Απεβίωσε ο Καλαμπακιώτης παλαίμαχος δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου

-

Μία δυσάρεστη είδηση έρχεται σήμερα από τη Λάρισα, καθώς απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών ο συμπατριώτης μας μαχητής του 1940, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, παλαίμαχος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας «Τα Μετέωρα» Λάζαρος Αρσενίου.

Ο Λάζαρος Αρσενίου είχε υποστεί πριν από μερικές εβδομάδες κάταγμα στο ισχίο και μετά από την εγχείριση είχε μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης της Λάρισας για την αποθεραπεία του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 4.30 μ.μ. στο νέο Κοιμητήριο της Λάρισας.

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Με την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο Τρικάλων επιδόθηκε στη δημοσιογραφία στην Αθήνα. Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού έλαβε μέρος στη Μάχη της Πίνδου. Την 29 Νοεμβρίου 1940 τραυματίστηκε από σφαίρα με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα.

Μετά την άδειά του έλαβε βέρος στην απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης. Τον Μάιο 1941 οργάνωσε στην Καλαμπάκα με άλλους μυστική αντιστασιακή οργάνωση που ονομάσθηκε κατόπιν ΕΑΜ.

Το 1943 στο Α΄ Συνέδριο του ΕΑΜ εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του και κατηύθυνε οργανώσεις του σε κατεχόμενες και σε ελεύθερες περιοχές. Με την απελευθέρωση τοποθετήθηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» του ΕΑΜ Νομού Λάρισας.

Με τις κατοπινές διώξεις της Αριστεράς πέρασε σε μυστική δράση και εξέδιδε μυστικά την ίδια εφημερίδα σε μικρό σχήμα. Το 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού και την έκδοση της εφημερίδας «Παρτιζάνος» και άλλων εντύπων. Με την σύλληψη και αποφυλάκισή του εργάστηκε στην προοδευτική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα» Λάρισας ως συντάκτης, αρθογράφος και διευθυντής.

Με το κλείσιμό της στη δικτατορία εργάσθηκε 30 χρόνια στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» Αθηνών, ενώ παράλληλα έγραψε τα βιβλία : «Τα τσελιγκάτα» Πρώτο Πανελλαδικό βραβείο, «Το Έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι αγώνες τους 1881-1933», «Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία», «Ανατομία του Έπους 1940-41», « Η Θεσσαλία στην Αντίσταση», «Γένεση του Εμφυλίου και συνέπειες αυτού», «Η Λάρισα στον Εμφύλιο», «Η δολοφονία του δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη», «Ο Αντιστασιακός Τύπος στην Θεσσαλία», «Η κατάπτωση στην ελληνική μουσική κατάπτωση κοινωνική και εθνική», «Δημοτικοί και ρεμπέτικοι χοροί και τραγούδια» κ.ά. Το τελευταίο βιβλίο του εκδόθηκε το 2015 και είχε τίτλο «Καλαμπάκα – 3.000 χρόνια νεότητα» (Εκδόσεις «Τα Μετέωρα»).

Τα βιβλία του αποτελούν πηγή για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ενώ «Η Θεσσαλία στην Αντίσταση περιλαμβάνεται στο μάθημα για την Ευρωπαϊκή Αντίσταση στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης.

Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με Πλακέτα από τον Δήμο Καλαμπάκας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα» και από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροκκλησιάς.

Τιμήθηκε επίσης από τον Δήμο Τρικάλων με χρυσό και με αργυρό μετάλλια. Με βραβείο από το Ίδρυμα Αθ. Μπότση «Για την πρόοδο της Δημοσιογραφίας καθώς και από άλλους οργανισμούς.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε το παράσημα «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Τιμής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ