Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο ναό της Παναγίας Καλαμπάκας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα, και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν

Η Εκκλησία μας έχει θεσπίσει να εορτάζεται ο Τίμιος Σταυρός την τρίτη Κυριακή των Νηστιεών (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως). Σήμερα στον ιστορικό βυζαντινό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας ψάλθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκαν η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών» ανέγνωσε ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Θεόκλητος αφιέρωσε στο ναό της Παναγίας εγκόλπιο με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου στο εσωτερικό του και τεμάχιο λίθου από το μνήμα του Ιησού. Και τα δύο Ιερά κειμήλια ήταν ευλογία του αρμοδίου για τον Πανάγιο Τάφο Μητροπολίτου κ. Ισιδώρου (κατάγεται από χωριό της Καλαμπάκας) προς τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος κρατώντας ψηλά δίσκο με λουλούδια και υψωμένο το σταυρό, τον περιέφερε εντός του ναού και τον εναπόθεσε σε χώρο στο στο κέντρο του ναού μπροστά από την εικόνα της Σταυρώσεως του Χριστού. Στην εικόνα αυτή, που είναι Παλαιολόγειων χρόνων του ΙΔ’ αιώνα (περίπου του 1350), εικονίζονται Ο Ιησούς στο κέντρο πάνω στο Σταυρό, η Παναγία δεξιά του και ο μαθητής Ιωάννης αριστερά. Η εικόνα αυτή όπως και η άλλη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ανήκουν στο ναό της Παναγίας, εδώ και τριάντα χρόνια φυλάσσονται στο μουσείο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων.

Παίρνοντας αφορμή από την αναφορά του Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου ότι στον Πανάγιο Τάφο υπάρχουν αφιερώματα – δώρα ανεκτίμητης αξίας από αυτοκράτορες και άλλους, μου ήρθε στο νου και κάτι δικό μας παρόμοιο, που το γράφω για πρώτη φορά. Η κάποτε αμφιπρόσωπη εικόνα είχε αρκετά αφιερώματα (σταυρούς, δαχτυλίδια, ρολόγια, βραχιόλια και πολλά άλλα) τοποθετημένα σε μεταλλική θήκη με τζάμι μπροστά. Τώρα, μας έμειναν τα αφιερώματα και μας λείπουν οι εικόνες. Μήπως ήρθε ο καιρός να επιστρέψουν οι εικόνες «στο σπίτι τους», στο ναό όπου ανήκουν;

Στο τέλος οι πιστοί ασπαζόμενοι τον μεταλλικό παλαιό διπλό σταυρό του ναού έπαιρναν από το χέρι του Δεσπότη λουλούδια.

Σώσον Κύριε τον λαόν σου…

Χρόνια Πολλά, και του Χρόνου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img