Δ. Δελιτζιάς για την επίσκεψη στους σεισμοπαθείς: «Θύμωσα, πείσμωσα… αλλά και χάρηκα, που γνώρισα υπερήφανους και χαρούμενους συνδημότες μου»

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Δημοτική Ενότητα Τυμφαίων του Δήμου Μετεώρων. Απέχει 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμπάκας όπου και η έδρα του Δήμου Μετεώρων. Αποτελείται από τα Δ. Δ. Κονισκού, Καλοχώρι, Γερακάρι, Καλλιθέα, Λογγά, Μαυρέλι, Αχελινάδα, Φλαμπουρέσι, Αγία Τριάδα, Φωτεινό και μικρούς οικισμούς.

Η περιοχή δέχθηκε τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις και συνεχίζει να δέχεται μέχρι σήμερα.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απείχε μόλις λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Κονισκού, Φλαμπουρέσι, αλλά κυρίως το χωριό Λογγά, προς τη Βερδικούσια.

Το χωριό Λογγά με υψομετρική διαφορά 1.000 μ περίπου και βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές των αντιχασίων Τύμπανο 1250 μ, Λιάκο 1250 μ, Καρούτα 1150 μ, Ματούλα Ράχη 1150 μ, όπου τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι είναι λιγοστοί, δεν ξεπερνάει τους 150-200 κατοίκους, αλλά τους καλοκαιρινούς ξεπερνάει τους 500-600 κατοίκους.

Σήμερα, όπως είχα υποσχεθεί, επισκέφτηκα τη δημοτική ενότητα Τυμφαίων, μετά το ενδιαφέρον μου ως εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων.

Συνομίλησα με κατοίκους του Δ.Δ. Κονισκού, αλλά κυρίως με κατοίκους του Δ.Δ. Λογγά.
Τους ευχαριστώ για την υπέροχη παρέα, την άψογη υποδοχή και την τιμή που μου έκαναν να συνομιλήσουν μαζί μου. Να με ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους το τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής.

Τα μισά σπίτια και πλέον, έχουν υποστεί ζημιές. Δεκαπέντε οικογένειες αυτή τη στιγμή, των οποίων τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα, φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά τους σπίτια.

Κάποιοι πηγαίνουν στα σπίτια τους, μη έχοντας που να πάνε, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

Μία κυρία μεγάλης ηλικίας που πέρασε από μπροστά μας, μου είπαν οι κάτοικοι ότι πάει στο σπίτι της, να πάρει τρόφιμα να μαγειρέψει σε μια καλύβα, όπου περνάει τις νύχτες!”
Άλλος κάτοικος μου είπε: “ήρθαν εδώ διάφοροι, είδαν τα σπίτια μας και μας είπαν μην μείνετε μέσα, είναι επικίνδυνο, αλλά….δεν μας είπαν που θα μείνουμε πού θα πάμε. Μας έδωσαν 3 σκηνές να μείνουμε, χωρίς θέρμανση, όπου το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν! Σήμερα που ήρθατε πέσατε σε καλή μέρα…”

Τους ρώτησα εάν τους έγινε πρόταση από κάποιους αρμόδιους να φιλοξενηθούν κάπου. Σε ένα χώρο φιλοξενίας με αρμοδιότητα του Δήμου ή της περιφέρειας. Μου απάντησαν ότι δεν τους έγινε τέτοια πρόταση, ούτε τους ρώτησε κάποιος αρμόδιος πού θα μείνουν, αλλά και να τους γινόταν τέτοια πρόταση, δεν θα έφευγαν από τα σπίτια τους μακριά, καθώς φοβούνται για τυχόν λεηλασίες των σπιτιών τους.

Η απάντηση και πρότασή μου ήταν να τοποθετηθεί φύλακας με αρμοδιότητα του Δήμου.
Μου έδειξαν το σχολείο, την εκκλησία, το αγροτικό ιατρείο (όπου δεν λειτουργούν οι τουαλέτες…) και αρκετά σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα, μου είπαν οι κάτοικοι, τα σπίτια που είναι κλειστά τι ζημιές έχουν.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι παρά τα προβλήματα που έχουν μετά το σεισμό ήταν με το χαμόγελο στα χείλη.
“Γελάμε, αλλά η καρδιά μας κλαίει…”

Ήρθε η ώρα να φύγω, και έφυγα με τη σκέψη ότι σύντομα θα επανέλθω.

Θα επανέλθω αρχικά στο σοβαρό αυτό θέμα με επιστολή μου προς τον Δήμο Μετεώρων, την περιφέρεια και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Θύμωσα, πείσμωσα… αλλά και χάρηκα, που γνώρισα υπερήφανους και χαρούμενους συνδημότες μου, που αντιμετωπίζουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα, με το χαμόγελο στα χείλη τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΙΤΖΙΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Είμαι ο Σωκράτης Γκόγκος, Πρόεδρος της Τ. Κ. Λογγάς.
  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δελιτζιά για το ενδιαφέρον του για τους σεισμοπαθείς κατοίκους της περιοχής μου.
  Την Κυριακή 28-3-2021, οικογενειακοί λόγοι με υποχρέωσαν να απουσιάσω από το χωριό μου. Δεν συναντήθηκα και δεν συνομίλησα με τον κ. Δελιτζιά.
  Προς διευκρίνηση ορισμένων σημείων αναφορικά με τη διαδικτυακή δημοσίευση:
  https://www.tameteora.gr/topika/dimos-meteoron/362317/d-delitzias-gia-tin-episkepsi-stoys-seismopatheis-toy-d-meteoron-thymosa-peismosa-alla-kai-charika-poy-gnorisa-yperifanoys-kai-charoymenoys-syndimotes-moy/

  https://www.kalabakacity.gr/stous-seismopatheis-tis-d-e-tymfaion-o-en-dynamei-ypopsifios-dimarchos-d-meteoron-dimitris-delitzias/
  θέλω να γνωστοποιήσω τα εξής:
  Πρώτον οι σκηνές έχουν θέρμανση, φως και δεύτερη μπρίζα για φόρτιση κινητού κλπ.
  Δεύτερον, υπήρξε πρόταση από την Περιφέρεια και το Δήμο να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι σε ξενοδοχείο. Είναι ακριβές ότι κανείς δεν θέλει να αφήσει το σπίτι του.
  Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και το Δήμο. Αναμένουμε προσωρινή λύση τροχόσπιτων ή οικίσκων για τη στέγαση των πέντε οικογενειών που φιλοξενούνται σε συγγενικά τους σπίτια και των τριών που δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ