Εμπορικός Σύλλογος Καλαμπάκας: Ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο Μετεώρων

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε και υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μετεώρων,

Θα θέλαμε, αυτή τη φορά δημόσια, να τοποθετηθούμε για διάφορα θέματα που έχουμε συζητήσει σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε κάνει τον πρώτο χρόνο που έχετε αναλάβει το Δήμο καθώς δεν βλέπουμε να προχωράνε τα θέματα του Δήμου και της πόλης μας σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις τρέχουσες ανάγκες αλλά και της δεδομένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Αυτή στη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Καλαμπάκας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα εξαιτίας τόσο του Covid όσο και της [προ Covid] στασιμότητας της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ στήριξη προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και να συμμεριστούν το άγχος μας άπαντες διοικούντες φορείς.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας οφείλει να είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα, με καλύτερες υποδομές για να υποδεχθεί και πάλι την τουριστική κίνηση που είναι από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας αλλά και να δούμε κινήσεις που θα αναπτύξουν περαιτέρω και άλλους τομείς της οικονομίας και την ποιότητα ζωής του Δήμου μας.

Σας αναφέρουμε κάποια από τα θέματα που μας έχουν απασχολήσει και μας απασχολούν:

1. Open Mall. Έχουμε ζητήσει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας με τη Συμμετοχή και του Συλλόγου μας, ώστε να παρακολουθούμε την πορεία του έργου, καθώς θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικότατο έργο με πολλές λεπτομέρειες και την εμπλοκή πολλών φορέων και θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από όσο ακούσαμε και στην τελευταία συνέντευξη τύπου, δεν έγινε κάποια αναφορά για το έργο. Υπενθυμίζουμε ότι σε λιγότερο από 2 χρόνια το έργο θα πρέπει να παραδοθεί.

2. ΣΒΑΚ [Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας]. Σας έχουμε σημειώσει από την πρώτη μας συνάντηση, πόσο σημαντικό για την πόλη αλλά και για την υλοποίηση του Open Mall, είναι να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα. Αναμέναμε ήδη να έχει προχωρήσει καθώς είναι και μια διαδικασία χρονοβόρα από όσο μας επιβεβαιώσατε και από πλευράς σας, με διαβουλεύσεις και διάφορα βήματα υλοποίησης. Επίσης δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικά στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου

3. Οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.

I. Η τοπική οικονομία βάλλεται ανεπανόρθωτα από τα μηδαμινά έσοδα από τον Τουρισμό, ιδίως τη σεζόν Μάϊο-Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία και πλάνο τόσο για την επόμενη τουριστική σεζόν, όσο και σχέδια ακόμα και για τα Χριστούγεννα και το πώς ακόμα και μέσα σε δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες, θα βρούμε τρόπο κάτι να προσφέρουμε στον επισκέπτη ως Δήμος. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία τόσο με τοπικούς φορείς όσο και με τον γείτονα Δήμο [ο οποίος ήδη σκέφτεται τι κινήσεις θα κάνει μετά την απόφαση για την ακύρωση του φετινού Μύλου των Ξωτικών] ή και την Περιφέρεια.

II. Γενικότερα θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να επενδύσει, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει σε όλους τους πυλώνες ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέραν του Τουριστικού τομέα, στον Αγροτικό, στον Πολιτιστικό, στον Αθλητικό τομέα και φυσικά σε όλα τα τεχνικά έργα του Δήμου. Σε όλα χρειάζεται αναβάθμιση, υποστήριξη. Αλλιώς θα δούμε τις όποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια ιδίως από νέους επιχειρηματίες που είχανε προοπτική, να μην ευδοκιμούν περαιτέρω και να κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους λόγω μη ευνοϊκού πλαισίου.

III. Αισθητική αναβάθμιση της πόλης της Καλαμπάκας. Το Open Mall αδιαμφισβήτητα θα αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης όμως δεν είναι αρκετό. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συλλογή ιδεών και προτάσεων για πχ εικαστικές παρεμβάσεις, δημιουργία κάποιου νέου μουσείου ή άλλου χώρου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, νέων σημείων αναφοράς στην πόλη. Το κέντρο θα πρέπει να ενισχυθεί στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας, που θα αφορά και την παλιά πόλη ή και άλλα σημεία της πόλης προφανώς. Αποτελούν πολύ σημαντικούς λόγους ώστε να φέρουμε και να κρατήσουμε τον επισκέπτη/τουρίστα στην πόλη ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Σαν πολίτες και σαν επιχειρηματίες, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ο Δήμος μας, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομίας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

3. Υποστήριξη τοπικής αγοράς από το Δήμο. Σας έχουμε επισημάνει, κατά την έλευση του Covid, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθεί η τοπική αγορά για τις διάφορες ανάγκες του Δήμου, με αποκλειστικό και κυκλικό τρόπο ώστε να επωφεληθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι. Κατά τη γνώμη μας δεν βλέπουμε αυτό να συμβαίνει, στο βαθμό που θα μπορούσε.

4. Θέματα Καθημερινότητας. Σας υπενθυμίζουμε ότι

§ Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα καθαριότητας, θα ξεχωρίσουμε ιδιαίτερα τις οδούς Βλαχάβα και Κονδύλη αλλά και στις υπόλοιπους οδούς που λαμβάνει χώρα η λαϊκή αγορά. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να πλένονται με μάνικα κάθε εβδομάδα μετά το πέρας της αγοράς καθώς επίσης κάθε εβδομάδα να διέρχεται βυτιοφόρο για πλύσιμο σε όλες τις κεντρικές οδούς της πόλης. Η μάνικα θεωρούμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται απαραιτήτως στους εμπορικούς κεντρικούς δρόμους σε κάποιες περιόδους του χρόνου που κρίνεται απαραίτητο, όπως επίσης και σε περιόδους μετά από έργα.

§ Επίσης, σχετικά με την λαϊκή αγορά εκτιμούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει έλεγχος και οριοθέτηση των πάγκων των πωλητών ώστε να καταλαμβάνουν τους χώρους που πρέπει και να υπάρχουν επαρκείς διάδρομοι για πρόσβαση στα καταστήματα από τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα και για την ασφάλεια όλων μας, θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός περιορισμός στις ώρες της λαϊκής αγοράς και να μην επιτρέπονται να διέρχονται μέσα τα οχήματα, κυρίως των παραγωγών κατά τη διάρκειάς της, παρά μόνο στο πέρας αυτής.

§ Στην Κονδύλη, πάγιο αίτημα ετών είναι ο καλύτερος φωτισμός της οδού, καθώς δεν επαρκεί ο υπάρχων και δεν βοηθά τα καταστήματα και την γενικότερη κίνηση επί της οδού. Αυτή τη στιγμή 10 φωτιστικά δεν λειτουργούν εδώ και ενάμιση χρόνο! Η μέρα και πάλι μικραίνει, οι καταστηματάρχες της οδού, αδυνατούν να καταλάβουν προς τι η καθυστέρηση.

§ Ομοίως σχετικά με τον φωτισμό, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα στην οδό Θεμιστοκλέους, μεταξύ της συμβολής των οδών Βλαχάβα και Τρικάλων όπου δεν υπάρχουν καθόλου φώτα.

§ Για τα προβλήματα με την κίνηση και το παρκάρισμα σε όλες τις κεντρικές οδούς, δεν είναι μόνο αίτημα δικό μας αλλά και όλων των πολιτών, να επιλυθούν. Έχουμε από κοινού την ευθύνη όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να βρει τον τρόπο να επιλύσει το πρόβλημα.

§ Ιδιαίτερη αναφορά επίσης θέλουμε να κάνουμε σε θέματα τόσο αισθητικής αλλά και ασφάλειας κυρίως των πεζών κατά τη διάρκεια ή και μετά των πέρας διάφορων έργων που γίνονται στην πόλη μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Κονδύλη, η οποία υπέστη απίστευτες κακοτεχνίες από τα έργα ύδρευσης και αερίου. Θεωρούμε ότι πέραν της αυστηρής επίβλεψης που πρέπει να υπάρχει πάνω στο εκάστοτε έργο και στη δουλειά του εκάστοτε εργολάβου, τα τυχόν προβλήματα θα πρέπει να επιδιορθώνονται άμεσα και όχι να περιμένουμε επόμενο έργο, βλ. Open Mall για να διορθωθεί η κατάσταση.

5. Πρόταση Συλλόγου για δημιουργία Προσκυνηματικής Διαδρομής στην πόλη μας και περαιτέρω αξιοποίηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Είχε συζητηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και είχαμε καταθέσει και σε εσάς την πρόταση μας προεκλογικά καθώς και τη συζητήσαμε και μετεκλογικά. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία.

Εκ μέρους του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ