Αρχική Χωρίς κατηγορία Ο Γέρων Ισίδωρος της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων: ένας σύγχρονος ταπεινός Άγιος

Ο Γέρων Ισίδωρος της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων: ένας σύγχρονος ταπεινός Άγιος

-

Του Σωτήρη Τζούμα

•Δεν επιθυμεί επαίνους. Δεν τους ζήτησε, δεν τους αναζήτησε ποτέ, πουθενά και σε κανέναν. Ειλικρινώς, στεναχωριέται όταν τον επαινούν. Αποφεύγει κάτι τέτοιο. Και δεν το πράττει για να δείξει ταπεινός, αλλά επειδή η ζωή του είναι ταπεινή.

Οι σκέψεις αυτές είναι καρπός θαυμασμού προς έναν μεγάλο Ιερωμένο της Εκκλησίας μας
Είναι χρέος για τον ακέραιο άνθρωπο, υποχρέωση για τον σπουδαίο Μοναχό, απότιση τιμής σε ένα σπάνιο πατριώτη, ευλαβής αναγνώριση του Ορθοδόξου πνευματικού φρονήματος που διακρίνει τον ενάρετο αυτό Μοναχό , είναι, τέλος, μία μικρή προβολή μιας μεγάλης μορφής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μσς που δεν επεδίωξε ποτέ αυτή την προβολή!

Με μεγάλη φυσική καταβολή, με ασυνήθιστη ρώμη σωματική τα έτη
της νεότητάς του, με δύναμη και ευρύτητα νου, με ταπεινή και προσγειωμένη φαντασία, με λεβέντικη καρδιά, με αγαθή προαίρεση, με την καθαρότητα πνεύματος που πάντα τον διέκρινε, με γενναιοδωρία ψυχής συγκροτεί μια πλούσια προσωπικότητα, κοσμημένη με φυσικά και επίκτητα χαρίσματα, έναν Γέροντα-Πατέρα για όλους, γεννημένο εκ κοιλίας μητρός,
φωτισμένο με τη χάρη του Θεού, αλλά με την θέληση να βρίσκεται πάντα στα μετόπισθεν!
Να μη θέλει για τον εαυτό του τα μεγάλα και τα σπουδαία αλλά τα ταπεινά. Αυτά που ζεσταίνουν τον άνθρωπο και τον φέρνουν κοντά στο
Θεό.
Στα δικά μου μάτια έτσι πάντα φαινόταν ο Γέρων Ισίδωρος, ο πολυσέβαστος ηγούμενος της Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα.
Ακόμη κι όταν δεν τον γνώριζα!

Θα μιλήσω απλά, λιτά κι εγκάρδια. Τον Γέροντα τον γνώρισα πριν λίγα χρόνια στη Μονή Βαρλαάμ.

Θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη εκείνη συνάντησή μας, που σημάδεψε την κατοπινή γνωριμία μας. Είχα έναν απέραντο σεβασμό απέναντί του. Νέος εγώ, λαϊκός, είχα ακούσει τόσα πολλά για τον Ισίδωρο των Μετεώρων .Γέρων εκείνος, με γνώση, εμπειρία, σοφία, λογιότητα, άνεση λόγου, μνήμη δυνατή. Τον θαύμαζα.
Τα λόγια του, εκ βαθέων, είχαν ένα πάθος, ζούσε αυτά που έλεγε, σαν να έβγαιναν από την καρδιά του. Έπασχε να μεταδώσει την αγάπη στον Θεό. Αγαπούσε υπέρμετρα τον Θεό, την Παναγία, τους αγίους. Μιλούσε και υποτιμητικά για τον εαυτό του. Δόξαζε τον Θεό. Ευχαριστούσε την Παναγία. Αλησμόνητη εκείνη η συνάντηση. Με κατευόδωσε μέχρι έξω. Χάρηκε που αν και νέος και λαικός είχα τόσες γνώσεις στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Μού πε να προσέχω στη ζωή μου και να είμαι διπλά πιο προσεκτικός όταν γράφω. Πατέρας και δάσκαλος μαζί.Πόσο μας λείπει αυτό το είδος!

Ο Ισίδωρος είναι ο Γέροντας που δεν επιθυμεί ποτέ επαίνους και διακρίσεις. Δεν τους ζήτησε, δεν τους αναζήτησε ποτέ, πουθενά και από κανένα.

Αντιθέτως, όλη του τη ζωή επεδίωκε τα ταπεινά και διακριτικά,γιαυτό και όπως λένε και γράφουν αυτοί που τον ξέρουν στενοχωριέται όταν τον επαινούν.

Και δεν το πράττει για να «δείξει» ταπεινός, αλλά επειδή η ζωή του όλη ήταν ταπεινή.

Γιαυτό προκαταβολικά τον παρακαλώ να με συγχωρέσει που δημοσιοποιώ σήμερα αυτές τις σκέψεις.

Τις έχω από καιρό κλείσει μέσα στο χρονοντούλαπο της ζωής μου και τις αναπολώ κάθε φορά που η Αγία του μορφή έρχεται στη μνήμη μου.

Τόσα χρόνια μέσα στο Μοναστήρι, τόσοι κοπιώδεις πνευματικοί αγώνες, έδωσαν στο σεβάσμιο πρόσωπό του τη δυνατότητα να διακρίνει, να υπομένει, να είναι ταπεινός και σιωπηλός, έτσι όπως ήταν οι άγιοι της Εκκλησίας μας με το βίο τους.

Και ο Γέρων Ισίδωρος καθ´όλη τη ζωή του πάνω στον Ιερό Βράχο των Μετεώρων επί του οποίου μονάζει από τα νεανικά του χρόνια, παραμένει ταπεινός, διακριτικός και σιωπηλός.

Είναι γεγονός πως τα ευλογημένα Μετέωρα όπου και αν ανήκουν διοικητικά στο διάβα της χιλιετούς παρουσίας τους είναι ένας βράχος που εκπέμπει από παντού πίστη, μοναχισμό και προσευχή.

Σήμερα ανήκουν σε μια μικρή αλλά ξεχωριστή Μητρόπολη της Εκκλησίας μας,που χωρίς αυτό τον ιερό βράχο με τις Μονές πάνω ωσάν φωτεινούς οδοδείκτες στην πορεία για τον Παράδεισο, δεν θα ήταν το ίδιο σημαντική.

Ναι η μικρή Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει την ευλογία να φιλοξενεί στο χώμα της τη ζωντανή ιστορία αιώνων πνευματικής ζωής και προσφοράς.

Τα Άγια Μετέωρα, μοναδικά στην υφήλιο, δεν αποτελούν μόνο ένα ολοκληρωμένο και ομοιόμορφο σύνολο Ιερών Μονών, αλλά μία αγιοπνευματική μαρτυρία πίστεως που δημιουργεί πολιτισμό. Είναι ένα ζωντανό εργαστήριο αγιότητας.

Ο Θεός αφήνει τα σημάδια της θείας χάριτος στη ζωή μας και μας κατευθύνει.

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ είναι μία μοναστική αδελφότητα που έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια,

Μία αδελφότητα που προοδεύει και αναπτύσσεται , χάρη στους σπουδαίους Μοναχούς που διαθέτει, οι οποίοι υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αγίου Γέροντος π. Ισιδώρου, του ηγουμένου της Μονής, δίνουν μαρτυρία πίστεως.

Δεν είμαι κατάλληλος να μιλήσω για έναν τόσο σπουδαίο πνευματικό άνδρα .

Θέλω, όμως, και θεωρώ πως μπορώ να ψηλαφίσω τα όμορφα σημεία αυτής της Αγίας μορφής που υπάρχει στη ζωή μου από τότε που ήμουν παιδάκι και έμαθα να ακούω παλιές ιστορίες από την ζωή τους στην Μονή Βαρλαάμ από τον Μακαριστό Χριστόδουλο .

Ο Γέροντας Ισίδωρος είναι προικισμένος από τον Θεό με πολλά χαρίσματα. Θεωρώ, πως όλα του δόθηκαν απλόχερα από το Θεό , αλλά αγωνίστηκε για να τα εδραιώσει και να τα βελτιώσει στη ζωή του και αγωνίζεται μέχρι σήμερα να τα διατηρεί ατόφια.

Το περίεργο είναι ότι αυτός ο εκ πρώτης όψεως και ματιάς αυστηρός Γέροντας είναι ένας γλυκός ανθρωπος. Πράγματι, ο Γέροντας είναι ένας όμορφος άνθρωπος σε όλα του. Ακόμη και αυτό το… «Κύριε ελέησον», που λέγει συχνά πυκνά στις συνομιλίες του, ηχεί γλυκά και δίνει δύναμη σε όσους έχουν το προνόμιο να τον βλέπουν και να συνομιλούν μαζί του.

Δεν θα ακούσεις ποτέ από τα χείλη του να κατακρίνει, να γίνεται κακεντρεχής, να μνησικακεί. Είναι πάντα μακρόθυμος και μεγαλόψυχος.

Και απορείς πώς τα καταφέρνει.

Εκείνο που με μάγεψε και με έδεσε δια βίου κοντά του είναι ότι ποτέ δεν προσεβλήθη από το ελάττωμα της λεγομένης Γεροντίας.

Ποτέ του δεν καλλιέργησε το θλιβερό φαινόμενο του …γεροντισμού, που δημιουργεί οπαδούς και όχι πιστούς.

Αντιθέτως στήριξε όλη την βιοτή του σε δύο σημεία: στην απλότητά του και στην ταπεινότητά του.

Θα διερωτόταν κάποιος πως μπορεί ένας Καθηγούμενος μιας τόσο σπουδαίας Ιεράς Μονής να ζει το ίδιο απλά και ταπεινά με τους Μοναχούς του και να μην απαιτεί τα μεγάλα και σπουδαία για τον εαυτό του.

Πράγματι, όταν συζητήσεις μαζί του, γεμίζεις την ύπαρξη σου με θεία πνευματικότητα .

Το αυστηρό πρόσωπό του σε γαληνεύει και σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Αγαπάει όλους τους ανθρώπους. Σε όλους βρίσκει όμορφα στοιχεία. Συγχωρεί, ακούει, κατανοεί.

Συνομιλώντας με τον Γέροντα δεν χάνεσαι αλλά υπάρχεις. Εννοώ πως η αγάπη που σου εκπέμπει σου δίνει τη σημασία που χρειάζεσαι για να σταθείς δίπλα του. Και δεν στέκεσαι κοντά του ως ξένος, ως μακρινός αλλά ως δικός του άνθρωπος και εκείνος σε ακούει, σε ρωτάει, θέλει να σε γνωρίσει,να σε επισχύσει πνευματικά!

Κι όλα αυτά με απλότητα και ησυχία.

Ε, λοιπόν, αυτή είναι η ομορφιά του ορθόδοξου ανθρωπισμού που μας διδάσκουν φωτισμένες μορφές του Μοναχισμού όπως ο Γέροντας Ισίδωρος.

Το κείμενο αυτό είναι γέννημα της υιϊκής μου αγάπης προς έναν σπουδαίο Γέροντα της Εκκλησίας μας.
Άκουγα το όνομά του από έφηβος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με τον οποίο συνυπήρξαν συμμοναστές αλλά δεν τον γνώριζα. Εμελλε να τον γνωρίσω στην ωριμότητα του βίου μου και να ευγνωμονώ τον Θεό γιαυτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...