Στη Λάρισα για το ομώνυμο δάσος βρέθηκαν κάτοικοι του Ελαφίου

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και ιδιοχείρως στον αντιπρόεδρο κ. Γ. Δραγασάκη και στους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Γ. Αποστόλου και Σ. Φάμελλο κοινοποίησαν τις θέσεις τους για το ομώνυμο δάσος οι κάτοικοι Ελαφίου.

Περίπου εξήντα Ελαφιώτες μετακινήθηκαν απο το χωριό τους στη Λάρισα, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου ειρηνικά διαδήλωσαν για το δάσος με αιχμή δυο πανό που έγραφαν “Το δάσος Ελαφιού είναι δημόσιο”και “Έξω οι τσιφλικάδες απο το Ελάφι”.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων, με τη σύμφωνη γνώμη της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που υπήρχε στην περιοχή προσέγγισε το ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας και επέδωσε το ενημερωτικό δελτίο που ακολουθεί:

Το Ελάφι είναι ένα ζωντανό ημιορεινό χωριό του Δήμου Καλαμπάκας. Απέχει 20 χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου και σε αυτό διαμένουν μόνιμα 170 κάτοικοι. Το χωριό περιβάλλεται από το ομώνυμο, δημόσιο δάσος έκτασης περίπου 18.000 στρεμμάτων.

Το ιστορικό του δάσους-και του αγώνα των Ελαφιωτών- έχει ως εξής:

Το 1965, οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν κατά των ιδιωτών-τσιφλικάδων που εκμεταλλεύονταν τους καρπούς της δημόσιας γης και τους εκδίωξαν. Ήρθε δύο χρόνια αργότερα η χούντα και ο αγώνας ανεστάλη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1978, οι τσιφλικάδες, με τη συνδρομή μπουλντόζων, προσπάθησαν να μετατρέψουν δασική έκταση σε χωράφια γης. Οι κάτοικοι αντέδρασαν συντεταγμένα και απέτρεψαν τα δασοκτόνα σχέδια τους.

Από τότε, κάμποσες φορές, οι “επίγονοι” των Τούρκων, επανήλθαν. Μάταια. Πάντα το χωριό αντιστέκονταν, ρωμαλέα, ειρηνικά, αποτελεσματικά.

Φέτος, αρχές φθινοπώρου, με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή γραμματέα -τσιφλικά του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, οι επίδοξοι “δολοφόνοι” του δάσους, επανήλθαν.
Επί δέκα μέρες, επιχειρούσαν συνεχώς. Σχεδόν καθημερινά οι κάτοικοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με 4 υλοτόμους-πραιτωριανούς, πολλές δεκάδες αστυνομικούς και τον πρωτόγνωρο αμοραλισμό των 3 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, oι οποίοι τους εξαπάτησαν κατ΄επανάληψη, ο ένας δε απ΄αυτούς τελευταία συμπεριφέρεται, ως εξ αγχιστείας τσιφλικάς. Τελικά οι ορέξεις των τσιφλικάδων και των συνοδοιπόρων τους δεν ικανοποιήθηκαν.

Τρείς γενιές Ελαφιωτών, ομονοούσες, δεν επέτρεψαν το δημόσιο δάσος να υλοτομηθεί. Ο αγώνας όμως είναι πασίδηλα άνισος. Οι δυνάμεις των εισβολέων είναι υπέρτερες, ενισχύονται δε και από την αφασική συμπεριφορά μέρους της κοινωνίας και πλέγματος διαπλοκής.

Στο Ελάφι, δεν κινδυνεύει μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας του δάσους, ούτε απλώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επεισοδίων με απρόβλεπτες διαστάσεις και επιπτώσεις. Διακυβεύεται η ίδια η αξιοπρέπεια του ατόμου και του συνόλου, η όποια δυνατότητα της χώρας να επανακάμψει, η διατήρηση στοιχειωδών αρχών και αξιών που διαχρονικά διέπουν τον άνθρωπο και κρατούν όρθιες τις κοινωνίες.

Είναι αυτονόητο πως θεωρούμε την απτή, παντοιότροπη συνδρομή σας, αναγκαία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Κατοικοι Ελαφίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ