Εκδήλωση για το βιβλίο στη Διάβα: Τονίστηκε ο δημιουργικός και ενισχυτικός ρόλος του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ο δημιουργικός και ενισχυτικός ρόλος του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου τονίστηκε σήμερα ιδιαίτερα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Διάβα με τίτλο «Βιβλίο, ο διαχρονικός σύντροφος του ανθρώπου».

Η εκδήλωση, που έγινε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, ξεκίνησε με χαιρετισμό του εφημερίου, Αιδεσιμολογιωτάτου π. Ηρακλή Φίλου.

Ακολούθησε η ομιλία της Βιβλιοθηκονόμου Έφης Δούλη, η οποία αρχικά τόνισε ότι όσο κι αν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις προαναγγέλλουν το τέλος της κλασικής τυπογραφίας, το βιβλίο δεν θα εξαφανιστεί. «Τα υπέροχα χάρτινα σύμπαντα, μέσα στα οποία όλοι μεγαλώνουμε και στα οποία συχνά καταφεύγουμε για να μορφωθούμε, να αναπολήσουμε, να ξεχάσουμε, να διασκεδάσουμε, να προβληματιστούμε, να πληροφορηθούμε, να αναρωτηθούμε, να εξηγήσουμε, να αναλύσουμε και τελικά να γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι, δεν θα φύγουν ποτέ από δίπλα μας, διότι τα βιβλία είναι οι μηχανές της αλλαγής, τα παράθυρα στον κόσμο, οι φάροι που υψώνονται στη θάλασσα του χρόνου. Είναι σύντροφοι, δάσκαλοι, ταξιδευτές της σκέψης, θησαυροί των ψυχών, αποταμιευτές της γνώσης. Τα βιβλία είναι ολόκληρη η ανθρωπότητα τυπωμένη», σημείωσε.

Η κ. Δούλη αναφέρθηκε και στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του π. Ηρακλή Φίλιου, που αποφάσισε να δημιουργήσει στη Διάβα Ενοριακή Βιβλιοθήκη, η οποία θα στεγαστεί στο όμορφο πέτρινο κτήριο, που βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, στην πλατεία του χωριού.

«Είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες ημέρες που διάγουμε ως λαός να δημιουργούνται κύτταρα πολιτισμού και Παιδείας, όπως είναι οι Βιβλιοθήκες, που θα λειτουργούν ως φωτεινοί φάροι για όλους μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, τους μελλοντικούς αναγνώστες, αλλά και την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη θα υπάρχουν αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, βιβλία ντόπιων συγγραφέων, θρησκευτικά και ιστορικά βιβλία, βιβλία τοπικής ιστορίας, εφημερίδες και περιοδικά κ.ά. Στόχος της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης είναι να δώσει πνευματική τροφή στους κατοίκους του χωριού μέσω του δανεισμού των βιβλίων, καθώς και τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία των κατοίκων και φυσικά να συνδράμει στην άμεση επαφή των παιδιών με το βιβλίο», ανέφερε η κ. Δούλη σχετικά με τη λειτουργία της Βιβλιοθήκη του χωριού.

Μετά από το τέλος της ομιλίας ακολούθησε προβολή βίντεο για την ιστορία του βιβλίου και συζήτηση για το βιβλίο και για τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

Συμπερασματικά, τονίστηκε ότι το βιβλίο και τα γραπτά στο χαρτί κείμενα πάντοτε θα είναι αυτά που θα προτιμώνται για να αφήνονται ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και θα αποτελούν τη «ζωντανή» μαρτυρία του περάσματός μας από τον κόσμο.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο π. Ηρακλής Φίλιος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, τονίζοντας πόσο σημαντικά ήταν όσα ακούστηκαν αλλά και ότι η Εκκλησία οφείλει με ανάλογες εκδηλώσεις και με άλλους τρόπους να πλησιάζει τους ανθρώπους και να αναπτύσσει μεταξύ τους διάλογο για τα θέματα που τους απασχολούν.

Ευχαρίστησε επίσης και την κ. Δούλη, σημειώνοντας ότι θα οριστεί υπεύθυνη της Ενοριακής Βιβλιοθήκης του Αγίου Δημητρίου Διάβας, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα τελεστούν τα εγκαίνια. Όπως είπε μάλιστα, μεταξύ άλλων, υλικό για τη νέα Βιβλιοθήκη θα προσφέρει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Φώτης Αλέκος – Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας, ο Λευτέρης Δημάσης – Σύμβουλος του Τοπικού Συμβουλίου Διάβας κ.ά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ