Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων για το 2022

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων για το 2022.

Η έκδοση του νέου έτους είναι αφιερωμένη στην πολυδύναμη προσφορά των Αγιομετεωριτών Πατέρων στην Εκκλησία και το Έθνος, βασισμένη σε κείμενα της Οσιολογιωτάτης Αγιοστεφανίτισσας Μοναχής Θεοτέκνης.

Τα κύρια κεφάλαια των κειμένων είναι δύο, τα εξής: Πεντακόσια χρόνια Οθωμανικής Κατοχής στα Άγια Μετέωρα, Απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Όπως πάντα, μετά τα κείμενα ακολουθεί το ημερολόγιο με τα αναγνώσματα του Ευαγγελίου, αναφορά στις ιερές μονές της Μητρόπολής μας και τη δύναμή τους (83 μοναχοί – 2 δόκιμοι), ο κατάλογος ενοριών και εφημερίων και χρήσιμοι τηλεφωνικοί αριθμοί.

Στην εικόνα του εξωφύλλου φιλοξενείται εικόνα του παπα-Θύμιου Βλαχάβα να υψώνει τη σημαία της επανάστασης στην ιερά μονή Αγίου Δημητρίου Μετεώρων (1808), έργο του Βλασίου Τσοτσώνη.

Η επιμέλεια και η επιλογή των φωτογραφιών και αυτού του ημερολογίου ανήκει στον Καθηγούμενο της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Δομέτιο Ντελλή.

Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

Το ημερολόγιο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

Ορόσημο ιστορικής μνήμης απετέλεσε το διαρρεύσαν έτος 2021, καθώς συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, με πλήθος εκδηλώσεων και αναφορών, κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς, εκ μέρους της Εκκλησίας.

Στα πλαίσια των εορτασμών αυτών, η Ιερά Μητρόπολή μας Σταγών και Μετεώρων διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με γενικό θέμα «Μετέωρα και επανάσταση του 1821. Μαρτυρίες από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας», με σκοπό ν’ αναδειχθή και να τιμηθή, μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις εκλεκτών ομιλητών, η προσφορά της περιοχής μας, και δη των Ιερών Μονών των Αγίων Μετεώρων, στον Ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Επειδή όμως τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα δεν επέτρεψαν την ελεύθερη συμμετοχή στις εργασίες της, κρίναμε σκόπιμο να αφιερώσουμε το εφετινό ημερολόγιο στην εθνική μας επέτειο, περιλαμβάνοντας στην ύλη του αποσπάσματα από την εισήγηση της Οσιολογιωτάτης Αγιοστεφανιτίσσης Μοναχής Θεοτέκνης, υπό τον τίτλο «Πεντακόσια χρόνια Οθωμανικής κατοχής στην αγιομετεωρίτικη μοναχοπολιτεία. Τα δεινά εκ των κατακτητών. Η ζωή και η προσφορά των Μετεωριτών Πατέρων στην Εκκλησία, στο γένος, στους εθνικούς αγώνες, στα γράμματα και τον πολιτισμό».

Η εθνική μνήμη είναι πάντοτε επίκαιρη και πάντοτε αναγκαία, ιδιαιτέρως στις αλλοπρόσαλλες ήμερες μας. Και όχι μόνο για λόγους τιμής και ευγνωμοσύνης προς αυτούς που μας χάρισαν μια ελεύθερη πατρίδα, άλλα και για να ενισχύεται η αυτοσυνειδησία των συγχρόνων γενεών, ως Ορθοδόξων Ελλήνων. Να συναισθανόμαστε οι Νεοέλληνες την ευθύνη μας έναντι του λαμπρού παρελθόντος μας και να συντονίζουμε αναλόγως την πορεία μας προς το μέλλον.

Οι Άγιοι, οι Μάρτυρες, οι Εθνομάρτυρες και οι Ήρωες είναι οι ευλογημένες ρίζες μας. Αυτές ζωογονούν, αιώνες τώρα, το Γένος μας με τα αείζωα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και του ευαγγελικού τρόπου ζωής. Αυτές οι ρίζες κράτησαν ζωντανό το Έθνος μας και κάτω από τυραννικούς ζυγούς, μέσα από εθνικές τραγωδίες, σε αιματηρούς πολέμους και συμφορές.

Διερχόμαστε, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πρωτοφανείς και πολυποίκιλες κρίσεις και προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ εξοχήν στην πατρίδα μας, η οποία, πέραν των συσσωρευμένων προβλημάτων, βρίσκεται και σε μια κρίσιμη καμπή της εθνικής της πορείας.

Επιχειρείται η βίαιη αποκοπή της από την ιστορική της συνέχεια και η μετατροπή της σε πολυφυλετικό και πολυπολιτισμικό, άψυχο και απρόσωπο κομμάτι γης, προς εκμετάλλευση από ποικίλα ξένα συμφέροντα. Η παραποίηση των ιστορικών γεγονότων, η δήθεν «απομυθοποίηση» των Ηρώων, η απαξίωση των εθνικών συμβόλων, η περιφρόνηση των προαιώνιων αξιών μας καί πολλά άλλα αποσκοπούν ακριβώς στην άμβλυνση του ορθοδόξου αισθητηρίου μας, στην πλήρη έκκοσμίκευση και κατ’ επέκταση στον αφελληνισμό μας.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και να γίνουμε ξανά φως στο βαθύ σκοτάδι του κόσμου, ένας μόνο τρόπος υπάρχει• η επιστροφή στις ρίζες μας. Ν’ αντισταθούμε σ’ αυτή την δαιμονική επίθεση, ξαναβρίσκοντας τον δρόμο προς τον Χριστό. Έχουμε την τιμή της θείας επωνυμίας• είμαστε Έθνος χριστώνυμο. Και θα δικαιώσουμε την υπέρτιμη κλήση, αν γίνουμε Εθνος φιλόχριστο. Καλλιεργώντας την πίστη και την αγάπη προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αποκτούμε και το ήθος των αγίων προγόνων μας, την φιλοπατρία τους και το πνεύμα της θυσίας.

Ο πνευματικός «επαναπατρισμός» μας ας είναι και η διάπυρη αρχιερατική μου ευχή προς το προσφιλές ποίμνιο της τοπικής μας Εκκλησίας και προς όλους τους Έλληνες, για το νέο έτος.
Ευλογημένο και καρποφόρο το 2022, με ακλόνητη την κατ’ άμφω υγεία, ειρήνη, χαρά και χριστοκεντρική βιοτή.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Σταγών και Μετεώρων
Θεόκλητος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ