tameteora.gr

tameteora.gr

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – 21 Μαρτίου 2017

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας, έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα και έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό όσον αφορά την προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Ο βασικός κανόνας πάνω στον οποίο κινείται η επιστήμη και η πράξη της Δασοπονίας είναι η αειφορική διαχείριση και η αειφορία των καρπώσεων.

Ο κορμός της επιστήμης της Δασοπονίας είναι η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Διαχείριση σημαίνει, διαχειριστικές μελέτες και ακριβή καταγραφή της κατάστασης των δασών, σημαίνει ακριβή υπολογισμό της κάρπωσης και της απόληψης του τόκου από τον συνολικό όγκο των επαρκών διαθέσιμων φυσικών πόρων, σημαίνει εξέλιξη και πρόκληση της αναγέννησης και αναδασώσεις όπου χρειάζονται, σημαίνει έργα πρόληψης και προστασίας όπως συντηρήσεις – διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση χειμάρρων, αποκατάσταση ολισθητικών – κατολισθητικών φαινομένων.

Τα δασικά οικοσυστήματα επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στην προστασία του εδάφους, στην αποτροπή διαβρωτικών φαινομένων, στην προστασία οικισμών και υποδομών, στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην βελτίωση της ποιότητας του νερού, ενώ παράλληλα προσφέρουν ξυλεία, βιομάζα, θηράματα, βρώσιμα και αρωματικά φυτά, δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και άλλα πολλά τα οποία μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα για την τοπική και εγχώρια οικονομία.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα των δασών, οι υποδομές για την κτηνοτροφία, το οδικό δίκτυο και η πρόσβαση στα χωριά του ορεινού όγκου, τα αντιδιαβρωτικά έργα, η διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών, οι διευθετήσεις των ποταμών και των ρεμάτων για την προστασία των οικισμών και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, είναι διαχρονικά έργο που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί η δασική υπηρεσία.

Τα δάση του Ν. Τρικάλων είναι από τα πλέον παραγωγικά της χώρας και έχουν έντονη παρουσία και συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Έχουν βέβαια ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη και ήπια αξιοποίηση, που θα δώσουν θέσεις εργασίας στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, πάντα βέβαια με χρηστή διαχείριση και με την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

Χρήστος Αλεξ. Κουτσονάσιος
Διευθυντής Δασών Ν. Τρικάλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στέφανος Κουκουράβας

Ειδικές κατηγορίες Αξιωματικών

Το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ με το 1ο άρθρο (διάταξη), αποτελεί σαφώς μια θετική ρύθμιση για τα στελέχη τα οποία επιθυμούν την επιμήκυνση του εργασιακού τους βίου στην ενεργό υπηρεσία, διότι με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο ΥΠ.ΕΘ.Α να επιλέξει και να διατηρήσει στις τάξεις των ΕΔ, μετά από[…]

Περισσότερα »
σχολειο ταξη

Το είδος του σχολείου και η επίδοση του μαθητή

Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και του γενικότερου «κλίματος» περικοπών που παρατηρείται στο δημόσιο τομέα, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις προαγωγές, τους υποβιβασμούς, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας. Εκ πρώτης όψεως, ίσως οι συγκεκριμένες αποφάσεις να μοιάζουν αναπόφευκτες και, σε[…]

Περισσότερα »