Τα Μετέωρα στα “Φωτεινά Μονοπάτια” της ΕΤ2

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Τα Μετέωρα έχουν την τιμητική τους σήμερα στην εκπομπή της ΕΤ2 “Φωτεινά Μονοπάτια”. Η εκπομπή έχει ήδη ξεκινήσει και θα τελειώσει στις 11:45.  Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.
Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Σήμερα παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Μετέωρα, ένας παγκόσμιος άμβωνας»

Την εκπομπή μπορείτε επίσης να τη δείτε στην ERTFLIX επιλέγοντας: menu/εκπομπές/Φωτεινά Μονοπάτια/Μετέωρα, ένας παγκόσμιος άμβωνας

Στο βορειοδυτικό τμήμα της θεσσαλικής γης, από τα πανάρχαια χρόνια, ορθώνονται επιβλητικά, οι πέτρινοι γίγαντες των Μετεώρων. Οι ακοίμητοι φρουροί του Θεσσαλικού κάμπου. Τον 16ο αιώνα, έχουμε τη μεγαλύτερη ακμή της Μετεωρίτικης μοναστικής πολιτείας. Λειτουργούσαν 24 μονές, σήμερα μόλις έξι.

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Βαρλαάμ και η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, αποτέλεσαν τα «Φωτεινά Μονοπάτια» αυτού του επεισοδίου.

Η ιστορία, ο μοναστικός ασκητισμός, η πολιτιστική κληρονομιά των μοναστηριών, φανερώνουν την κρυμμένη δύναμη του «πέτρινου δάσους» των Μετεώρων.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με σειρά εμφάνισης- οι: Μαρία Γιατράκου (διδάκτωρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), πατήρ Θεοφάνης (μοναχός Ι.Μ. Βαρλαάμ), πατήρ Βενέδικτος (ιερομόναχος Ι.Μ. Βαρλαάμ), πατήρ Σεραφείμ (μοναχός Ι.Μ. Βαρλαάμ), Γιώργος Μαστρογιάννης (μουσειολόγος), Δημήτρης Παυλόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), γέροντας Νήφων (ηγούμενος Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου), Παναγιώτης Πάσχος (γεωλόγος) και πατήρ Πολύκαρπος (ηγούμενος Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά).

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας.
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς.
Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος.
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.
Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης, Ανδρέας Σπερδούλης.
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς.
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς.
Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης.
Γραμματεία: Ζωή Μπιλιάλη.
Γραμματειακή υποστήριξη: Ζωή Μπιλιάλη.
Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ