Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020

Όταν ξυπνά το παρελθόν… Μνήμες από την Πυρπόληση και Απελευθέρωση της Καλαμπάκας

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Συμπληρώνονται φέτος 77 χρόνια από τη μαύρη εκείνη ημέρα της πυρπόλησης τής πόλης μας από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 18 Οκτωβρίου του 1943 και 76 έτη από την ημέρα της απελευθέρωσής της.

Ας δούμε όμως πώς περιγράφονται κάποια γεγονότα από την αείμνηστη Λούλα Λιάπη σε ένα δημοσίευσμα στη εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στο φύλλο της 18ης Νοεμβρίου 1994.

Μνήμες της Λούλας Λιάπη

Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τέτοιο θέμα, (και ελπίζω να με κρίνουν με επιείκεια). Το ερέθισμα αυτό το πήρα, όταν διάβασα στην έγκριτο εφημερίδα σας, ότι η Καλαμπάκα ελευθερώθηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 20/10/1944.
Αυτή η είδηση ξύπνησε µέσα µου το παρελθόν, και ξετυλίχθηκε µπροστά µου, όλη η τραγωδία του πολέµου, σαν κινηµατογραφική ταινία. Νοµίζω, πως πολλοί που ήτανε παιδιά εκείνη την εποχή, θα τους ξυπνήσουν αναµνήσεις.
Θα σκιαγραφήσω όσο µπορώ καλύτερα την κατάσταση, που επικρατούσε τότε στην πόλη µας.
Θα προσπαθήσω, να την περιγράψω, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αν είναι δυνατόν να ειπωθούν αυτά τα περιστατικά µε συντοµία.
Ο μήνας Οκτώβριος είναι σταθμός στην Ελληνική Ιστορία, μιας Ιστορίας γεμάτη από νίκες και ηρωϊκά κατορθώματα, που άφηναν άφωνους τους συμμάχους μας και όλο τον κόσμο να μας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.
Όλα τα μεγάλα κράτη υποτάσσονταν στα Γερμανικά στρατεύματα. Μόνον η μικρή Ελλάδα έγραφε με το αίμα των παιδιών της δόξες.
Με την πάροδο του χρόνου η λήθη έριξε το μαύρο της πέπλο, και σκέπασε αρκετά από τα γεγονότα αυτά.
Ένα τέτοιο γεγονός ξεχασμένο συμβαίνει και με την πόλη μας. Κανείς δεν βρέθηκε να θυμηθεί επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμπάκας από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Έπρεπε να περάσουν 50 ολόκληρα χρόνια, για να ξεσκεπάσει το πέπλο της λησμονιάς μια Καλαμπακιώτισσα, που διαμένει στην Αθήνα. Πρόκειται για την Κα Βούλα Τσιάρα, που της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Αυτή έδωσε και σε μένα το ερέθισμα ν’ ασχοληθώ με το γεγονός αυτό.
Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν.
Το 1940 στις 28 Οκτωβρίου κηρύχτηκε ο πόλεμος των Ιταλών, και αργότερα των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας. Ήρθε σαν µπόρα, σαν καταιγίδα, όπως λέει και η Μεγάλη µας Βέµπο και αφού βούρκωσε µάτια, γκρέµισε σπίτια, έκαψε χωριά, γέµισε τα µονοπάτια µας µε αίµατα, πέρασε, αφήνοντας πίσω, χαλάσµατα και µαυροφορεµένες γυναίκες.
Στο διάστηµα του πολέµου στην Αλβανία, η Καλαµπάκα πρόσφερε ό,τι καλύτερο είχε, την νεολαία της, που πολλοί από αυτούς πέσανε, στο πεδίο των µαχών …
Μετά την κατάρρευση του Μετώπου, η Καλαµπάκα πέρασε στην Ιταλική Διοίκηση, στις 18 Απριλίου 1941 ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Είχαμε πάει όλη η οικογένεια μου στην Εκκλησία, και εκεί βγήκε ο αείμνηστος Παπα-Μπέντας και με τρεμάμενη φωνή, μας είπε, το δυσάρεστο γεγονός. Το τί επακολούθησε είναι δύσκολο να περιγραφεί.
Στην περίοδο της κατοχής η Καλαμπάκα, διέγραψε τη δική της πορεία.
Στα μαύρα χρόνια που επακολούθησαν, άρχισε ν’ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της. Τρία νέα παιδιά ήτανε οι πρωτοπόροι του κινήματος. Ο Βασίλης Σαράντης, ο Δημήτριος Λιάπης, φοιτητής τότε, και ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, υπάλληλος της Α.Τ.Ε. Καλαμπάκας (αυτά μου τα είπε ο κ. Σαράντης. Τότε κανείς από τη σπίτι μας δεν ήξερε τίποτα) και κοντά σ’ αυτούς ακολούθησαν και άλλοι πολλοί τους οποίους εγώ δεν γνωρίζω. Δεν υπήρχε σπίτι στην Καλαμπάκα, που να μην είχε αντάρτη, ή να µην έχει οργανωθεί. Σιγά-σιγά ξεσηκώθηκε όλη η γύρω περιοχή, και έτσι, δηµιουργήθηκε το κίνηµα της Αντίστασης, που ήτανε το µεγαλύτερο στη Θεσσαλία.
Πρώτη µάχη µε τους lταλούς ήταν η µάχη της Μερίτσας, µε πολλά θύµατα από τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί τότε µαζέψανε όλο τον πληθυσµό της Καλαµπάκας στην πλατεία και στήσανε τα πολυβόλα. Εγώ η µαµά και τ’ άλλα µέλη της οικογένειάς µας, εκτός του µπαµπά και του Μίµη που εκείνη την εποχή έτυχε να είναι εδώ, ήτανε κάτω στην πλατεία. Εµείς τους παρακολουθούσαµε από το σπίτι του θείου µου του Λιαπίδη που ήτανε κοντά στην πλατεία. Την κατάσταση έσωσε ένας lταλός, που έτυχε να είναι αρραβωνιασµένος µε Καλαµπακιώτισσα, ο Φιορεντίνο, και ετσι σωθήκανε οι Καλαμπακιώτες, αλλιώς θα είχαμε κι εμείς την τύχη των Καλαβρύτων. Δυστυχώς ο Φιορεντίνο σκοτώθηκε σε άλλη μάχη, που είχαμε με τους αντάρτες. Μετά από αυτή τη μάχη, η Καλαμπάκα είχε διοίκηση Γερμανική.
Οι Γερµανοί δέχονταν πολλές παρενοχλήσεις από τους αντάρτες, που τους ανάγκαζε να κρατούν περισσότερες στρατιωτικές µονάδες. Οι παρενοχλήσεις αυτές δώσανε αφορµή, ν’ αρχίσουν οι Γερµανοί, τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Πρώτη πλήρωσε η Καλαµπάκα. Πυρπολήθηκε στις 14/9/1943. Κάψανε ορισµένα σπίτια. Μεταξύ αυτών των σπιτιών, ήτανε και το σπίτι που διαµένω τώρα. Τα βλέπαμε από την Κοροµηλιά που είχαµε πάει πολλές οικογένειες. Και µετά, από µια µάχη, που δώσανε οι αντάρτες στις 20/10/43, οι Γερµανοί την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά στις 20/10/43. Τότε η Καλαµπάκα θρήνησε θύµατα από τον άµαχο πληθυσµό.
Μετά από την καταστροφή οι Καλαµπακιώτες φύγανε από τον τόπο τους, άλλοι έµειναν στα γύρω χωριά και άλλοι στα Τρίκαλα. Η ζωή ήτανε πολύ σκληρή για όλους. Η πείνα και η δυστυχία κυριαρχούσε παντού. Εκείνο που έκανε τους ανθρώπους αυτούς να ξεχωρίζουν, ήτανε η πίστη που είχανε, πως η Ελλάδα γρήγορα θα ελευθερώνονταν, και προσπαθούσαν όλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, καθένας µε τον τρόπο του, και µε κίνδυνο της ζωής τους να βοηθούν το κίνηµα. Αυτή η Αντίσταση ανταρτών και λαού έφερε µεγάλες απώλειες στους Γερμανούς που τους ανάγκασε να διατηρήσουν πολλές Μεραρχίες στην Ελλάδα. Και έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμάχους, να ετοιμάσουν την άμυνά τους στην Αίγυπτο.
Η καταστροφή των Γερμανών άρχισε από την Αίγυπτο. Η στρατιά του ROMEL έπαθε πανωλεθρία στη μάχη του EL ALAMEIN και κατόπιν στο RAMINI. Και σ’ αυτές τις μάχες πήρανε μέρος Καλαμπακιώτες. Ο υπολοχαγός του Ιερού Λόχου Θεολόγης Μαντζαρλής γιος του ταγματάρχη Γεωρ. Μαντζαρλή και της Ρίνας Σταθάκη, γεννήθηκε στην Καλαμπάκα και ο Γεώργιος Δημακόπουλος αξιωματικός αεροπορίας που νομίζω σκοτώθηκε στη Ζιμπάμπουε δόξασαν την πατρίδα τους.
Μετά τη μάχη του RAMINI, η Ελπίδα ανοίγει τα φτερά της στους σκλαβωμένους λαούς. Η συντριπτική ήττα των Γερμανών δεν άργησε να φανεί. Ο ήλιος της Ελευθερίας και της Ειρήνης άρχισε ν’ ανατέλλει. Τι ειρωνία της τύχης 28 Οκτωβρίου άρχισε ο πόλεμος και στις 20 Οκτωβρίου 1944 ελευθερώθηκε η Καλαμπάκα, όλη η Θεσσαλία και κατόπιν η Μακεδονία.
Η απελευθέρωση βρήκε σκόρπιους τους Καλαμπακιώτες. Η οικογένειά μου έμεινε στα Τρίκαλα. Όταν οι Γερμανοί άρχισαν να υποχωρούν είχανε απαγορεύσει την κυκλοφορία των κατοίκων και την επομένη το μεσημέρι οι καμπάνες άρχισαν να κτυπούν χαρμόσυνα. Οι άνθρωποι άρχισαν να κυκλοφορούν και να φωνάζουν “Οι Γερμανοί, αδέλφια, φύγανε». Τότε ξεχύθηκαν σαν χείμαρρος όλοι οι άνθρωποι, και κατεβήκαμε στην πλατεία. Η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη. Η νεολαια της Καλαμπάκας σκέπτονταν, με πιο μέσο μπορούσαν να έρθουν στην Kαλαμπάκα. Μετά από λίγες μέρες, δόθηκε η άδεια. Συγκεντρωθήκαμε όλοι οι Καλαμπακιώτες στο σιδηροδρομικό σταθμό των Τρικάλων και επιβιβαστήκαμε στο τρένο. Οι γονείς μου, εγώ, η αδελφή και η ψυχοκόρη που είχαμε, τα αδέλφια μου ήταν ακόμη στο αντάρτικο.
Εκείνο που βλέπαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι κάτοικοι των χωριών μας υποδέχτηκαν με αλλαλαγμούς και τραγούδια. Το μόνο θλιβερό που βλέπαμε στα χωράφια, αυτοκίνητα και τανκς κατεστραμμένα και προφανώς πτώματα Γερμανών, γιατί κατά την οπισθοχώρηση βομβαρδίστηκαν από Αγγλικά αεροπλάνα, όπως λέγανε οι χωρικοί.
Φθάνοντας στο σταθμό συγκεντρωθήκαμε με επικεφαλής τον Ιερέα Χρήστο Μπέντα και με τα άγια κειμήλια που είχε την προνοητικότητα ο παπα-Χρήστος να μεταφέρει στα Τρίκαλα, ανεβήκαμε στην Εκκλησία. Εκεί νιώσαμε απογοήτευση. Η Εκκλησία μας είχε µετατραπεί σε σταύλο! Η συγκίνηση δεν λέγεται! Η ωραία μας εκκλησία κατεστραμμένη! Οι μεγάλοι πολυέλαιοι, δώρα αυτοκρατόρων, σπασμένοι σε χίλια κομμάτια. Μόνο οι εικόνες ήταν στη θέση τους, κι αυτές γρατσουνισμένες από τους Ούνους που θέλανε να φέρουν στην ανθρωπότητα νεά τάξη πραγμάτων… Μετά από την Εκκλησία, κατεβήκαμε στο καφενείο του Φάλλα, όπου έγινε μεγάλη παρέλαση από τους Eλασίτες τραγουδώντας εμπρός Ε.Λ.Α.Σ. για την Ελλάδα.
Έτσι γιορτάσανε οι Καλαμπακιώτες την απελευθέρωση, με χαρά συγχρόνως και δάκρυα για κείνους που φύγανε, και την καταστροφή που είδανε…
Οι Καλαμπακιώτες δειλά-δειλά ξαναγυρίζουν στα ερειπωμένα σπίτια τους, προσπαθώντας να διορθώσουν ότι έμεινε από την λαίλαπα του πολέμου.
Η Καλαμπάκα κατόρθωσε και το ξεπέρασε αυτό και έγινε πάλι μια όμορφη πόλη. Οι κάτοικοί της είναι υπερήφανοι γι’ αυτή, που ο Θεός της έδωσε περίσσια ομορφιά, που δεν υπάρχει σ’ όλον τον κόσμο. Της έδωσε τα ΜΕΤΕΩΡΑ και οι κάτοικοί της ζουν ευτυχισμένοι.
Εκείνοι όμως που χάθηκαν, αυτό το διάστημα και είναι πάρα πολλοί, που δεν τους ξέρω στα ονόματα, εκτός από ορισμένα, ζητούν μια ικανοποίηση. Τίποτα το σπουδαίο. Μια επιτύμβια στήλη, που θα θυμίζει στη νέα γενιά να κάνει κι αυτή το καθήκον της όταν η πατρίδα κινδυνεύει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ποσό 13,2 εκατ. ευρώ για την πρόσβαση 5.628 παιδιών φτωχών οικογενειών και ΑμΕΑ σε παιδικούς και β/ν σταθμούς

Περισσότερα από 5.620 παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Θεσσαλία, αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού υπερδιπλασιάζεται στα...

Απεβίωσε ο Αχιλλέας Παπίας

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΙΑ ΕΤΩΝ 85 Θανόντα κηδεύουμε το ΣΑΒΒΑΤΟ 05-12-2020 και ώρα 3:30 μ.μ. από τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. Η ΣΥΖΥΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ ΠΑΠΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΗΜ: 1) Η...

Απεβίωσε η Ευαγγελία Κατσακιώρη

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ ΕΤΩΝ 90 Η ΚΗΔΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05-12-2020 ΣΤΙΣ 11:00 π.μ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΣΗΜ: 1) Η ΣΟΡΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. 2) Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ...

Την προσασία των μελών της ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Ανοικτή Επιστολή Προς: Τον Αξιότιμο Συνήγορο του Πολίτη κ. Ποττάκη Ανδρέα Κοιν: Βλέπε Πίνακα αποδεκτών Αξιότιμε κ. Συνήγορε, Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη και όλως εξαιρετικής δυσκολίας χρονιά. Η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς παγκόσμιας «επέλασης» του covid-19 ιδίως, επιβάρυναν τελολογικά τη χώρα μας, η οποία ήδη προσπαθούσε, μετά από δεκαετή...

Εμβόλιο-COVID-19: Επιστημονικές απαντήσεις σε 6 ερωτήσεις που όλοι έχουμε

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εμβολιάζονται για την Covid-19, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Έξι είναι τα βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με το «Nature», στα οποία οι επιστήμονες...

ΚΕΠ υγείας Δήμου Μετεώρων: Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για 12 νοσήματα

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μετεώρων είναι μια νέα δημοτική δομή που σκοπό έχει να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών μας σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Εν μέσω της πανδημίας η δια ζώσης ενημέρωση καθίσταται επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα link https://www.facebook.com/kentrikidomikepygeias/videos/1737390153099355 https://www.youtube.com/watch?v=_smolznG3HQ&t=1s Το λογισμικό...

Ανακοίνωση για την κηδεία του Γιάννη Γεωργαλή

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΛΗ ΕΤΩΝ 100 Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο 05-12-2020 και ώρα 11:00 π.μ Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας. ΤΑ ΤΕΚΝΑ: Ελισάβετ Γεωργαλή και Νικόλαος Φουνταλιώτης Παναγιώτα Γεωργαλή και Νικόλαος Γιάννης ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ - ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Η Σορός θα Μεταφερθεί στον Ιερό Ναό το Σάββατο...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...