Η τέλεση του Ευχελαίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Το Άγιον Ευχέλαιον είναι ένα από τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Τελείται ή στο ναό ή στο σπίτι. Συνήθως το Μυστήριο αυτό τελείται στους ναούς την Μεγάλη Τετάρτη. Η σύσταση του Ευχελαίου, όπως και των άλλων Μυστηρίων, ανάγεται στην ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ και μάλιστα στην Καθολική Επιστολή του Ιακώβου (ε’, 1ψ45) και τελείται προς ίασιν ψυχών και σωμάτων (ψυχοσωματική υγεία).

Το Μυστήριο του Ευχελαίου αναγνωρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία, η Εκκλησία των Αρμενίων και η Εκκλησία των Κοπτών. Η Εκκλησία των Διαμαρτυρομένων το έχει απορρίψει. Ο Λούθηρος το έχει «ανεχθεί» ως «καλή παραμυθητική τελετή» για βαριά ασθενείς. Από τους Ρωμαιοκαθολικούς το Μυστήριο αυτό καλείται και «έσχατο μυστήριο επί επιθανάτιας κλίνης».

Για την τέλεση του Μυστηρίου του Ευχελαίου τοποθετείται πάνω σε ένα τραπέζι το Ευαγγέλιο, εικόνα του Χριστού, κανδήλα αναμμένη με καθαρό λάδι και δοχείο με αλεύρι το οποίο μετά χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν πρόσφορα, δίπλα στο οποίο ανάβονται επτά κεριά όσα και τα Ευαγγέλια που αναγιγνώσκονται.

Στο τέλος της ακολουθίας γίνεται χρίση με το αγιασμένο έλαιο. Χρίεται σταυροειδώς το μέτωπο, το σαγόνι, οι δυο παρειές και τα χέρια μέσα στην παλάμη και στο εξωτερικό τους μέρος. Μ’ αυτή τη χρίση ζητούμε από τον Κύριο να θεραπεύσει το πνεύμα, το σώμα, τις σκέψεις και ολόκληρο τον εσωτερικό μας κόσμο.
Μερικοί πιστοί παίρνουν σε βαμβάκι αγιασμένο λάδι στο σπίτι τους. Όταν δεν το χρειάζονται πρέπει να το καίνε.

Πολλοί πιστοί, ιδιαίτερα παιδιά, παρακολούθησαν σήμερα το πρωί το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου που τέλεσαν οι παπα-Γιάννης Κουβελάς και παπα-Ελευθέριος Κουκουράβας στο ναό της Παναγίας στην Καλαμπάκα και χρίστηκαν με το αγιασμένο λάδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img