Κοπή βασιλόπιτας στον ιστορικό βυζαντινό ναό της Παναγίας Καλαμπάκας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Στη 1 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου ενός εκ των Τριών Ιεραρχών.

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης μας, μετά τον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία, ο νέος εφημέριος του ναού παπα-Γιάννης Κουβελάς ευλόγησε και έκοψε βασιλόπιτα.

Στην έξοδο του ναού μοιράστηκε σε όλους τους πιστούς από ένα κομμάτι. Το φλουρί της βασιλόπιτας αντιστοιχούσε σε μια εικόνα της Παναγίας.

Απ’ όσο θυμάμαι, ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό και ως ιδέα ήταν καλή. Εύχομαι και του χρόνου να γιορτάσουμε έτσι.

Με την ευκαιρία τράβηξα και μερικές φωτογραφίες από τον άμβωνα, το κιβώριο (κουβούκλιο), το τέμπλο, το ψηφιδωτό, τον Άγιο Βασίλειο, κάποιες τοιχογραφίες, το ψηφιδωτό, το δικέφαλο αετό, την κολυμβήθρα, το χρυσόβουλλο, το σιγίλ(λ)ιο, το αστέρι του Δαυίδ, την πεντάλφα και μερικά εξωτερικά ειδωλολατρικά στοιχεία. Δυστυχώς τα τελευταία αυτά με την πάροδο του χρόνου καταστρέφονται και είναι κρίμα. Και η δήθεν συντήρηση των τοίχων εξωτερικά που έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού, καταστροφή προκάλεσε. Το λευκό κονίαμα άσπρισε τις πέτρες και τα τούβλα κάνοντας το ναό… ασπροκκλησιά. Για να βγάλουν το λευκό χρώμα από τα τούβλα, τα έτριψαν με συρματόβουρτσες με αποτέλεσμα το νερό και ο πάγος θα να φθείρει, να προξενήσει τρύπες…

Είχα γράψει για τα θέματα αυτά παλιότερα. Κάποια στιγμή θα συγκεντρώσω τα στοιχεία και θα τα δημοσιεύσω. Έχω κολλήσει μ’ αυτόν τον ναό, τον Χριστιανικό Παρθενώνα, όπως τον είχα αποκαλέσει παλιά, διότι δίπλα του γεννήθηκα, εκεί βαπτίστηκα και εκεί θα… πεθάνω, όταν έρθει η ώρα μου.

Παρακαλώ τον παπα-Γιάννη να κάνει ενέργειες, για να επανέλθουν στο ναό οι δύο εικόνες που ανήκουν σ’ αυτόν και φυλάσσονται (ως πότε;) στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. Έχουν πάρει αρκετά τα Μοναστήρια από τον ναό…

Χρόνια πολλά! Καλή Χρονιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img