Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Το θέμα του Παγκόσμιου Εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου

Το θέμα του Παγκόσμιου Εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου

-

Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα
πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση και γνωστοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε μια σειρά από σκέψεις για τον φετινό εορτασμό της, στις 15 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U. -International Parliamentary Union).
«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Πατρίδα και τον Ελληνικό Λαό, η ανάδειξη των αρχών και των ιδεών της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού αποτελεί καθήκον όλων μας. Αλλά και απέραντος σεβασμός τους, από όλους και πρώτα από τους θεσμικούς εκφραστές της Πολιτείας.
Ο Παγκόσμιος Εορτασμός της Ημέρας της Δημοκρατίας τον επόμενο μήνα έχει θέμα, όπως πληροφορήθηκα από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση «Η Δημοκρατία το 2030» το οποίο αποτελεί μια πρόσκληση σε όλα τα Κοινοβούλια να ερευνήσουν το παρόν, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να προετοιμάσουμε το μέλλον της Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα, η χώρα η οποία γέννησε την Δημοκρατία και το Δημοκρατικό πολίτευμα και χαρακτηρίζει σήμερα τις περισσότερες χώρες στον Κόσμο, οφείλει να μπει στην πρωτοπορία αυτού του Διαλόγου που πρότεινε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Επιπλέον, σας προτείνω σε συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Παιδείας να αναζητηθούν οι κοινές πρωτοβουλίες με εκπαιδευτικό στόχο η μαθητική γενιά να συμμετέχει στον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας και κυρίως να εμπεδώσει τις αξίες και τα ιδανικά του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, του μοναδικού πολιτεύματος τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ατομική και συλλογική πρόοδο και ευημερία».

Απόσπασμα από τον ιστότοπο της I.P.U. (International Parliamentary Union) για το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Δημοκρατίας την 15 Σεπτεμβρίου 2016

H Δημοκρατία το 2030
Το 2016 η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας συζητά για το μέλλον της δημοκρατίας, την εμπλοκή των νέων και τον ρόλο των Κοινοβουλίων στο θεματολόγιο (agenda) του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Tο μέλλον της δημοκρατίας
“Η δημοκρατία 2030” είναι μια πρόσκληση σε όλα τα κοινοβούλια να ερευνήσουν το παρόν, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να προετοιμάσει το μέλλον της δημοκρατίας. Βασικά ερωτήματα περιλαμβάνουν:
• Πώς θα είναι τα θεσμικά όργανα της δημοκρατίας – το κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, εκλογές – και πως θα αλλάξουν από τώρα και μέχρι το 2030;
• Οι υπάρχουσες πολιτικές διαδικασίες θα είναι επαρκείς για να επιτρέψουν στους νέους να εκφράσουν τις προσδοκίες τους, ή ποιες νέες διαδικασίες πρέπει να εφευρεθεί;
• Ποιες νέες μορφές συνεργασίας, συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, κλπ θα προκύψουν στην ψηφιακή εποχή;
• Πώς θα μπορέσουν τα Κοινοβούλια να συνδέσουν τους στόχους που ορίζονται στην agenda του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη με τις ανησυχίες και τις ελπίδες των πολιτών τους;
2030 – Kοντά ή μακριά;
Κατά κάποιο τρόπο, το 2030 είναι πολύ κοντά – μόνο περίπου τρεις εκλογικούς κύκλους απέχει στις περισσότερες χώρες. Αναμφισβήτητα, η πολιτική το 2030 μπορεί θα εξακολουθήσει να φαίνεται πολύ παρόμοια με σήμερα, με τις γνωστές διαδικασίες των εκλογών, τα πολιτικά κόμματα και τα κοινοβούλια. Και με άλλη οπτική γωνία, είναι ένας μακρινός ορίζοντας. Πολλά απρόβλεπτα γεγονότα έλαβαν χώρα από το 2000. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι πολιτικά γεγονότα θα συμβούν τα επόμενα χρόνια, ποιες τεχνολογικές καινοτομίες θα λάβουν χώρα, ούτε πώς αυτά τα νέα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες.

Αλλαγές στην κοινωνία
Από το έτος 2000, η πληροφορία έχει καταστεί ευρύτερα προσιτή όσο ποτέ, ενισχύοντας τη ζήτηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Μια γενιά «ψηφιακά αναθρεμμένοι» έχουν μεγαλώσει χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα για να συνδεθεί και να κινητοποιήσει με τους συνομηλίκους τους σε τοπικό, εθνικό και σε διασυνοριακό επίπεδο.
Οι νέοι απογοητευμένοι από λιγότερο δημοκρατικούς ηγέτες και την έλλειψη ευκαιριών έχουν επιδιώξει ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος στη χώρα τους. Οι εργαζόμενοι που έχουν δει τις θέσεις εργασίας τους να απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση έχουν αρχίσει να στρέφονται στους λαϊκιστές ως εναλλακτική λύση για το πολιτικό κατεστημένο.

Αλλαγές στην πολιτική
Νέα πολιτικά κινήματα έχουν εμφανιστεί για να αμφισβητήσουν τον τρόπο που η πολιτική γίνεται και έχουν προσχωρήσει σε θέσεις εξουσίας σε ορισμένες χώρες. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των γυναικών στο κοινοβούλιο έχει αυξηθεί, αλλά μόνο από το 13,1% στο 22,1%. Αυτοί οι παράγοντες και πολλά άλλα συνδυάζονται για να κάνουν αυτό το διάστημα χρόνο για προκλήσεις και ευκαιρίες για τη δημοκρατία. Τα πολιτικά κόμματα τα κοινοβούλια και άλλα σχήματα καλούνται να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην κοινωνία, να ανανεώσουν τις πολιτικές διαδικασίες, για να δημιουργηθεί χώρος στην πολιτική για τις νεότερες γενιές και να κάνουν χρήση της ενέργειάς τους.

Η ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία
Οι προσδοκίες για ένα δικαιότερο κόσμο που παρατίθενται στην Agenda του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη θα επιτευχθούν μόνο εάν υπάρχει περισσότερη δημοκρατία, όχι λιγότερη. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει παντού να συνδυάσουν τους διεθνώς συμφωνημένους αναπτυξιακούς στόχους με τις απαιτήσεις των πολιτών τους, μεταξύ άλλων και για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς και πιο συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Βασικά σημεία προβληματισμού
• Το να φανταστείς το μέλλον είναι θεμελιώδες για την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατία. Η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας δίνει την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις ιδέες και έννοιες, να φέρει διαφορετικές φωνές στο τραπέζι και να συμμετάσχει το ευρύ κοινό, σε μια προσπάθεια για την ενδυνάμωση των πολιτών.
• Τα κοινοβούλια υποβάλλονται σε συνεχή ανανέωση και η αλλαγή και των μελλοντικών γενεών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των διαδικασιών.
• Η καινοτόμος σκέψη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων μορφών εμπλοκής με το Κοινοβούλιο και πιο διαφανή, υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία.
• Η νεολαία έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο παρόν και το μέλλον της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των νέων σε δικούς τους χώρους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργώντας χώρους για τη νεολαία στα κοινοβούλια, είναι ένα βασικό στόχος της κάθε προσπάθεια για να ανασχεδιάσουμε (ξαναφανταστούμε) τα κοινοβούλια και τη δημοκρατία στο μέλλον.
• Οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν την ικανότητα των κοινοβουλίων να συμμετέχουν πιο άμεσα οι πολίτες, εφ’ όσον τα κοινοβούλια είναι έτοιμοι να ακούσουν, καθώς και να απαντήσουν.
• Για να είναι επιτυχής, η agenda του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη απαιτεί τη συμμετοχή και την δέσμευση των κοινοβουλίων προκειμένου να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να δράσουν, ενώ παράλληλα είναι υπόλογες για τις δεσμεύσεις τους.
• Τα κοινοβούλια βρίσκονται στο επίκεντρο των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Όπως υποδηλώνει η SDG 16, ισχυρή, διαφανή, υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς θεσμοί είναι το κλειδί για την επίτευξη όλων των στόχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...