Χαιρετισμός Χρ. Σινάνη στην ημερίδα για τον θρησκευτικό τουρισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Δήμο Καλαμπάκας , στην πόλη της Καλαμπάκας , στη σκιά των Μετεωρίτικων ,ιερών βράχων , που με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί την ημερίδα της Π.Ε.Δ. ΜΕ ΘΈΜΑ « Θρησκευτικός- Προσκυνηματικός Τουρισμός», τα αποτέλεσμα της οποίας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καταλληλότερος τόπος, για τη διοργάνωση μιας τέτοιας ημερίδας, από την Καλαμπάκα, αφού ως γνωστό , η περιοχή μας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς , με προεξάρχοντα τον θρησκευτικό –Προσκυνηματικό χαρακτήρα.

Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καταλληλότερος τόπος, κάτω από τη σκιά των Ιερών Βράχων των Μετεώρων , που αγκαλιάζουν το Καστράκι και την Καλαμπάκα.

Τα Μετέωρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και περίτρανη απόδειξη του μεγαλείου της φύσης σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δημιουργία . Είναι Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO και η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος.

Εδώ η φύση, η πνευματικότητα και η παράδοση συνδιαλέγονται με ένα τρόπο μοναδικό, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο τους στους επισκέπτες, που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν, ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά και θρησκευτικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, οφείλει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τουρισμό.

Σήμερα στον Δήμο μας, βρισκόμαστε σε μια εποχή που αρχίζουμε, όλοι μαζί, Αυτοδιοίκηση και τουριστικοί παράγοντες, να αξιολογούμε , τη μέχρι τώρα ανάπτυξη της περιοχής μας, να επανακαθορίζουμε τους στόχους και να προσδιορίζουμε , τι θα κρατήσουμε και τι θ’ αφήσουμε.

Με την πεποίθηση, ότι ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας της περιοχής μας και συμβάλλει δυναμικά στην ενίσχυση της απασχόλησης , καθώς και στην κοινωνική συνοχή, ο δήμος Καλαμπάκας , έχει ενσωματώσει την πολιτική του για τον τουρισμό, στην ευρύτερη Στρατηγική του για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.Άλλωστε, οι προϋποθέσεις για την περιοχή μας , ιστορικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, ώστε να καταστεί στη συνείδηση όλων , ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός, υπάρχουν και με το παραπάνω. Και αυτές θεωρούμε αποστολή μας να προβάλουμε, δημιουργώντας ένα συνεχώς και πιο ελκυστικό περιβάλλον για τον επισκέπτη της πόλης. Τα θετικά αποτελέσματα, μας δημιουργούν εύλογη ικανοποίηση, αλλά βεβαίως δεν μας εφησυχάζουν.

Θεμελιώδες κεφάλαιο για τον Δήμο μας , είναι, ασφαλώς, η ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά. Κληρονομιά μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο, που είναι ενσωματωμένη στον ιστό, αλλά και στη σύγχρονη καθημερινότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Και την οποία αναδεικνύουμε και πρέπει να αναδεικνύουμε , σε κάθε ευκαιρία και προς όλες τις κατηγορίες αποδεκτών των μηνυμάτων μας, προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες , με ειδικά ενδιαφέροντα.

Αναπόσπαστο τμήμα της κληρονομιάς αυτής, είναι και τα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας.Πραγματικοί θησαυροί, μάρτυρες διαφορετικών εποχών, τεχνοτροπιών και δημιουργών. Τόσο από πλευράς ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, όσο και από πλευράς θρησκευτικού και Προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

Η οργανωμένη και στοχευμένη ανάδειξη και προβολή τους, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, που οφείλουμε όλοι, να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε.

Είμαι βέβαιος, ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων πολιτών, σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα επιθυμούσαν να τα επισκεφθούν και να τα θαυμάσουν από κοντά.

Ο θρησκευτικός και Προσκυνηματικός τουρισμός, άλλωστε, αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού που ανθεί διεθνώς και προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών και περιηγητών. Τα Μετέωρα, πολλές περιοχές του Δήμου μας, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, με όλον αυτόν τον πλούτο εκκλησιαστικών μνημείων και ξεχωριστών τόπων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να είναι κορυφαίος προορισμός θρησκευτικού τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων και των τόπων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, εντάσσεται για τη δημοτική αρχή, στις ευρύτερες, νέες πρωτοβουλίες και στις καινοτόμες δράσεις , που στοχεύουν στην εντονότερη παρουσία μας στη διεθνή αγορά.

Ως δήμος Καλαμπάκας , χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας για ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΣΙΝΑΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ