καλαμπάκα όσο και τα Μετέωρα, η πρώην υπουργός Πολιτισμού, κα Κονιόρδου. Κατά την επίσκεψη της εδώ αλλά και με τις συναντήσεις στην Αθήνα, η κα Κονιόρδου έμαθε για τα Μετέωρα όσα δεν ήξεραν εδώ και δεκαετίες όλοι οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού συνολικά. Είδε τις αυθαιρεσίες, είδε την υποβάθμιση του Μνημείου, είδε την αδικία. Το χειρίστηκε άψογα το θέμα των Μετεώρων η κα Κονιόρδου, μέχρι το σημείο τουλάχιστον που έφυγε από τη θέση της. Αφού φρόντισε να διαβάσει προσωπικά το φάκελο που ως Κίνηση Πολιτών της καταθέσαμε, έκανε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια το ΥΠΠΟΑ που υποτίθεται πως προστατεύει τον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων. Μία οργανωμένη ομάδα έμπειρων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΑ, πραγματοποίησε τις απαραίτητες αυτοψίες και έπειτα από εργασίες ενός περίπου χρόνου εξήχθη το πόρισμα που καταγράφει τα όποια ιερά κειμήλια υπάρχουν στο χώρο και χρίζουν προστασίας. Το πόρισμα αυτό δεν βρήκε ακόμη το φως της δημοσιότητας και η χρονική στιγμή της ολοκλήρωσης του συμπίπτει με την αντικατάσταση της κας Κονιόρδου από την κα Ζορμπά.

Το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019, κυκλοφόρησε το τεύχος της «εφημερίδας των Συντακτών» όπου σύμφωνα με το άρθρο «Η ιδιωτικοποίηση των Μετεώρων», οι έξι ενεργές Ιερές Μονές, έχουν καταθέσει αιτήματα για να περάσουν στην ιδιοκτησία τους ολόκληρος σχεδόν ο αρχαιολογικός χώρος των Μετεώρων περίπου 6000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις και όλα τα βραχώδη συμπλέγματα. Πέντε ημέρες αργότερα υπήρξε ανταπόκριση από τον νομικό σύμβουλο της Μητρόπολης μας ο οποίος είπε κατά λέξη: «Οι δηλώσεις ακίνητης περιουσίας προς το εθνικό κτηματολόγιο για ακίνητα που αφορούν την Μητρόπολη και τις Ιερές Μονές, έγιναν σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του κτηματολογίου, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και σύμφωνα με την εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδας».Εύκολα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα, ότι η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων δεν αντικρούει το άρθρο αλλά παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι,δηλώσεις της δημόσιας γης στο κτηματολόγιο, από την μεριά των Ιερών Μονών, έχουν γίνει.

Και αν πίσω από αυτό το θέμα τεραστίων διαστάσεων, φαίνεται να εμπλέκονται τεχνικές υπηρεσίες, η προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η σημερινή δημοτική αρχήαλλά και η Περιφερειακή ομάδα του κ. Αγοραστού , αυτό δεν καθιστά άνευ ευθυνών τη δική σας νωχελική στάση επί του θέματος τον τελευταίο χρόνο, ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να πιέσετε καταστάσεις προς τις σωστές κατευθύνσεις.

Πάντα φωνάζαμε, ότι το πρόβλημα δεν είναι η ορειβασία, η αναρρίχηση, η ποδηλασία, η κάθε εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά οι μονοπωλιακές ορέξεις για την δημόσια γη στην οποία αυτές οι δραστηριότητες εκτελούνται.

Πάντα φωνάζαμε, ότι το Μνημείο των Μετεώρων διατρέχει σοβαρότατους κινδύνους να υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα. Σε επίσημη έκθεση της, η Unesco, ήδη εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία, έχει καταστήσει σαφές ότι το Μνημείο των Μετεώρων κινδυνεύει από την διάνοιξη και διαπλάτυνση οδών, την αλόγιστη δόμηση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιερών Μονών και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του ολοένα αυξανόμενου μαζικού τουρισμού.

Τα λέμε εδώ και χρόνια όλα αυτά και ενώ ντόπιοι αλλά και ξένοι μας καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο,κάποιοι επιμένουν να μας χαρακτηρίζουν άθεους, κακόβουλους και ακραίους. Νομίζουμε πλέον, ότι αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πόσο δίκιο είχαμε.

Εμείς λέμε ότι στα Μετέωρα εγκυμονεί ένα σκάνδαλο πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο Βατοπέδι. Και σιγά σιγά, όλο και αποκαλύπτεται. Με λίγη προσοχή αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι, αργά αλλά μεθοδικά, απαγορεύσεις χρήσης γης, προεδρικά διατάγματα, δικαστήρια εναντίον ντόπιων και επισκεπτών, δηλώσεις κτηματολογίου και άλλα πολλά, οδηγούν σε ένα οργανωμένο σχέδιο. Στην Ιδιωτικοποίηση ενός Μνημείου και ενός ολόκληρου τόπου από έξι μοναστήρια.

Ανήκει η Ακρόπολη, ένα μνημείο της Unesco, και ο λόφος που πάνω του είναι χτισμένη, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ή μήπως είναι δημόσια γη; Ανήκουν οι αρχαιολογικοί χώροιUnesco των Δελφών, της Επιδαύρου, της Ολυμπίας, της Βεργίνας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ή μήπως είναι δημόσια γη;Πως είναι δυνατόν τα Μετέωρα να μην αποτελούν δημόσια γη;Αναρωτιόμαστε, υπάρχει πολλά παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας που να μην ανήκουν στην… ανθρωπότητα…;

Αν αύριο τα Μετέωρα δεν ανήκουν σε όλους, αλλά μετατραπούν με συμβόλαια σε «αγροτεμάχια» των Ιερών Μονών, τι θα εμποδίσει στους κατόχους τους σε 5, 10 ή 100 χρόνια να απαγορέψουν κάθε χρήση ή πρόσβαση σε οποιοδήποτε βράχο ή μονοπάτι; Ποιος θα τους εμποδίσει να τα φράξουν ή να χτίσουν στα οικόπεδα τους πλέον, ότι και όπως το επιθυμούν;

Επειδή λοιπόν τα Μετεώρα αποτελούν κληρονομιά ολόκληρης της Ανθρωπότητας και το θέμα αφορά όχι μόνο εμάς αλλά όλους τους ανθρώπους της γης,ζητούμε να δοθούν απαντήσεις, το συντομότερο δυνατό, με απόλυτη διαφάνεια για τα παρακάτω εξόχως σημαντικά ζητήματα:

1. Ζητάμε να δημοσιοποιηθούν όλοι οι κωδικοί αριθμοί εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων. Ποιοι διεκδικούν αυτά τα ΚΑΕΚ; Ποια ακριβώς είναι τα διαπιστευτήρια τους; Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενστάσεις και από ποιους για αυτά τα ΚΑΕΚ;

2. Ζητάμε να δημοσιοποιηθεί στο σύνολο των συνδημοτών μας, το πόρισμα του ΥΠΠΟΑ για τον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων και τις ρυθμίσεις που πραγματεύεται. Γνωρίζετε, ότι γνωρίζουμε, ότι γνωρίζετε την ύπαρξη αυτού του πορίσματος, πιθανότατα να το έχετε διαβάσει και εσείς.

3. Ζητάμε την στήριξη σας και με στοχευμένες κινήσεις,να επιτύχουμε την επίσκεψη ειδικού καταρτισμένου κλιμακίου της Unesco στα Μετέωρα, ώστε να μελετήσει εμπεριστατωμένα την παρούσα κατάσταση του Μνημείου και να προτείνει λύσεις στα πολλά προβλήματα υποβάθμισης του.

4. Ζητάμε την στήριξη σας για την πραγματοποίηση μίας δημόσιας διαβούλευσης, ελεύθερης να συμμετέχει οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος φορέας, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και επίσημες τοποθετήσεις από όλους, επί των παραπάνω θεμάτων. Η διαβούλευση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από τα ΜΜΕ και να έχει πανελλήνια προβολή.

Αποδείξτε μας λοιπόν, κυρίες και κύριοι βουλευτές,ότι ενδιαφέρεστε για το πραγματικό καλό αυτού του τόπου, πιέστε τους αρμόδιους για τα παραπάνω αιτήματα μας, απαιτήστε απαντήσεις και δημοσιοποιήστε τις.Τα παραπάνω αιτήματα μας, τα ζητάμε και από την νυν δημοτική αρχή του απερχόμενου δημάρχου κ. Σινάνη. Γίνετε αρωγοί μας, έστω και υπερβολικά καθυστερημένα, στην τιτάνια προσπάθεια μας να παραμείνει ο τόπος που μεγαλώσαμε και αγαπάμε δημόσιος. Βοηθήστε τα παιδιά μας, τα δικά σας παιδιά και τα παιδιά όλου του κόσμου να μπορούν να απολαμβάνουν ως ελεύθεροι άνθρωποι αυτό το Μνημείο της Ανθρωπότητας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

www.physionatsis.gr

 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...