Τα διατηρητέα δεν διατηρούνται από μόνα τους

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Από τον Όμιλο Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Περιστέρας στάλθηκε στον Δήμαρχο Μετεώρων η ακόλουθη επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλία και στα ΜΜΕ:

Η Οθωμανική Έπαυλη Περιστέρας με την απαράμιλλη ομορφιά της κινδυνεύει με ολική κατάρρευση.

Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις. Λύσεις δεν υπάρχουν για αυτούς που δεν θέλουν να λύνουν τα προβλήματα.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ομίλου Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Περιστέρας είναι όχι απλώς επιβεβλημένες, αλλά αποτελούν μονόδρομο, τουλάχιστον για όσους συμφωνούν με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα διατηρητέα μνημεία δεν πρέπει να αφεθούν σε χέρια ανίδεων και άσχετων ανθρώπων ή σ’ αυτούς που αντιτίθενται στις πολιτιστικές μας αξίες, με απώτερο σκοπό την κατεδάφιση όλων των ιστορικών μας μνημείων.

Από την πρώτη στιγμή, τα μέλη του Ο. Φ. Π. Κ. ασπάστηκαν την ιδέα, να σηκώσουν τη σημαία της ανάπτυξης και προόδου στο δρόμο του μέλλοντος.

Το να χάνει κανείς την υπομονή του σημαίνει ότι χάνει τη μάχη. Τα μέλη του ομίλου μας όχι μόνο δεν χάνουν την υπομονή τους, αλλά αντίθετα, την ατσαλώνουν περισσότερο μέχρι να πετύχουν την αξιοποίηση του μνημείου και την τουριστική του κεφαλαιοποίησή.

Ένα «όχι» της δημοτικής αρχής που βγαίνει από βαθιά πεποίθηση περί του αντιθέτου, είναι καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που λέγεται για να χαϊδέψει αυτιά ή, χειρότερα, για να αποφύγει, τυχόν, πιεστικές ενοχλήσεις.

Το κονάκι της Περιστέρας είναι ώριμο, δίκαιο και νόμιμο αίτημα και πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να ξεκινήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες για τη συντήρησή του. Η απόφαση χρειάζεται αρετή και τόλμη «αμ έπος αμ έργο». Πρέπει όλοι οι δημοτικοί παράγοντες – από τον κ. Δήμαρχο μέχρι & τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο – όλων των παρατάξεων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Πρώτο μέλημα να αποδεχτούν την αίτηση δωρεάς της οικ. Μέκιου (νόμιμων κληρονόμων του κονακιού), αίτημα το οποίο υπέβαλε και ο Πρόεδρος της τ. κ. Περιστέρας, εδώ και καιρό, προς τον κ. Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου του δ. Μετεώρων και δεύτερον να ενταχθεί η επισκευή του μνημείου σ’ ένα από τα πολλά προγράμματα της Π. Ε. Τρικάλων.

Είναι ανεπίτρεπτο να ομιλεί κανείς για δήθεν ιδιοκτησίες. (σ.σ. ο Πρόεδρος της τ.κ. Περιστέρας ζήτησε δύο εργάτες για τον εξωτερικό καθαρισμό του μνημείου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητος αρνήθηκε λέγοντας ότι είναι ιδιοκτησία, είναι απαράδεκτο να μιλάμε για ιδιοκτήτες για ένα κτίσμα που είναι εγκαταλειμμένο εδώ και 30 χρόνια με αποτέλεσμα να πέσει η στέγη του διατηρητέου μνημείου)

Ο Πρόεδρος του Ο.Φ.Π.Κ
Ν. Γκούμας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ