Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων: Ιστορική απόφαση – Τέλος στην εκκρεμότητα

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μία ιστορική ημέρα για την τοπική μας Εκκλησία καταγράφηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, καθώς με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αφαιρέθηκε το «Σταγών» από τη Μητρόπολη Τρίκκης.

Έτσι, η Μητρόπολή μας, Σταγών και Μετεώρων, θα είναι στο εξής η μόνη που θα φέρει το «Σταγών» στην ονομασία της, κάτι που αποτελεί μία δίκαιη και φυσική εξέλιξη μετά από τη μετατροπή της από προσωποπαγής σε μόνιμη, αρχικά από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη συνέχεια με το ΦΕΚ της 11ης Μαΐου 2016.

Τόσο η μετατροπή της Μητρόπολής μας σε μόνιμη, όσο και η αφαίρεση του «Σταγών» από τη Μητρόπολη Τρίκκης ήταν θέματα που συνεχώς προωθούσε ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Σεραφείμ, ενώ εσχάτως χειρίζονταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων, κ. Θεόκλητος, και Τρίκκης, κ. Χρυσόστομος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στον συντοπίτη μας κ. Ιωάννη Αλμπάνη, ο οποίος πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες που αφορούσαν στη Μητρόπολή μας τόσο επί αρχιερατείας του μακαριστού κυρού Σεραφείμ, όσο και μετά την κοίμησή του και έως πρόσφατα, υπενθυμίζοντας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την εκκρεμότητα που αφορούσε στη μετονομασία της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.

Το ιστορικό

Το 1899 συνενώθηκαν ισοδυνάμως και ισομερώς οι Επισκοπές Σταγών, Τρίκκης και Γαρδικίου σε μία Μητρόπολη υπό τον τίτλο Μητρόπολις Τρίκκης, Σταγών και Γαρδικίου.

Περί το 1969-70 η Μητρόπολη μετονομάστηκε σε Τρίκκης και Σταγών.

Το 1991 επανασυστάθηκε η επισκοπή Σταγών με προσωποπαγή χαρακτήρα υπό τον τίτλο Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Στις 9 Οκτωβρίου 2015 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε τη μονιμοποίηση της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, και αργότερα η μονιμοποίηση κυρώθηκε από τη Βουλή στις 8 Μαΐου 2016 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Μαΐου 2016.

Στις 7 Οκτωβρίου 2021 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε το αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου για μετονομασία της Μητρόπολης σε Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Έτσι, μετά από 122 χρόνια η επαρχία μας χαίρεται και πανηγυρίζει για την πλήρη και κανονική Μητρόπολή της, από εκκλησιαστικής και ιστορικής άποψης.

Οι ανακοινώσεις

Πρώτη γνωστοποίησε τη θετική για τον τόπο μας εξέλιξη η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων με την εξής ανακοίνωση:

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων ανακοινώνεται ότι, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τακτική της συνεδρίαση, απεφάσισε όπως, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών φέρει από τούδε και στο εξής τον τίτλο, «Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης».
Ως εκ τούτου, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει πλέον την αποκλειστικότητα του ονόματος «Σταγών».

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Με βαθύτατη συναίσθηση των ποιμαντικών μου υποχρεώσεων, τις οποίες μου εμπιστεύτηκε η φιλόστοργη μητέρα μας Εκκλησία, και με σοβαρή ευθύνη της επιλύσεως και διεκπεραιώσεως όλων των εκκλησιαστικών ζητημάτων που αφορούν την Ιερά Μητρόπολή μας, σας γνωρίζω, ότι κατόπιν σχετικής αιτήσεώς μου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της Πέμπτης 7ης Οκτωβρίου 2021, τροποποίησε τον τίτλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σε:
«ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΚΚΗΣ, ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ».
Αναφορικά προς τον νέο προτεινόμενο τίτλο, σας γνωρίζω ότι, το μεν χωρίο «Γαρδίκιον» προέρχεται εκ της ιστορικής «Επισκοπής Γαρδικίου», η οποία δημιουργήθηκε στα δυτικά της πόλεως των Τρικάλων, στη σημερινή τοποθεσία «Ζάρκο», (10ος αιώνας), η δε κωμόπολη «Πύλη» είναι η γενέθλιος γη του Πολιούχου και Προστάτου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης και Τρίκκης.
Η πρότασή μου πιστεύω, ότι επικαιροποιεί τη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, σύμφωνα με τις αλλαγές, τις οποίες ο λαός μας επιβάλλει μέσα από τη ζωή του.
Με πατρικές ευχές και ευλογίες
Ο Μητροπολίτης
+ Ο Τρίκκης και Σταγών
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ευχαριστήρια

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος εξέδωσε το ακόλουθο ευχαριστήριο:

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σταγῶν καὶ Μετεώρων Θεόκλητος καὶ ἅπασα ἡ τοπικὴ Ἐκκλησία τῶν Σταγῶν, εὐχαριστεῖ τὸν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμον, ὡς καὶ τὰ Μέλη τοῦ σεπτοῦ Σώματος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διὰ τὴν ὁμόφωνον ἀποδοχὴν τοῦ δικαίου αἰτήματος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, ὅπως ἀπαληφθεῖ ἡ ὀνομασία «Σταγῶν» ἐκ τοῦ τίτλου Αὐτοῦ.
Εὐγνωμόνως δέ, ἐκφράζει δημοσίως τὰς ἀπείρους εὐχαριστίας καὶ τὰ ὁλοκάρδια συγχαρητήρια πρὸς τὸν ἀγαπητὸν καὶ ἐξαίρετον Ἀδελφόν, Φίλον καὶ Συλλειτουργὸν Σεβ. Μητροπολίτην Τρίκκης, Γαρδικίου καὶ Πύλης κ. Χρυσόστομον διὰ τὴν πρόθυμον καὶ εὐγενῆ συναίνεσιν Αὐτοῦ διὰ τὴν ὀνομασίαν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν, ἥτις ἀποτελεῖ ἀφ᾿ ἑνὸς μὲν εὐεργεσίαν καὶ πρᾶξιν ἀγάπης, μεγαλοκαρδίας καὶ ἀδελφικότητος, καλωσύνης καὶ ἀρωγῆς πρὸς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Σταγῶν καὶ Μετεώρων, ἀφ᾿ ἑτέρου δὲ δικαίωσιν καὶ μνημόσυνον τοῦ πολλαπλῶς κοπιάσαντος μακαριστοῦ Προκάτοχου ἡμῶν κυροῦ Σεραφείμ.
Διὰ τοῦτο, εὐχόμεθα σύμπας ὁ Κλῆρος, οἱ Μοναστικές Κοινότητες καὶ ὁ Λαὸς τῶν Σταγῶν ἐκ βαθέων ψυχῆς μας, ὅπως Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν διὰ πρεσβειῶν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Μετεωριτίσσης καὶ τοῦ κοινοῦ Ποιμενάρχου τῶν δύο Μητροπόλεών μας, Ἁγίου Βησσαρίωνος, ἀνταποδώσῃ Αὐτῷ ὑγίειαν καὶ μακροημέρευσιν.
ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος εξέδωσε το ακόλουθο ευχαριστήριο:

Οι τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις που είχαμε σχετικά με την μετονομασία της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών σε Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, είχαν ως αποτέλεσμα το προσωνύμιο «Σταγών» να μείνει αποκλειστικά και μόνο στην Μητρόπολή μας.
Ως Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων και εκπρόσωπος των συνδημοτών μου, επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομε και Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητε να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που δώσατε λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πάγιο, χρονίζον και ταυτόχρονα δίκαιο αίτημα όλων των δημοτών του Δήμου Μετεώρων.
Με την στάση σας αυτή και την αγαστή συνεργασία σας δείχνετε τον δρόμο σε όλους μας, πως μόνο με την καλή συνεννόηση και τις αγαθές προθέσεις μπορούν να λύνονται προβλήματα προς το κοινό συμφέρον.
Σας εύχομαι μακροημέρευση και δύναμη από τον Θεό για να διακονείτε το ποίμνιο σας με σοφία και αγάπη.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων
Θεόδωρος Γ. Αλέκος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ