Την απάντηση του ΟΣΕ και όχι του Υπουργού έλαβε ο Κυριάκος Βελόπουλος για τη Σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Κοζάνης

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Απάντηση στην ερώτηση που είχε υποβάλει σχετικά με τη Σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Κοζάνης έλαβε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτούσε τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Αχιλλέα Καραμανλή αν προτίθεται να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας προς την κατεύθυνση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καλαμπάκας με την Κοζάνη.

Ωστόσο, δεν έλαβε κάποια δέσμευση από τον Υπουργό, αλλά απλά του προωθήθηκε η απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, Σ. Πατέρα, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο ΟΣΕ έχει ζητήσει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Κοζάνης από το Αναλυτικό δίκτυο στο Κεντρικό δίκτυο των ΔΕΔ-Μ, καθώς και ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας προτάσεων χρηματοδότησης δράσεων (έργων, μελετών) ο ΟΣΕ έχει προτείνει για χρηματοδότη των μελετών και της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Κοζάνη.

Η απάντηση του ΟΣΕ

ΘΕΜΑ: Απάντηση της υπ’ αριθμ. 6247/22-04-2021 ερώτησης του βουλευτού κ. Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης»

ΣΧΕΤ: α) 108478/23-04-2021/Υπουργείο Υποδ. & Μεταφορών/Τμ. Κοιν. Ελέγχου

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 6247/22-04-2021 ερώτησης του βουλευτού κ. Κυριάκου Βελόπουλου σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης αποτελεί ελλείπουσα σύνδεση του Αναλυτικού Δικτύου του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών σύμφωνα με το κανονισμό 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής (ΔΕΔ-Μ). Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να ολοκληρώσουν αναλυτικό Δίκτυο των ΔΔΜ μέχρι το 2050 .

Ως εκ τούτου ο ΟΣΕ ως Φορέας υλοποίησης του έργου και λαμβάνοντας υπόψη την σημασία της σύνδεσης της Δυτικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας Παλαιφάρσαλος- Καλαμπάκα -Ηγουμενίτσα με την Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία , την Νότια Ελλάδα και τα Βορειοδυτικά σύνορα μας Αλβανία –Βόρεια Μακεδονία υλοποιώντας την ελλείπουσα σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας-Κοζάνης, έχει συμπεριλάβει στο επιχειρησιακό σχέδιο του 2018-2023 την ολοκλήρωση της Β’ και Γ΄ φάσης μελετών για την κατασκευή της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Κοζάνη .

Την περίοδο 2007-2010 υλοποιήθηκαν με δαπάνες του ΟΣΕ μελέτες της Α φάσης για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Κοζάνη και έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» CEF 2014-2020 σε ανάλογη πρόσκληση.

Επιπλέον στα πλαίσια της διαβούλευσης για την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού των ΔΕΔ-Μ, ο ΟΣΕ έχει ζητήσει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας- Κοζάνης από το Αναλυτικό δίκτυο στο Κεντρικό δίκτυο των ΔΕΔ-Μ που θα σημάνει την προτεραιοποίηση και την ύπαρξη περισσότερων ευκαιριών για χρηματοδότηση της σύνδεσης από το από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027.

Τέλος, ο ΟΣΕ στα πλαίσια της προετοιμασίας προτάσεων χρηματοδότησης δράσεων (έργων, μελετών) από το CEF 2 (Π.Π. 2021-2027) έχει προτείνει για χρηματοδότη των μελετών και της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα – Κοζάνη.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
Σ. Πατέρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ