Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων: Κυριάρχησε η αποδοχή των οφειλών της Κοινωφελούς Επιχείρησης

Τελ. ενημ. 21.55

Δύο ώρες διήρκησε περίπου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι.

Προ ημερησίας διατάξεως πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Χατζιάρας, ο οποίος είπε ότι ζήτησε από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου να του δοθεί κατάσταση με τους δημοτικούς υπαλλήλους και του ζητήθηκε να υποβάλει αίτηση, και τελικά με παρέμβαση του Δημάρχου την έλαβε. Είπε επίσης ότι είναι κρίμα μέσα σε μία μικρή αίθουσα να φιλοξενούνται 4 δημοτικοί υπάλληλοι.

Ο Λευτέρης Αβραμόπουλος ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τη συνάντηση με τους Χασιώτες για το Αναρριχητικό Κέντρο Γάβρου και για τον λόγο που δεν δόθηκαν χρήματα από την πάγια προκαταβολή στους Προέδρους των Κοινοτήτων.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου απάντησε για τη συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. Είπε ότι κατέθεσε πρόταση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων το 3ο Δημοτικό Σχολείο, ως το μεγαλύτερο σε αριθμό μαθητών σχολείο της πόλης, ενώ αν υπάρχει δυνατότητα θα ενταχθεί και το 5ο Δημοτικό, που είναι δεύτερο σε αριθμό.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της σύνδεσης των σχολικών κτηρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι η Υφυπουργός προσκλήθηκε και θα έρθει τον Νοέμβριο στην Καλαμπάκα.

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ζήτησε και έλαβε διευκρινήσεις για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η παράταξη “Δύναμη Ευθύνης”) το ταξίδι οκτώ υπαλλήλων του Δήμου στην Περούτζια της Ιταλίας δωρεάν με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus.

Οι αποφάσεις

 1. Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση του Συνδέσμου Απανταχού Χρυσομηλιωτών για παραχώρηση αίθουσας του δημοτικού σχολείου. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παπανικολάου ο σύλλογος διδασκόντων είναι σύμφωνος.
 2. Εγκρίθηκε ομόφωνα το Αίτημα Σιαχούλη Δημητρίου του Κων/νου για εκμίσθωση Δημοτικής έκτασης στην τοποθεσία ΜΠΑΡΑ της Κοινότητας Παναγίας Δήμου Μετεώρων για εγκατάσταση πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Αρσενίου υπάρχει σύμφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.
 3. Εγκρίθηκε ομόφωνα το Αίτημα Ντζερεμέ Κων/νου για εκμίσθωση Δημοτικής έκτασης στην τοποθεσία «ΠΑΛΑΙΟΧΩΜΑΤΑ» της Κοινότητας Βασιλικής Δήμου Μετεώρων για εγκατάσταση πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Αρσενίου υπάρχει σύμφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.
 4. Εγκρίθηκε ομόφωνα η Εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων στις Κοινότητες. Διάβας, Γάβρου & Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων.
 5. Εγκρίθηκε ομόφωνα η Αίτηση Μάνου Χρήστου (παράταση μίσθωσης δημοτικής έκτασης στην κοινότητα Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων).
 6. Εγκρίθηκε ομόφωνα η Αίτηση Παπαναστασίου Αντώνιου (παράταση μίσθωσης αγροτεμαχίου στην Κοινότητα Θεόπετρας του Δήμου Μετεώρων).
 7. Εγκρίθηκε ομόφωνα η Αίτηση του 5ου Ελεύθερου Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Χρυσομηλιάς (έκτακτη κάρπωση στο δημοτικό δάσος Καστρακίου & Αγίου Δημητρίου, όπου θα κατασκευαστεί ο Ε65).
 8. Εγκρίθηκε ομόφωνα η Αίτηση Τζιώκα Κων/νου περί κατασκευής τοίχου αντιστήριξης στην Κοινότητα Κακοπλευρίου με δικά του έξοδα υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Θώμος.
 9. Εγκρίθηκαν ομόφωνα τα Αιτήματα δημοτών για επεκτάσεις δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην κοινότητα Καλαμπάκας και Κοινότητας Χρυσομηλιάς του Δήμου Μετεώρων.
 10. Εγκρίθηκε ομόφωνα η αποδοχή των οφειλών της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αλέκος είπε ότι η ΚΕ ιδρύθηκε το 2000, ενώ το 2009 μετατράπηκε από ΔΕΑΚ σε ΚΟΙΔΕΚΑ. Τρίτη αλλαγή έγινε το 2011 με τη συνένωση των δήμων και των επτά Κοινωφελών Επιχειρήσεων (όλων των τέως Δήμων, εκτός της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου, όιπυο δεν υπήρχε) όταν έγινε ΚΕΔΚ. Το 2015 αποφασίστηκε να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, λόγω των οφειλών της. Το προσωπικό (Βοήθεια στο Σπίτι, Σφαγεία, Παιδικός Σταθμός Άγιος Βησσαρίων και Παιδ. Σταθμός Χρυσομηλιάς) ήρθε στον Δήμο, όπως και όλες οι οφειλές πλέον με την αποψινή απόφαση. Τα δάνεια της επιχείρησης εξυπηρετούνται κανονικά, όπως είπε ο κ. Αλέκος. Όπως είπε ο ορκωτός λογιστής κ. Δήμος Πιτέλης, ο τελικός ισολογισμός της εκκαθάρισης φέρει σχεδόν μηδενικό ενεργητικό. Στις απαιτήσεις υπάρχουν 65 πελάτες με οφειλές, που έχουν παραγραφεί. Υπάρχει επίσης ποσό 25.000 ευρώ απαίτηση του Δήμου από τον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν καταθέσεις 10.416 ευρώ διαθέσιμα για τον Δήμο. Στο παθητικό οι ζημιές ανέρχονται στο ποσό των 720.000 ευρώ. Επίσης, ο Δήμος αποπληρώνει δάνεια με 24.000 ευρώ τον χρόνο. Ποσό 120.000 ευρώ είναι οφειλές σε προμηθευτές και 44.000 ευρώ οφειλές στη ΔΕΥΑΚ. Οι υποχρεώσεις από φόρους – τέλη ανέρχονται στις 62.000 ευρώ. Κατέληξε ότι υπολογίζει ότι περί τις 900.000 θα είναι η ζημιά που θα μεταφερθεί στον Δήμο Μετεώρων, ενώ ο Δήμαρχος σημείωσε ότι με τις υποχρεώσεις που έχουν παραγραφεί θα είναι περίπου 500.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ο κ. Πιτέλης τόνισε επίσης ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παραλάβει κάποτε τα χρέη αυτά.
 11. Τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2021 για την έκτακτη επιχορήγηση 309.000 ευρώ και αυξομειώσεις σε κωδικούς, η κυριότερη εκ των οποίων είναι η ενίσχυση του κωδικού στους αποχιονισμούς. Ο κ. Παπαμιχαήλ ψήφισε μόνο το σκέλος των εσόδων, όπως και η παράταξη του κ. Αβραμόπουλου, ενώ ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης για το Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων και για την αποτύπωση πεζοδρόμων. Την τροποποίηση δεν την ψήφισε ο κ. Χατζιάρας.
 12. Εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση χρεωστικής κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς για την ταχύτερη διεκπεραίωσης των εργασιών του ταμείου.
 13. Εγκρίθηκε ομόφωνα η επέμβαση σε γήπεδο εμβαδού 12.303,11 τ.μ., όπου είναι εγκατεστημένες οι εγκαταστάσεις των Δημοτικών Σφαγείων του Δήμου Μετεώρων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ