Εγκρίθηκε η προμελέτη για τον χώρο στάθμευσης στη Μονή Βαρλαάμ – Δεν προβλέπονται περίπτερα

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ενέκρινε την προμελέτη διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων με τους ακόλουθους όρους:

1. Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του βαθμιδωτού πρανούς με χρήση συρματοκιβωτίων, να
υποβληθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων μελέτη αισθητικής αποκατάστασης της τελικής κεκλιμένης επιφάνειας.

2. Να μην υλοποιηθεί η επανατοποθέτηση τουριστικών περιπτέρων, διότι δεν υπάρχει σχετική εγκεκριμένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για τις εν λόγω κατασκευές από τα αρμόδια όργανα του ΥΠ.ΠΟ.Α.

3. Τα κιγκλιδώματα προστασίας να είναι από φυσική σκληρή ξυλεία (καστανιά), λιτής μορφής, με χειρολισθήρα και ορθοστάτες και όχι χιαστί, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και το αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

4. Η μορφή των τελικών επιφανειών από γαρμπιλομπετόν θα αποφασισθεί σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και έπειτα από τον έλεγχο κατασκευασμένων δειγμάτων επιφάνειας 1 τ.μ. σύμφωνα με τις υποδείξεις αρμόδιων υπαλλήλων της.

5. Να διερευνηθεί η δυνατότητα υπογειοποίησης των κάδων, χωρίς να θιγεί τυχόν υποκείμενος βράχος λόγω του μικτού χαρακτήρα ως πολιτιστικού και φυσικού αγαθού της εγγραφής των Μετεώρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υπογειοποίηση των κάδων, πρέπει να επανέλθει νέα πρόταση για την απόκρυψη των κάδων απορριμμάτων, για μια λύση περισσότερο ήπια και συμβατή με την περιοχή.

Μετά την έκδοση της παρούσης ζητείται να κατατεθούν οι σειρές μελετών, σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για έλεγχο και θεώρηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ