Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Τα Χάσια διεκδικούν μεράδι στην τοπική ανάπτυξη

Τα Χάσια διεκδικούν μεράδι στην τοπική ανάπτυξη

Το Αναρριχητικό Κέντρο εντάσσει την περιοχή των Χασίων στο τοπικό τουριστικό πακέτο

-

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με ευρεία πλειοψηφία έναντι μιας αποχής ( του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αντώνη Παπαναστασίου) και μιας αρνητικής ψήφου (του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αντώνη Τούλα) , ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου για ένταξη του έργου: «ΑΝΑΡΙΧΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΣΙΩΝ» προς χρηματοδότηση. Για μας τους Χασιώτες είναι μια κορυφαία στιγμή καθώς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την προώθηση του έργου αυτού το οποίο πιστεύουμε ότι έχει την δυναμική να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η περιοχή στο τοπικό τουριστικό προϊόν , να υπάρξει ανάπτυξη και έτσι να αλλάξει οι μοίρα των Χασιωτών .

Από την θέση αυτή και έχοντας συναίσθηση της κρισιμότητας του συγκεκριμένου έργου για την ανάπτυξη των Χασίων θα θέλαμε κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσουμε ολόθερμα τον Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή που πίστεψαν και προώθησαν την ένταξη του έργου , το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπερψήφιση της πρότασης , τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την ειλικρινή τους υποστήριξη , τους Χασιώτες Δημοτικούς Συμβούλους Ανδρέα Καλτσούδα , Σταυρούλα Τσιάρα και Γιώργο Παπανικολάου , τον πρώην Δήμαρχο Χασίων Βασίλη Παπαευθυμίου που είχε την αρχική ιδέα και συνέταξε την αρχική μελέτη, τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Σακελλαρίου , όσους ενεπλάκησαν στην επικαιροποίηση της μελέτης και όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό των προσπαθειών που κατέβαλε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Με την συμβολή και την στήριξη όλων πιστεύουμε πως σύντομα θα έχουμε την χαρά και ικανοποίηση να δούμε την έναρξη εκτέλεσης του έργου και ακολούθως την λειτουργία του αλλά και μακροπρόθεσμα την άσκηση συνδετικών πολιτικών που θα το αναδείξουν σημαντικό πυλώνα του τοπικού τουριστικού προϊόντος αλλά και της τοπικής μας οικονομίας.
Ωστόσο δεν μπορούμε ,παρακολουθώντας την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , να μην εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για όσα ακούστηκαν από κάποιους στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εναντιώνονται στο έργο αυτό τις οποίες ασφαλώς ούτε μπορούμε να καταλάβουμε , ούτε να κατανοήσουμε , ούτε , πολύ περισσότερο ,να αποδεχθούμε .

Κάποιοι , ως μη όφειλαν , επιμένουν όχι μόνο να έχουν άποψη για τα Χάσια αλλά και να θέλουν να την επιβάλλουν ως κυρίαρχη αγνοώντας ή και παραθωρώντας τους Χασιώτες . Αυτοαναγορευόμενοι ως ειδικοί , ούτε λίγο , ούτε πολύ αποφαίνονται ότι οι Χασιώτες δεν δικαιούνται να ομιλούν για τον τόπο τους , ούτε να εκφέρουν άποψη , ούτε να διεκδικούν , γιατί τάχατες δεν ξέρουν . Αυτοί λοιπόν , οι αυτό- αναγορευόμενοι σε ειδικούς , επιχειρούν να αποφασίσουν για μας τους Χασιώτες , χωρίς εμάς !!

Ωστόσο οι μόνοι που οφείλουν και πρέπει να έχουν άποψη για το παρόν και το μέλλον των Χασίων είναι αυτοί που διαβιούν στα Χάσια , δηλαδή οι σημερινοί μόνιμοι οικιστές της Χασιώτικης γης . Αυτό τούτο το δικαίωμα οι Χασιώτες ούτε το απεμπολούν , ούτε το εκχωρούν σε κανέναν , πόσο μάλλον σ΄ εκείνους που αποδεδειγμένα όχι μόνο αντιτίθενται στην προσπάθεια δημιουργίας Αναρριχητικού Κέντρου στα Χάσια ,αλλά εμποδίζουν κάθε προσπάθεια συμμετοχής των Χασίων στο τοπικό αναπτυξιακό γίγνεσθαι .

Το γιατί το κάνουν και τί σκοπούς εξυπηρετούν μ΄ αυτή τους τη στάση δεν είναι της ώρας να αναπτύξουμε . Ωστόσο όποιοι και να είναι οι σκοποί τους οι Χασιώτες δεν θα τους επιτρέψουν να τους πετύχουν σε βάρος τους και σε βάρος της προοπτικής των Χασίων .

Από δικής μας πλευράς τονίζουμε και ξεκαθαρίζουμε πως η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών δημιουργήθηκε για να συμβάλλει , μαζί με όλους τους άλλους Χασιώτικους φορείς και όλους μαζί τους Χασιώτες , στην ανάπτυξη και πρόοδο των Χασίων και σ΄ αυτόν τον στόχο επικεντρώνονται οι πρωτοβουλίες μας από την μέρα της ίδρυσης του φορέα μας και σ΄ αυτόν τον στόχο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συντείνουν οι όποιες προσπάθειες όλων των Χασιωτών που αγωνιούν για το αύριο των Χασίων και της περιοχής γενικότερα και εργάζονται γι΄ αυτό .

Στο πλαίσιο αυτό οι Χασιώτες διεκδικήσαν την ένταξη χρηματοδότησης της επικαιροποιημένης μελέτης του Δήμου όσον αφορά το Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων θεωρώντας ότι τούτο αποτελεί μια πρωτοβουλία που δημιουργεί το αναγκαίο υπόβαθρο δια του οποίου μπορεί να ξεκινήσει η ένταξη της περιοχής στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας δεδομένου ότι η περιοχή των Χασίων αποτελεί μια περιοχή που μπορούν να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς το σύμπλεγμα των βράχων που βρίσκεται μεταξύ Γάβρου – Αγίου Δημητρίου , που στην ουσία αποτελεί προέκταση των ΜΕΤΕΩΡΩΝ , μπορεί να στηρίξει ή και να ενδυναμώσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που η εφαρμογή τους μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο για την ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος κάτι που αν επιτευχθεί θα ενισχύσει την τοπική οικονομία καθώς θα προσθέσει οικονομικό προϊόν .

Αυτόν τον στόχο της Ομάδας Πρωτοβουλίας ,κάποιοι που αυτοαναγορεύονται σε ειδήμονες , φρόντισαν από την πρώτη στιγμή που η σημερινή Δημοτική Αρχή επέλεξε να εντάξει την μελέτη του Αναρριχητικού Κέντρου προς χρηματοδότηση , να το ενοχοποιήσουν υποστηρίζοντας ότι τάχα έρχεται να υποβαθμίσει τον αναρριχητισμό στα ΜΕΤΕΩΡΑ , ότι η υπάρχουσα μελέτη πάσχει ,και πολλά άλλα , ψευτοδιλήμματα αποδεικνύοντας ότι η στόχευσή τους ήταν να αποτρέψουν την ένταξη χρηματοδότησης του έργου κάτι που φυσικά δεν κατάφεραν και αυτό χάριν της αποφασιστικότητας της σημερινής Δημοτικής Αρχής και κυρίως του Δημάρχου κ. Χρήστου Σινάνη , που σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό άκουσαν την Χασιώτικη φωνή και προώθησαν την ένταξη του έργου !!

Και δεν περιορίστηκαν μόνο στην κατασυκοφάντηση του εγχειρήματος . Όλο αυτό το διάστημα οι προσπάθειές τους συνέτειναν στην ναρκοθέτηση του έργου υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να ονομαστεί Αναρριχητικό Κέντρο αλλά πεδίο αναρρίχησης χωρίς οι ίδιοι να το επισκεφθούν , χωρίς να αναρριχηθούν παρορώντας ότι πλήθος ξένων αναρριχητών , κυρίως γερμανών, κάνουν αναρριχήσεις στους βράχους και στις διαδρομές που κάποιοι πατριώτες τους χάραξαν πριν χρόνια. Αλήθεια , όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν ; Και εν πάση περιπτώσει τους βράχους αυτούς που ο Πατροκοσμάς περνώντας από το χωριό μας , σύμφωνα με διηγήσεις των παππούδων μας , έδειξε τα βράχια αυτά λέγοντας ότι «αυτά τα βράχια θα σας σώσουν» , γιατί δεν πρέπει να τα αξιοποιήσουμε; Γιατί δεν πρέπει να τα εντάξουμε στο τοπικό τουριστικό προϊόν ;

Καταλαβαίνουμε ότι τα Μετέωρα «πουλάνε» , άλλωστε μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς είναι , και ότι μια φωτό αναρρίχησης στους μετεωρίτικους βράχους , ιδιαίτερα με φόντο κάποιο μοναστήρι , αξίζει πολλά περισσότερα από μια αντίστοιχη φωτο στους βράχους τους δικούς μας. Όμως αυτό αφορά εκείνους που ενδιαφέρονται για την φωτογραφική τους συλλογή και όχι εμάς. Εμείς πιστεύουμε πως το αναρριχητικό Κέντρο Χασίων μπορεί να στηρίξει όχι μόνο τα Χάσια αλλά και τον τοπικό μας τουρισμό ο οποίος με την ένταξη των Χασίων καί εμπλουτίζεται ,καί αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον , καί γίνεται επιλεξιμότερος .

Σήμερα , μια μέρα χαράς για τους Χασιώτες , καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς που θέλουν να αναρριχηθούν , που θέλουν να περιηγηθούν στα Χάσια , που θέλουν να γνωρίσουν παλιές στράτες και μονοπάτια , που θέλουν να μάθουν την pλούσια ιστορία και παράδοση της περιοχής , την πανίδα και χλωρίδα της , την Χασιώτικη φιλοξενεία , να έρθουν στα Χάσια . Είμαστε βέβαιοι ότι θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις .
Καλούμε όλους τους Χασιώτες και τους φορείς των Χασίων να στηρίξουν το έργο και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να βλάψει την περιοχή μας .

Τέλος , επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και πολλοί θα μας ζητήσουν την ψήφο μας , καλούμε όλους να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν αν είναι υπέρ του έργου ή είναι κατά . Γιατί ποια , έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα , πρέπει και οι Χασιώτες να μετρήσουν φίλους .

Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών
Η Διοικούσα Επιτροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...