Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Δεν έλαβε απαντήσεις και επανέρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη για την "πολιτιστική...

Δεν έλαβε απαντήσεις και επανέρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη για την “πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής των Μετεώρων”

-

Αναπάντητα έχουν μείνει τα ερωτήματα που απηύθυνε προ μηνών ο Συνήγορος του Πολίτη σε Υπηρεσίες του (πρώην) Δήμου Καλαμπάκας και της Περιφέρειας, καθώς και στη Δ/νση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στην ΕΦΑ Τρικάλων.

Αυτό προκύπτει από το νέο έγγραφο που έστειλε σε αυτές πρόσφατα η Ανεξάρτητη αρχή, ζητώντας εκ νέου απαντήσεις στις καταγγελίες που έχει λάβει για την “πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής των Μετεώρων”.

 

Το έγγραφο

Στο έγγραφο που φέρει η ιστοσελίδα TaMeteora.gr στο φως της δημοσιότητας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εξετάζει, όπως ήδη γνωρίζετε, αναφορά πολιτών, οι οποίοι καταγγέλλουν περιστατικά πολιτιστικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής των Μετεώρων.[…]

Σε συνέχεια των απαντήσεων των ανωτέρω υπηρεσιών παρακαλούμε, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, να ενημερωθούμε για τα εξής:

Από την ΕΦΑ Τρικάλων και την Υπηρεσία Δόμησης Καλαμπάκας εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες καθαίρεσης των αυθαιρέτων κατασκευών στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, καθώς έχει παρέλθει η θερινής περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας.

Από τη Δ/νση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΕΦΑ Τρικάλων εάν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης της I.M. Βαρλαάμ στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές βάσει των άρθρων 10 παρ.1, 3, 4, αρθρ. 56 παρ. 1 και αρθρ. 67 του ν. 3028/02. Στο τελευταίο ως άνω έγγραφο της ΕΦΑ Τρικάλων αναφερόταν ότι η Υπηρεσία βρισκόταν σε συνεννόηση με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, προκειμένου να λάβει νομική καθοδήγηση για τη σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς.

Να μας αποσταλεί η ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ ΔΒΜΑ/ ΤΒΜΑΧΜΑΕ/ 329534/ 236493/ 4407/ 1790/ 06.07.18 ΥΑ περί εγκρίσεως υπό όρους της μελέτης «επισκευής και διαμόρφωσης τμημάτων του αύλειου χώρου της Ι.Μ. Βαρλαάμ Μετεώρων» η οποία εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης του ΚΑΣ.

Από τη Δ/νση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να απαντηθεί το ζήτημα της ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου για το οποίο δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά στο τελευταίο έγγραφο της υπηρεσίας. Ειδικότερα ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τις διοικητικές ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε σε συνέχεια και του [εγγράφου] προς την ΕΦΑ Τρικάλων, που μας κοινοποιήσατε και με το οποίο ζητούσατε την επαγρύπνηση της υπηρεσίας για την τήρηση των διατάξεων του ν. 3028/02, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος των Μετεώρων προστατεύεται και από την UNESCO (Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς) ως μεικτό πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

Εάν έχει υπάρξει οιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το ζήτημα της καταγραφής των αυθαίρετων παρεμβάσεων από το Τμήμα Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Καλαμπάκας.

Περαιτέρω, παρακαλούμε οι υπηρεσίες που δεν έχουν ανταποκριθεί στο […] έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη να απαντήσουν εντός 30 ημερών από τη λήψη του παρόντος και συγκεκριμένα:

1) Το Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας να μας ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί αναφορικά με τη φραγή του σημείου θέασης πλησίον της Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και διαδικασίες και κατ’ ανακολουθία με την μελέτη που είχε εγκριθεί.

2) Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφέρειας να μας προσκομίσει φωτογραφικό υλικό, από το οποίο θα προκύπτει ότι έχουν απομακρυνθεί τα απόβλητα από τη θέση κάτω από τον βράχο του Μ. Μετέωρου, η οποία περιγραφόταν, στα προηγούμενα έγγραφα, ως εξαιρετικά δυσχερής ως προς την προσέγγισή της.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αρνούμενοι να αναλάβουν την ευθύνη της αλλοίωσης του μνημείου, καθιστούν όλο και περισσότερο σκοτεινό και δυσοίωνο το παρόν και το μέλλον του τόπου. Ένα ακόμα κατάντημα των διαχειριστών της εξουσίας.

  2. Όπως φαίνεται ακόμα και συνήγορος του πολίτη έχει αγανακτήσει με την συμπεριφορά του δήμου, της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της περιφέρειας.
    Η διαπλοκή στο μεγαλείο της .
    Και μετά σου λένε ότι φταίνε οι άγιοι πατέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...