Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ W.I.N.G.S. - Erasmus+: Στην 5η Διακρατική συνάντηση σε Γερμανία και Λουξεμβούργο το...

W.I.N.G.S. – Erasmus+: Στην 5η Διακρατική συνάντηση σε Γερμανία και Λουξεμβούργο το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας

-

Στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος ERASMUS+, ΚΑ229 για τα σχολικά έτη 2018-2020, το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας πραγματοποίησε την πέμπτη κινητικότητα τεσσάρων (4) μαθητών και τεσσάρων (4) συνοδών εκπαιδευτικών, μελών της παιδαγωγικής ομάδας του σχεδίου W.I.N.G.S. – Wellbeing Improvement for New Generations at Schools, στο Περλ της Γερμανίας από τις 15 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2019.  Συμμετείχαν σχολεία από άλλες πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία/Λουξεμβούργο, Πολωνία, Φιλανδία). Οι εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν ήταν η κ. Κουράκου Γεωργία, ο κ. Λεβέντης Λεωνίδας, η κ. Μανάφα Ξένια και ο κ. Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος. Συμμετείχαν οι μαθήτριες Γκέτσιου Ελπίδα και Μποτέλη Στυλιανή και οι μαθητές Παπαγεωργίου Αθανάσιος και Σινάνης Χρήστος – Θεόφιλος.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τους παράγοντες που συντελούν στην ευημερία τους και η ευαισθητοποίηση τους αναφορικά με τις παραμέτρους που επηρεάζουν και αποδυναμώνουν την ευημερία (π.χ. εκφοβισμός, κάπνισμα, κακή διατροφή έλλειψη άσκησης, εθισμός σε videogames και την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

Η θεματική της πέμπτης συνάντησης αφορούσε στη σχολική ευημερία και, συγκεκριμένα, στην ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη υιοθέτηση στάσεων και στρατηγικών που βοηθούν τους μαθητές να είναι ήρεμοι και να ελέγχουν το άγχος τους ώστε να βελτιώνουν τη διάθεσή τους και την ακαδημαϊκή τους απόδοση. Για την επίτευξη των στόχων, υλοποιήθηκαν ποικίλες ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες ούτως ώστε η νέα γνώση να κατακτηθεί βιωματικά.

Ειδικότερα, οι μαθητές παρουσίασαν τα πόστερ που είχαν φτιάξει και περιέγραφαν τους τρόπους που προτιμούν να μελετούν και να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Η δραστηριότητα έγινε με τη χρήση της διδακτικής μεθόδου gallerywalk: οι μαθητές χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες οι οποίες μετακινούνταν και στέκονταν μπροστά σε κάθε πόστερ.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της κάθε χώρας παρουσίαζε στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του το πόστερ του σχολείου του και δέχονταν ερωτήσεις. Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές καλλιεργούν τόσο τις δεξιότητες παρουσίασης όσο και την κριτική τους σκέψη. Στο τέλος της δραστηριότητας έγινε σύνοψη και εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές των στρατηγικών μελέτης.

Επίσης, αφιέρωσαν ένα ολόκληρο πρωινό στην αποβολή του στρες με άσκηση Tai-Chi στο σχολείο για να χαλαρώσουν και, κατόπιν, συνέχισαν με πεζοπορία στη διάρκεια της οποίας απαγορεύονταν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους για οποιοδήποτε λόγο ενώ συχνά έκαναν διαλείμματα για να θαυμάσουν τη φύση. Στόχος της δραστηριότητας ήταν η επίτευξη βέλτιστης επικοινωνίας μεταξύ τους και η κατανόηση της σπουδαιότητας της άσκησης για την πνευματική και ψυχική ισορροπία.

Επιπλέον, χωρισμένοι σε ομάδες ανά χώρα δημιούργησαν ηλεκτρονικούς οδηγούς για τη διαχείριση του άγχους πριν και μετά τις εξετάσεις. Η Ελληνική ομάδα εξήγησε στον οδηγό που δημιούργησε τους λόγους που η μουσική καταπολεμά το στρες..

Ακόμη, ψυχαγωγήθηκαν καλλιεργώντας ταυτόχρονα ποικίλες δεξιότητες όπως της ευστοχίας, της εγρήγορσης, της υπευθυνότητας, της συνεργασίας – αλληλεγγύης παίζοντας παιχνίδια ισορροπίας και κατασκευών (Towers, Pipeline) όπου είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων στον ίδιο βαθμό χωρίς καθόλου ανταγωνισμό.

Τέλος, οι καθηγητές έκαναν παρουσίαση με θέμα «Πώς διδάσκουν οι Ευρωπαίοι καθηγητές»και ανέλυσαν τις διδακτικές μεθόδους που προτιμούνται σε κάθε χώρα.Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις στρατηγικές  διδασκαλίας και τις μεθόδους αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανική πόλη Περλ είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα ακριβώς δίπλα από τα σύνορα Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Γαλλίας. Μια γέφυρα την ενώνει με τη μικρή πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργου όπου υπογράφηκε η Συμφωνία Σένγκεν για την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Έτσι, εμείς οι φιλοξενούμενοι είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το μουσείο Σένγκεν όπου ενημερωθήκαμε για τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας. Επίσης, επισκεφθήκαμε την πόλη Τρίερ της Γερμανίας που είναι γεμάτη με ρωμαϊκά μνημεία τα οποία ανήκουν στο κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πραγματοποιήσαμε και έναν μαγευτικό περίπατο σε δεντρόφυτο μονοπάτι που καταλήγει σε μια υπέροχη θέα του ποταμού Μοζέλλα από ψηλά. Τέλος, ξεναγηθήκαμε στην πόλη του Λουξεμβούργου και θαυμάσαμε πολλά αξιοθέατα της πόλης.

Η επίσκεψη ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας, ένας δρόμος γεμάτος περιπέτειες γεμάτος γνώσεις. Ήταν μια εβδομάδα γιορτής της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της πολυπολιτισμικότητας και της δημοκρατίας.

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

www.hotelkostafamissi.com

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

www.hamogelo.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr