Παιδικές χαρές: Ο «καθρέπτης» ενός δήμου και μιας τοπικής κοινωνίας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Οι παιδικές χαρές απασχολούν την επικαιρότητα στη χώρα μας συχνά, λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκονται διάφορα όργανα, τα οποία κάποιες φορές αποβαίνουν μοιραία για κάποια παιδιά.

Σίγουρα σε κάθε πόλη και σε κάθε δήμο υπάρχουν αρκετές δεκάδες, και είναι δύσκολη η συντήρησή τους, όπως και η παρακολούθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Όμως, αναμφισβήτητα είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτές για τα παιδιά λίγες και απόλυτα ασφαλείς παιδικές χαρές, παρά πολλές αλλά αμφιβόλου ασφάλειας.

Με αφορμή λοιπόν ένα περιστατικό κλαδιού δέντρου που έσπασε στην παιδική χαρά της γωνίας των οδών Πίνδου και Δεληγιάννη (βλ. φωτ. κάτω), είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι χρειάζεται καθημερινός έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο κάθε δήμου, για να διαπιστώνεται η καθαριότητα και η ασφαλής λειτουργία των παιδικών χαρών.

Λόγω και της αυξημένης χρήσης τους από παιδιά την τρέχουσα περίοδο μάς έχουν καταγγελθεί ειδικά για τις παιδικές χαρές της Καλαμπάκας:

  • Περιφράξεις που δεν αποτρέπουν την είσοδο ζώων με αποτέλεσμα να μολύνονται οι παιδικές χαρές με τα περιττώματά τους
  • Είσοδοι που δεν κλείνουν (ενδεχομένως χρειάζονται πόρτες με αυτόματο κλείσιμο με απλές σούστες) με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα βρέφη και να εισέρχονται ζώα
  • Όργανα που έχουν καταστραφεί και δεν επιδιορθώνονται
  • Έλλειψη κάδων απορριμμάτων, σκουπίδια και αποτσίγαρα πεταμένα ανεξέλεγκτα, φθορές σε παγκάκια κ.ά.
  • Χρήση τους από παιδιά μεγαλυτέρων ηλικιών τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα.

Βεβαίως, για την ορθή χρήση και καθαριότητα είναι υπεύθυνοι και οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους, καθώς δεν είναι άγνωστη η εικόνα γονέων που καπνίζουν και πετούν στο έδαφος αποτσίγαρα, με τα οποία τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού τους, ή πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μετεώρων, Γιώργος Παπανικολάου, μας δήλωσε πρόσφατα όσον αφορά στην ευθύνη που αναλογεί στη δημοτική Αρχή ότι ο δήμος μας μεριμνά για την κατά το δυνατόν καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία των παιδικών χαρών αρμοδιότητάς του. Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, Θεόδωρο Αλέκο, τόνισε ότι εξετάζεται η αναβάθμιση πολλών παιδικών χαρών με ένα αρκετά υψηλό ποσό που θα χρειαστεί, ενώ συχνά γίνονται παρεμβάσεις, όπου κρίνονται απαραίτητες.

Οι παιδικές χαρές είναι ο «καθρέπτης» μιας πόλης κι ενός χωριού, ο «καθρέπτης» ενός δήμου. Οι γονείς που τις επισκέπτονται καθημερινά γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι λείπει και πρέπει να ενημερώνουν τον δήμο για τα προβλήματα (καλό είναι να υπάρχει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με αρμόδιο υπάλληλο αναρτημένο), αλλά πρέπει και από τον δήμο να ρωτούνται από κλιμάκια για τις ελλείψεις.

Τις προσέχουμε όπως τα σπίτια μας, διότι φιλοξενούν τα παιδιά μας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img