Η Καστανιά είναι ένα από ομορφότερα ορεινά χωριά του Δήμου Καλαμπάκας που φημίζεται για το φυσικό της τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά της.

Πριν από πολλά χρόνια στο χωριό δέσποζαν τέσσερις βρύσες που ήταν συνδεμένες με φυσικές πηγές, από τις οποίες οι κάτοικοι του χωριού έπαιρναν νερό.

Μία από τις βρύσες που σώζονται μέχρι σήμερα είναι και αυτή που βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου της εξόδου προς τον Αμάραντο κολλημένη πάνω στο βουνό να δεσπόζει για δεκάδες χρόνια. Παλαιότερα το κρυστάλλινο νερό της έτρεχε από τρεις εξόδους (σωλήνες), οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δύο, μετά την επέμβαση στον χώρο που καλύφθηκε όμορφα με πέτρα.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις αυτές, τοποθετήθηκε και μία βρύση πιο κάτω, δίπλα στον δρόμο, το νερό της οποίας προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού.

Εδώ και αρκετό καιρό η δίοδος που διοχέτευε το νερό από την πηγή στις εξόδους της φυσικής βρύσης έχει φράξει, πιθανόν από ρίζες ή άλλα υλικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ρέει το νερό από τις δύο εξόδους του, αλλά και να διοχετεύεται ανεξέλεγκτα υπογείως.
Μάλιστα, όπως είναι εμφανές, το νερό έχει προκαλέσει τη διάβρωση του υπεδάφους και την παραμόρφωση του εδάφους που ήταν στρωμένο με πέτρες. Επίσης, το νερό που διαχέεται υπογείως έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα και σε παρακείμενες κατοικίες.

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν δεν είναι μεγάλες, όμως πρέπει να γίνουν τάχιστα, για να αποτρέψουν μελλοντικές καταστροφές και για να επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση τον χώρο και την ιστορική βρύση του χωριού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here