Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων προς τους τοπικούς και κρατικούς φορείς με θέμα τα σοβαρά προβλήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νοιμού Τρικάλων που χρήζουν τάχιστης αντιμετώπισης.
Η επιστολή απεστάλη προς τους:
– Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κο. Κωνσταντίνο Σκρέκα
– Βουλευτές
Κο. Αθανάσιο Λιούτα
Κα. Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα
Κο. Αθανάσιο Παπαδόπουλο
– Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κο. Αγοραστό Κωνσταντίνο
– Πρόεδρο Επιμελητηρίου Τρικάλων Κο. Γιαγιάκο Βασίλειο
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμοι Κύριοι,
Απευθυνόμενοι σε σας προσωπικά, ζητάμε τη συνδρομή σας, για την αντιμετώπιση και την επίλυση των ακόλουθων κρίσμιμων προβλημάτων του κλάδου μας.
Η Ένωση Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων σας γνωστοποιεί την έως σήμερα δυσμενή κατάσταση αλλά και τις προβλέψεις μας για μία άκρως ανησυχητική περίοδο, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται να διανύσουμε από δω και στο εξής σε επίπεδο νομού. Παρακαλούμε ιδιαιτέρως, όπως λάβετε υπόψη σας, τις παρακάτω ανησυχίες μας, τους σοβαρούς προβληματισμούς, αλλά και την δυσαρέσκεια σύσσωμου του ξενοδοχειακού κλάδου.
Γνωρίζετε πολύ καλά, την δύσκολη (μάλλον τρομακτική) κατάσταση που βιώνουμε από τα μέσα Μαρτίου 2020, με την πανδημία του κορονοϊού, με τα Lockdown, με τους αμέτρητους περιορισμούς στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατάσταση που εν πολλοίς συνέχισε ομοίως να υφίσταται.
Κατόπιν, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022, ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία στις αρχές της τουριστικής περιόδου, επηρέασε αρνητικά όλη την Ευρώπη, αλλά και τα τουριστικά ταξίδια. Είχε ως αποτέλεσμα την απότομη και παρατεταμένη αύξηση του κόστους των καυσίμων, που προκάλεσε άμεσα τεράστια πτώση στον οδικό τουρισμό. Το πλήγμα για το Νομό Τρικάλων είναι τεράστιο, καθώς εξαρτιόμαστε σχεδόν ολοκληρωτικά από αυτόν, μιας και η πλειονότητα των επισκεπτών προς τα αναγνωρισμένα αξιοθέατα μας, με πρώτο τα Μετέωρα, ταξιδεύει οδικώς.
Σας θυμίζουμε ότι προ της πανδημίας, τα Μετέωρα ήταν ουσιαστικά το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο μετά την Ακρόπολη!
Στο ανωτέρω πρόβλημα, που μπορούμε σε κάποιο βαθμό να το αιτιολογήσουμε ότι προήλθε από απρόβλεπτους παράγοντες, προστίθεται το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον αυξανόμενο, διογκούμενο και διαρκή, αθέμιτο ανταγωνισμό, από το 2018, εις βάρος της οργανωμένης ξενοδοχείας, από τις αστικές κατοικίες – mini τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα γνωστά AirBnB.
Εδώ, δυστυχώς, το πρόβλημα, απορρέει αποκλειστικά από την έλλειψη κυβερνητικών αποφάσεων και τη δυσκαμψία κατάθεσης, έως σήμερα, ενός ολιστικού πλαισίου κανόνων, το οποίο θα βάζει τάξη σε αυτό το συνονθύλευμα των αντι-τουριστικών βραχυχρόνιων καταλυμάτων.
Το πρόβλημα με τη βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB) είναι πιο πολύπλοκο, από ότι εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται. Στα καταλύματα αυτά ουσιαστικά, ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα, επιτράπηκε η χρήση τους για φιλοξενία τουριστών χωρίς καμιά τεχνική ρύθμιση, χωρίς καθορισμό πλαισίου προδιαγραφών σε θέματα πυρασφάλειας, οικοδομικής ταυτότητας, βεβαίωση χρήσης. Ουσιαστικά, η λειτουργία τους δεν έχει νομικό πλαίσιο αδειοδότησης ενώ επίσης δεν λειτουργεί εποπτική αρχή ελέγχου, σε αντίθεση με την ξενοδοχεία, όπου αυτός επιμελώς ασκείται από τον Ε.Ο.Τ. – και όχι μόνο.
Σε μας, τους επαγγελματίες του τουρισμού, προκαλεί πραγματική θλίψη, η συχνή διαπίστωση εκτρωμάτων και χείριστων υπηρεσιών, αφού ο κάθε ένας χρησιμοποιεί, αλλά και υπερμισθώνει υπογείους χώρους και ισόγεια γκαράζ, μετατρέποντας τα σε «δωμάτια για τουρίστες» διαμορφωμένα με προχειρότητα και εντελώς παράνομα, με κρεβάτια και ντουζ, για χρήση ως μονάδες τουριστικών υπηρεσιών.
Ρωτάμε, αν σε ένα ευνομούμενο κράτος, αυτές οι πρακτικές δεν θα έπρεπε να απαγορεύονται ρητά από τους πολεοδομικούς, αλλά και τουριστικούς κανόνες;
Περιμένουμε, αλλά χωρίς ανταπόκριση, πότε θα κατατεθεί επιτέλους, ένας νόμος πλαίσιο, με τεχνικές προδιαγραφές στη βραχυχρόνια μίσθωση, και διαδικασίες αδειοδότησης με πρόβλεψη ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε εξ αρχής να είναι γνωστό ποιος κάνει τι, και με ποιες προδιαγραφές.
Πότε επιτέλους θα παταχθεί αποφασιστικά αυτή η παρανομία;
Επισημαίνουμε επίσης, ότι η εξωφρενική αύξηση του κόστους της ενέργειας, με την κατάπτυστη ρήτρα αναπροσαρμογής (που περιμένουμε να δούμε πως πρακτικά θα αλλάξει), καταστρέφει προκλητικά τις θυσίες τις οποίες κάνουμε για να σταθούμε στα πόδια μας, έναντι όλων των δεινών που περνάμε και ροκανίζει την ρευστότητα των επιχειρήσεων, με τα εξωφρενικά χρηματικά ποσά που αναγκαζόμαστε να καταβάλουμε, εκτινάσσοντας τους προϋπολογισμούς μας, γεγονός που προκαλεί οικονομική και λειτουργική ασφυξία.
Πόσο ακόμα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας; Έχουμε ήδη δυόμιση χρόνια χωρίς πελάτες.
Τέλος, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε, ότι τα ξενοδοχεία μας, δεν λειτουργούν σε υγιές οικονομικό περιβάλλον. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν συσσωρευμένα δάνεια στις τράπεζες, έχουν ληξιπρόθεσμα ποσά στην εφορία (η οποία έχει κατασχέσει σε μεγάλο ποσοστό σχεδόν όλα τα οικονομικά προγράμματα στήριξης), έχουν οφειλές στους Δήμους και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ‘Δεύτερη Ευκαιρία’, που κατατέθηκε ως το βασικό νομικό πλαίσιο οριστικής τακτοποίησης των υπερφορτωμένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, δυστυχώς δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι αποφάσεις και οι συνεργασίες των φορέων εδώ και ένα χρόνο τώρα καθυστερούν, ενώ οι πλειστηριασμοί των ξενοδοχείων και γενικότερα των τουριστικών επιχειρήσεων, πραγματοποιούνται κανονικότατα -και με γοργούς ρυθμούς, αφού οι τράπεζες τα έχουν εκχωρήσει σε funds (κυρίως αλλοδαπά), στο 3% της αξίας.
Εν κατακλείδι, σίγουρα ο κλάδος των ξενοδοχείων, και ειδικά όσων τουριστικών επιχειρήσεων εξαρτώνται άμεσα από τον οδικό τουρισμό, δεν μπορεί να επιβιώσει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Επειδή, ο κλάδος μας – η βαριά βιομηχανία μας- αποδίδει στο ΑΕΠ της χώρας μας το 21% και συνεισφέρει στην μείωση της ανεργίας, χρειάζεται μια πραγματική οικονομική στήριξη δια μέσω ενός οριζόντιου ειδικού σχεδίου με άμεσες και έμμεσες παροχές.
• Ζητάμε την ενεργή στήριξη του Επιμελητηρίου στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.
• Ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκάθαρα να μας στηρίξει, με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
• Ζητάμε, από το Υπουργείο Οικονομικών, να μη φορολογεί τα ειδικά προγράμματα στήριξης όπως έκανε στο πρόγραμμα ‘ΑΝΑΣΑ’ και η Εφορία να μη δεσμεύει τις εκταμιεύσεις από τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων.
• Ζητάμε, από το Υπουργείο Εργασίας και την υπηρεσία του «πρώην ΟΑΕΔ» έμπρακτα να στηρίξει με ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα, στο νoμό Τρικάλων, σε ποσοστό 100%, όσους προσληφθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις.
• Ζητάμε, επίσης, από το Υπουργείο Τουρισμού, να αποκαταστήσει την αδικία που γίνεται σε βάρος της οργανωμένης ξενοδοχείας και να φέρει με προτεραιότητα ειδικό νόμο πλαίσιο για ψήφιση στη Βουλή, με ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενδεικτικά, με τις εξής διατάξεις:
Ακούγονται ίσως πολλά τα αιτήματα μας, είναι όμως αποτέλεσμα συσσωρευμένων προβλημάτων, αναγκαίων να αντιμετωπισθούν άμεσα για να «ανασάνει» ο κλάδος της ξενοδοχείας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, αναμένοντας τις δικές σας απαντήσεις και ενέργειες.
Για την Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων
Τα μέλη του ΔΣ
Ιωάννης Κουρούπας Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Παπαπούλιος Αντιπρόεδρος
Στυλιανή Γκιάστα Γραμματέας
Σωτήριος Αλεξίου Ταμίας
Μιχαήλ Ντόβας Μέλος
Παύλος Πλακιάς Μέλος
Σπυρίδων Νικολογιάννης Υπ. Δημοσίων Σχέσεων