Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020
Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Πανηγύρισε το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Καλαμπάκα

Πανηγύρισε το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Καλαμπάκα

-

Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Η εκκλησία µας στις 6 Δεκεµβρίου τιµά τη µνήµη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυµατουργού αγίου των ναυτικών µας αλλά και των στεριανών. Είναι ο προστάτης των ναυτικών, χωρίς ο ίδιος να ήταν ναυτικός.
Δεν υπάρχει νησί χωρίς εκκλησία στο όνοµά του, ούτε πλοίο χωρίς το εικόνισµά του µε το ακοίµητο καντήλι. Όµως, και στη στεριά αρκετές είναι οι πόλεις της χώρας µας που τον έχουν πολιούχο. Οι ενοριακοί ναοί τηςΜητρόπολής μας που φέρουν το όνοµά του είναι δεκατέσσερις με πρώτους αυτούς της Παναγίας που είναι δεκαπέντε.
Τι να πρωτογράψει κανείς για τον Άγιο Νικόλαου, τον λαϊκό άγιο! Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας το 250 µ.Χ. Η παράδοση αναφέρει πως όταν ήταν βρέφος δεν θήλαζε Τετάρτη και Παρασκευή. Γόνος και µοναχοπαίδι πλούσιας οικογένειας, ορφάνεψε σε νεανική ηλικία. Την περιουσία του τη µοίρασε κρυφά στους φτωχούς.
Στην αρχή χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα οι Επίσκοποι ανέδειξαν τον Νικόλαο σε Μητροπολίτη Μύρων.
Είχε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Έκανε γηροκοµεία, φτωχοκοµεία και νοσοκοµεία. Η πραότητά του δεν τον εµπόδιζε να είναι αυστηρός εκεί που έπρεπε και να είναι «ο ποιµήν, ο βαστάζων ράβδον».
Στους διωγµούς του Μαξιµιανού και του Διοκλητιανού κατά των Χριστιανών και ειδικότερα κατά των Επισκόπων εξορίστηκε και φυλακίστηκε για δέκα χρόνια. Ελευθερώθηκε όταν Αυτοκράτορας έγινε ο Μέγας Κωνσταντίνος και επέστρεψε πάλι στη Μητρόπολή του.
Το 325 πήρε µέρος στην Α’ Οικουµενική Σύνοδο που έγινε στη Νίκαια. Και οι 318 Πατέρες καταδίκασαν τον αιρετικό Άρειο και θέσπισαν το πρώτο µέρος του Συµβόλου της Πίστεως (Πιστεύω). Λέγεται πως ο Επίσκοπος Νικόλαος χαστούκισε δυνατά τον Άρειο µπροστά στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε. Αλλά το βράδυ παρουσιάστηκε στο κελλί του ο Χριστός, ο οποίος του έδωσε ένα Ευαγγέλιο, και η Θεοτόκος, η οποία του χάρισε ένα αρχιερατικό ωµοφόριο.
Το πρωί οι δεσµοφύλακες τον βρήκαν λυµένο, έχοντας τα κειµήλια στους ώµους και στα χέρια. Όταν τον ρώτησαν που τα βρήκε, τους είπε την αλήθεια. Μόλις το έµαθε αυτό ο Αυτοκράτορας, διέταξε να τον αποφυλακίσουν.
Κοιµήθηκε το 330 µ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.

Ο ναός της Καλαμπάκας
Ένας από τους πολλούς ναούς που γιόρτασαν ήταν και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην πόλη µας την Καλαµπάκα. Πρόκειται για το ναό που συστεγάζεται µε το Ναό του Αγίου Αντωνίου πάνω στον «πεζόδροµο Μετεώρων» και κοντά στον ναό της Παναγίας.
Μία κοινή εξωτερική είσοδος οδηγεί σε ένα στενόµακρο διάδροµο, είδος πρόναου. Από εκεί µια είσοδος αριστερά οδηγεί στον άγιο Αντώνιο και µία δεξιά στον Άγιο Νικόλαο, που είναι ένας από τους αρχαιότερους ναούς της Καλαμπάκας.
Ο κυρίως ναός είναι διαστάσεων περίπου 4Χ3,5 µ. Η Αγία Τράπεζα είναι στην κόγχη του ιερού και κάτω της υπάρχει εντοιχισµένο µαρµάρινο κιονόκρανο, το οποίο αποκαλύφθηκε από το συνεργείο που πριν 10-15 χρόνια έκανε τον καθαρισµό-συντήρηση των αγιογραφιών.
Πάνω από την είσοδο του ναού εσωτερικά, υπάρχει η επιγραφή « + Ανακ(αι)νίσθη ούτος ο θηος κ(αι) πάνσεπτος ναός του α(γίου)/ενδόξου Νικολάου κατά το ΖΡΚΘ {….}/ριθίς κ(αι) δευτέρου κατά 1819 µινή {Σεπτεµβρίου} 6/κ(αι) αρχιερατεύοντος {….} κ(αι) επιτροπεύοντος {…./….}». Από την επιγραφή που την αναφέρει ο Ν. Μουτσόπουλος φαίνεται καθαρά το 1819 και κάποια γράµµατα λέξεων.
Στο βόρειο τοίχο, στο άκρο αριστερό µέρος των στηθαρίων υπάρχει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση η επιγραφή: «+ΔΕΗCIC TOY ΔΟΥ/ΛΟΥ του Θ(ΕΟ)Υ. ΘΕΟ/ΤΟΚΗC. Κ(ΑΙ) ΜΕΤΑ/ ΤΗC CIMBIOY AYTOY/ΚΟΥΜΠΟΥΛΟC. Κ(ΑΙ)/ΤΟΝ ΤΕΚΝΟΝ ΑΥΤΟΥ/ΑΓΟΡΑCTOC/ ETOYC z r κ θ». Βλέπουµε πως τα γράµµατα των χρονολογιών και στις δύο επιγραφές είναι ίδια: ΖΡΚΘ και ΖΡκθ. Δηλαδή 7.129-550 9/8=1620/21. Άρα, ο ναός κτίστηκε πριν το 1620/1621.
Το παλαιό ταβάνι του ναού ήταν πανοµοιότυπο µε αυτό του καθολικού της Μονής του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Το παλαιό δάπεδο ήταν από κεραµικές πλάκες, που ανάµεσα είχαν πλεγµένες κοτσίδες για στολίδια. Τώρα είναι πέτρινο (πλάκες) πάνω από το παλαιό.
Στο προηγούµενο ευτελές σανιδένιο τέµπλο υπήρχε ένας µεγάλος σταυρός, ίσως αποµεινάρι παλαιού τέµπλου, ο οποίος τώρα βρίσκεται στον πρόναο, χωρίς να έχει συντηρηθεί. Το νέο τέµπλο είναι ξυλόγλυπτο. Στο σανιδένιο τέµπλο υπήρχε και µια παλαιά εικόνα του Αγίου Νικολάου όχι σε καλή κατάσταση. Ίσως η υγρασία να της έκανε ζηµιά. Επειδή ήταν µεγάλη και δεν χωρούσε στο νέο σκαλιστό τέµπλο, έµεινε εκτός αυτού.
Η εικόνα αυτή έχει µια ιδιαιτερότητα: εκτός από τον ολόσωµο Άγιο Νικόλαο, που κάθεται στον επισκοπικό θρόνο, εικονίζονται και άλλα δύο πρόσωπα. Πάνω δεξιά ο Ιησούς Χριστός να κρατά ένα Ευαγγέλιο µε επιγραφή και πάνω αριστερά η Θεοτόκος να κρατά τα χέρια της αρχιερατικό ωµοφόριο.
Πιστεύω πως είναι αναπαράσταση της νύχτας που πέρασε ο Άγιος Νικόλαος στη φυλακή και ανέφερα πιο πάνω.
Στην εικόνα ο Άγιος Νικόλαος κρατάει και αυτός Ευαγγέλιο µε επιγραφή γραµµένη ανάποδα. Από τη χρονολογία υπάρχουν οι δύο πρώτοι αριθµοί 1 και 7 και λείπουν οι δύο τελευταίοι. Δηλαδή η εικόνα είναι µεταξύ των ετών 1700 και 1799.
Τα στοιχεία αυτά είναι από δική µου επιτόπια έρευνα. Δεν γνωρίζω αν θα µπορούσε να συντηρηθεί αυτή η εικόνα.
Στον Πρόναο, υπάρχει και άλλη µεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου του έτους 1981 δωρεά της Μονής του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.

Ο πανηγυρικός εσπερινός και ο Όρθρος
Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 το βράδυ ο εφηµέριος της Ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, π. Ελευθέριος Κουκουράβας, συνεπικουρούμενος από τον π. Αθανάσιο Γκέκα και τον αρχιδιάκονο Κωνσταντίνο Κοκόρα τέλεσε Εσπερινό µετά αρτοκλασίας, παννυχίδος (σίτος) και Θείου κηρύγματος .
Το πρωί της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2018 τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Στους πιστούς προσφέρθηκε λουκούµι.
Πλήθος κόσµου παρακολούθησε τις θρησκευτικές τελετές των δύο αυτών ηµερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...