Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ "Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί"!

“Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί”!

-

Του Χρήστου Πίσσα,
Δασκάλου στο 2ο Δ.Σ. Καλαμπάκας

Τα σχολεία, τα υπουργεία, οι επιτροπές, οι καθηγητές, οι γονείς, οι μαθητές. Όλοι αυτοί ‘δίνουν’ Πανελλήνιες κάθε χρόνο βουτηγμένοι σε διαστήματα ανώφελης διέγερσης και χαμένου χρόνου. Ξοδεύεται κόπος, χρήμα, αξίες και συναισθήματα, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την τρύπα της αλλοτρίωσης για την κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, όπως και να δεις το αποτέλεσμα, είναι κωμικό. Και στην τεχνική αποτίμηση και στην ηθική, παράγεται ένα πλεόνασμα χαμένης ενέργειας την οποία η πραγματικότητα φοβάται να την σταματήσει. Αν μαζέψεις όλη αυτή την προσπάθεια και το χρήμα που θα δαπανηθεί για τις δύο εβδομάδες των εξετάσεων, μπορείς να φτιάξεις την καλύτερη Παιδεία στον κόσμο!

Ο πιο τραγικός όμως, από όλους αυτούς δεν είναι ο μαθητής. Είναι ο δάσκαλος! Αυτή η αναξιοπαθούσα κουρασμένη φιγούρα που επωμίζεται όλες τις παράπλευρες απώλειες του συστήματος. Το μεγάλο διαχρονικό θύμα της παρακμής μιας εθνικής παιδείας που ευτελίζει θεσμούς κι ανθρώπους. Αυτός που αναγκάζεται να κάνει συνεχώς εξετάσεις, να ‘φουσκώνει’ βαθμούς στην Γ’ Λυκείου, να ‘μαγειρεύει’ απουσίες μη μείνει ο μαθητής στην ίδια τάξη, να κάνει εξετάσεις, να διορθώνει και στο τέλος να υφίσταται τις ύβρεις του ‘προλετάριου’ από όλους.

Το ζήτημα είναι πως έξω έχει (ακόμη) καλοκαίρι, πως τα δέντρα, οι θάλασσες, τα ίδια τα μυαλά των παιδιών τρέχουν ασυγκράτητα σε εικόνες και ήχους. Την ίδια στιγμή, ένα ολόκληρο σύστημα δίνει αγώνα να τις φυλακίσει σε ένα μηχανισμό απάτης κι ανασφάλειας. Κι εκεί μέσα, καθηγητής και μαθητής αγριοκοιτάζονται θυμωμένοι από την αγγαρεία, την υποκρισία και την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο κόσμος άλλαξε, αλλά το σχολείο δε θέλει να αλλάξει ούτε το δάσκαλο ούτε το μαθητή. Δεν έχει νόημα να προτείνεις τι πρέπει να γίνει και ποια είναι τα βήματα ‘εκσυγχρονισμού’ του σχολείου. Να βρεις τρόπο να απελευθερώσεις το σύστημα πρέπει, χωρίς καταναγκασμούς. Να πεις την αλήθεια σε όλους όσοι δεν είναι για Πανελλήνιες, να συνδέσεις τα σχολεία με τη φύση, να απελευθερώσεις τους δασκάλους από τη μιζέρια και την αναξιοπιστία της αυθεντίας. Να τους αφήσεις να βρουν την άκρη μόνοι τους, με ιδέες και συνεργασίες.

Ο δάσκαλος δεν είναι πια ούτε αυθεντία ούτε μοναδική πηγή γνώσης ούτε ‘ιεροεξεταστής’. Αν ο μαθητής ανοίξει το κινητό του, θα βρει εκεί μέσα όλο τον κόσμο: γνώσεις, πληροφορίες, σχέδια, εικόνες, πανεπιστήμια, τα πάντα που δεν μπορούν με τίποτα να χωρέσουν ούτε στις σελίδες του σχολικού βιβλίου ούτε στην ‘τραγική’ φωνή της ‘έδρας’.

Μη το βασανίζεις άλλο το δάσκαλο! Άστον ελεύθερο να μιλήσει με το μαθητή. Αυτό το μαθητή που ο καταναλωτισμός κι η καχυποψία τον κάνει θηρίο.

Άστον να κάνει αυτό που δε θα μπορέσει ποτέ κανένα κινητό και καμία ταμπλέτα να υποκαταστήσει. Δώσε του περιθώρια να συνεργαστεί, παίρνοντας στα σοβαρά την άγρια φύση του παιδιού και το μπερδεμένο εφηβικό του μυαλό.

Έτσι, θα τον αναγκάσεις να ξεφύγει από την κακομοιριά του δημοσίου υπαλλήλου. Να παρακολουθήσει την επικαιρότητα, να διαβάσει κανένα εξωσχολικό βιβλίο, να μάθει πώς δουλεύει το ίντερνετ, να παίξει με τα προγράμματα και τις γνώσεις, να αξιολογήσει το ρόλο του περιβάλλοντος και της φυσικής πραγματικότητας που ζούμε. Να ρίξει ματιές έξω από το παράθυρο. Να πάρει από το χέρι το μαθητή και να του δείξει τον κόσμο. Να προσαρμόσει το ‘φυσικό άνθρωπο’ του Ανθρωπισμού στις σύγχρονες απαιτήσεις!

Τα σχολεία θέλουν ‘managers- teachers’ στις διευθύνσεις, στις τάξεις, στα μυαλά και στις ψυχές των μαθητών. Η βαρεμάρα έχει σαπίσει τις συνειδήσεις όλων κι η υποκρισία τους αλλοτρίωσε. Η νοσηρότητα βρίσκεται παντού αλλά οι Πανελλήνιες είναι το αποκορύφωμα. Εκεί φαίνεται η κορύφωση της υστερίας. Πολλοί τρελαίνονται με την διαδικασία κι ελάχιστοι, στο τέλος, είναι οι κερδισμένοι.

Το 80% των ‘χαμένων’ (άλλα θέλουν κι άλλα σπουδάζουν) μόνο κακές αναμνήσεις έχουν από ένα σχολείο που τους πρόδωσε, χωρίς αιτία.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα που ο Καζαντζάκης έγραφε για τον Περίανδρο Κρασάκη, η ζωή κι η φύση έξω από το σχολείο έγιναν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.

Ε, δεν είναι κάπως γελοία η εικόνα του γραφικού δασκάλου που μιλάει και διορθώνει μόνος του, χωρίς να τον ακούει κανείς; Άλλο πράγμα θέλει ο νέος σήμερα, άλλο κι ο δάσκαλος. Μόνο οι εξουσίες θέλουν πάντα το ίδιο…

 

YΓ.1:
Σε κάθε περίπτωση, καλή επιτυχία σε όσους μπαίνουν φέτος (σχ. έτ. 2016-2017) στη δοκιμασία των εξετάσεων.
Κι ο αγώνας, πάντα, δίνει αξία στον άνθρωπο.
Μάταιος δεν είναι.

ΥΓ.2:
Στην Τρίτη τάξη είχαμε δάσκαλο τον Περίανδρο Κρασάκη. Αυτός είχε μανία με την καθαριότητα. Κάθε μέρα επιθεωρούσε τα χέρια μας, τα αυτιά μας, τη μύτη, τα δόντια, τα νύχια. Δεν έδερνε, δεν παρακαλούσε, μα έλεγε:
-Ζώα, αν δεν πλένεστε κάθε μέρα με σαπούνι, δε θα γίνετε ποτέ σας ανθρώποι. Τι θα πει μαθές άνθρωπος; Αυτός που πλένεται με σαπούνι. Τα μυαλό δε φτάνει, κακομοίρηδες, χρειάζεται και σαπούνι. Πώς θα παρουσιαστείτε στο Θεό με τέτοια χέρια; Πηγαίνετε έξω στην αυλή να πλυθείτε.

Ώρες μας έπαιρνε τ’ αυτιά ποια φωνήεντα είναι μακρά, ποια βραχέα και τι τόνο να βάλουμε, οξεία ή περισπωμένη. Κι εμείς ακούγαμε τις φωνές στο δρόμο, τους μανάβηδες, τους κουλουρτζήδες, τα γαϊδουράκια που γκάριζαν και τις γειτόνισσες που γελούσαν και περιμέναμε πότε να χτυπήσει το κουδούνι, να γλιτώσουμε.

Κοιτάζαμε το δάσκαλο να ιδρώνει απάνω στην έδρα, να λέει, να ξαναλέει και να θέλει να καρφώσει στο μυαλό μας τη γραμματική, μα ο νους μας ήταν έξω στον ήλιο και στον πετροπόλεμο. Γιατί πολύ αγαπούσαμε τον πετροπόλεμο και συχνά πηγαίναμε στο σκολειό με το κεφάλι σπασμένο.

Μια μέρα, ήταν άνοιξη, χαρά Θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά κι έμπαινε η μυρωδιά από μιαν ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι. Το μυαλό μας είχε γίνει κι αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια ν’ ακούμε για οξείες και περισπωμένες. Κι ίσια ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σκολειού και κελαηδούσε.

Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλλης, που ’χε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δε βάσταξε, σήκωσε το δάχτυλο:
-Σώπα, δάσκαλε, φώναξε. Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί!

(Ν. Καζαντζάκης, «Αναφορά στον Γκρέκο»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Η ζωή μας είναι ένα λάθος…

Του ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ α. «Οίη περ φύλλων γενεή, τοίη δε και ανδρών» β. «Σκιάς όναρ άνθρωπος» γ. «Ιώ γενεαί βροτών, / ως υμάς ίσα και το μη/δέν ζώσας εναριθμώ. / …βροτών ουδέν μακαρίζω» δ. «Ο άνθρωπος είναι μαλακός, ένα δεμάτι χόρτο» ε. «Η ύπαρξή μας είναι ένα λάθος» Ενδεχομένως η ανάγνωση και η αλήθεια των...

Απόφαση -βόμβα από το ΙΚΑ: “Μπλόκο” στην έκδοση νέων συντάξεων

Μία πρωτοφανή απόφαση με την οποία αναστέλλει από 1/1/2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, πήρε το ΙΚΑ εκδίδοντας σχετική οδηγία στις 12 Αυγούστου, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού νόμου 4336/15, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Διοίκησης του Ιδρύματος που αποκαλύπτει...

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής στην Α΄ ΕΠΣΤ

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής στην Α΄ ΕΠΣΤ έχουν ως εξής: Α.Ε. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ - Α.Ε. ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ  2 - 0 Α.Ο. ΔΕΝΡΟΧΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΑΓΙΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΥ  0 - 1 ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ - ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΠΥΡΓΕΤΟΥ  4 - 1 Α.Ο.ΣΑΡΑΓΙΩΝ - Α.Ο. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ 3 - 0 (ά.α.) Π.Ο. ΦΗΚΗΣ - ΜΠΑΡΤΣΑ ΓΡΙΖΑΝΟΥ 3  - 0 Α.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ/ΑΠΟΛΛΩΝ - ΝΙΚΗ ΚΑΡΥΩΝ  3 - 1 Α.Ε....

Ο Δημ. Αβραμόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

    Την υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοίνωνε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροροφορίες. Ωστόσο, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι το όνομα θα ανακοινωθεί πιθανότατα μετά το Eurogroup. Σύμφωνα με...

Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων για τον Κοσμά τον Αιτωλό

Στά πλαίσια τῶν ἐκδηλώσεων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας θά πραγματοποιηθεῖ ἐνδιαφέρουσα Ἐκδήλωσις πρός τιμήν τοῦ μεγάλου Διαφωτιστου καί Ἀναμορφωτου τῆς Ἑλληνικῆς παιδείας καί γλώσσης κατά τήν περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας Ἅγιου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλου ἐπί τή ἐπετειω τῶν 300 χρόνων απο τῆς γεννήσεως του (1714—2014).Ἡ Ἐκδήλωσις γίνεται ὑπό τήν...

«Βαρύ» πρόστιμο σε ποδηλάτη που κινούνταν… αντίθετα σε μονόδρομο!

Βαρύς ήταν ο «πέλεκυς» του νόμου σε έναν 20χρονο Λαρισαίο ο οποίος με το ποδήλατό του κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική, σε κεντρικότατο δρόμο της πόλης. Το πρωτοφανές συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη επί της οδού Κύπρου, όταν άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν παρατήρηση στον ποδηλάτη επειδή...

«Ζουν και βασιλεύουν» οι παράνομες “αποκλειστικές” στα Δημόσια Νοσοκομεία

Νυχτερινές ώρες της 24 προς 25/2/2014 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Αλλοδαπών Αθηνών, σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του Ι.Κ.Α. σε δύο Νοσοκομεία στη Δυτική Αττική και την Αθήνα για τον εντοπισμό αλλοδαπών γυναικών που εργάζονται παράνομα...

Δήλωση του Κ. Αγοραστού για τον θάνατο του Κ. Μητσοτάκη

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών θα εκπροσωπηθεί στην εξόδιο ακολουθία από τον Πρόεδρο κ. Κώστα Αγοραστό και μέλη του ΔΣ,...