Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος

Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος

-

SEPTOPLASTY

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί έναν από τους βασικούς ανατομικούς σχηματισμούς της μύτης. Παίζει ουσιώδη ρόλο στη λειτουργία της ρινικής αναπνοής και ταυτόχρονα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική της μύτης.
Πρόκειται για μία οστεοχόνδρινη δομή που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα στις δύο ρινικές θαλάμες, διαμέσου των οποίων ο αέρας εισέρχεται στη μύτη, εφυγραίνεται, θερμαίνεται, καθαρίζεται από ξένα σωματίδια και μέσω της υπόλοιπης αναπνευστικής οδού καταλήγει στους πνεύμονες. Επίσης το ρινικό διάφραγμα συμμετέχει στο σχηματισμό της ρινικής βαλβίδας, ενός ανατομικού συμπλέγματος ύψιστης σημασίας για το στροβιλισμό και προώθηση του αέρα προς το φάρυγγα και τους πνεύμονες. Αισθητικά συμμετέχει στο σχηματισμό των δύο κάτω τριτημορίων της ράχης της μύτης, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος του και στην στήριξη της κορυφής αυτής.

Ποια η αιτιολογία του σκολιωτικού (στραβού) ρινικού διαφράγματος;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ενέχεται ο παράγοντας της κληρονομικότητας. Αρκετά όμως συχνή είναι η μετατραυματική σκολίωση (από κακώσεις της μύτης κατά τον τοκετό, στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή), στην οποία κατάγματα του ρινικού διαφράγματος επουλώνονται σε λάθος θέση ή έχουμε απεξάρθρωση αυτού.

Τι προβλήματα δημιουργεί το σκολιωτικό διάφραγμα;
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα και οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο αιτιώμενοι δυσχέρεια ρινικής αναπνοής μονόπλευρα ή και αμφοτερόπλευρα, συχνούς πονοκεφάλους, υποτροπιάζοντα επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας και επίμονες ρινίτιδες. Τα συμπτώματά τους χρονολογούνται από καιρό και επιδεινώνονται ακόμα και με ένα κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς αυτοί, από τη στιγμή που η ρινική αναπνοή είναι πλημμελής, χρησιμοποιούν και τη στοματική αναπνοή, με αποτέλεσμα:
Να κουράζονται πιο εύκολα, ιδίως κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή έντονης εργασίας.
Να κοιμούνται με το στόμα ανοικτό και να εμφανίζουν αρκετά συχνά ροχαλητό.
Να παραπονιούνται για αίσθημα ξηρότητας στο στόμα κατά την πρωινή έγερση
Να παραπονιούνται για ένα μόνιμο και ενοχλητικό ερεθισμό του φάρυγγά τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις ένα σκολιωτικό διάφραγμα επηρεάζει και την αισθητική της μύτης. Τυχόν απεξάρθρωσή του, οδηγεί σε πτώση της κορυφής της μύτης, ενώ ευθύνεται πολλές φορές για τη λοξότητα του χόνδρινου τμήματος της ράχης της μύτης (λοξή μύτη) ή και για την προβολή κάποιου ύβου. Επίσης ένα μεγάλο ρινικό διάφραγμα ευθύνεται για τη μεγαλύτερη από τη φυσιολογική προβολή της μύτης από το πρόσωπο (μακριά μύτη), ενώ απώλεια ή καθίζηση του ραχιαίου (επάνω) τμήματος του ευθύνεται για τη δημιουργία της εφιππιοειδούς μύτης (σαν σέλλα αλόγου). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το ρινικό διάφραγμα αποτελεί ένα σημαντικό και σύνθετο ανατομικό σχηματισμό με πολλαπλούς ρόλους και λειτουργίες.

Βοηθάει η χρήση ρινικών σπρέυ;
Πολλοί από τους ασθενείς για να ανακουφισθούν καταφεύγουν στη χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέυ που ναι μεν βελτιώνουν τη ρινική αναπνοή παροδικά, αλλά ταυτόχρονα, η συχνή και μακρά χρήση τους προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο ρινικό βλεννογόνο, εθίζουν τον ασθενή και με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και περισσότερο ναποτελεσματικά και απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός τέτοιου προβλήματος:
Η διάγνωση γίνεται τόσο από το ιστορικό του ασθενούς όσο και από την κλινική εξέταση. Πλέον με τη χρήση των ενδοσκοπίων και της κάμερας είναι δυνατόν να καταδείξουμε στον ασθενή το πρόβλημα. Σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχει και αισθητική δυσμορφία, απαιτείται επιπλέον λεπτομερής ανάλυση της αισθητικής όλου του προσώπου του ενδιαφερόμενου/ης που ολοκληρώνεται με τη λήψη προεγχειρητικών φωτογραφιών.

Πώς επιλύεται το πρόβλημα του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος;
Το πρόβλημα της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής λόγω σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος λύνεται μόνο χειρουργικά.

Σε ποια ηλικία επιτρέπεται η χειρουργική αποκατάστασή του;
Η ενδεικνυόμενη ηλικία είναι μετά το 16ο έτος όπου ο σκελετός της μύτης έχει πλέον σχηματισθεί πλήρως. Σε ορισμένες πολύ επιλεκτικές περιπτώσεις, η επέμβαση πραγματοποιείται και σε μικρότερη ηλικία, αλλά είναι πολύ πιο συντηρητική και απαιτεί από το χειρουργό πλήρη και λεπτομερή γνώση των σταδίων ανάπτυξης του ρινικού σκελετού.

Τι είδους αναισθησία απαιτείται:
Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος γίνεται είτε με γενική αναισθησία με τη χρηση λαρυγγικής μάσκας.

Είναι επώδυνη επέμβαση και ποια η άμεση μετεγχειρητική εικόνα του ασθενούς;
Με τις σύγχρονες χειρουργικές που έχουν αναπτυχθεί, η πλαστική του ρινικού διαφράγματος είναι πλέον μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση και η διάρκεια της είναι 15 – 20 λεπτά.
Ο ενδορρινικός πωματισμός (γάζες) πλέον δεν υπάρχει, οπότε ο ασθενής αναπνέει και πάλι μερικώς από τη μύτη. Δεν αλλοιώνεται ούτε αλλάζει το σχήμα της μύτης, δεν υπάρχουν οιδήματα (πρήξιμο) και εγχυμώσεις (μελανιές). Ο ασθενής παραμένει στην κλινική ή το νοσοκομείο 4 περίπου ώρες. Την επόμενη ημέρα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες με κάποιους ειδικούς μετεγχειρητικούς περιορισμούς που δίνονται από το θεράποντα Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο. Στις περιπτώσεις όπου η πλαστική του ρινικού διαφράγματος συνδυάζεται και με αισθητική παρέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης είναι μόνο λίγες ημέρες και διαφορετικές οι μετεγχειρητικές οδηγίες που δίδονται από το θεράποντα χειρουργό.

Tι γίνεται αν το σκολιωτικό διάφραγμα επηρεάζει ταυτόχρονα και την αισθητική της μύτης;
Στις περιπτώσεις όπου το σκολιωτικό διάφραγμα επηρεάζει ταυτόχρονα και την αισθητική της μύτης (στραβή μύτη, πτώση κορυφής μύτης, χόνδρινος ύβος, μακριά μύτη, εφιππιοειδής μύτη κ.α.), στον ίδιο χρόνο αποκαθίσταται και η αισθητική δυσμορφία εφόσον ενδιαφέρει τον ασθενή μία τέτοια παρέμβαση και αφού προηγηθεί μία λεπτομερής συζήτηση μαζί του.
Η αισθητική αυτή επέμβαση είναι δυνατόν να απαιτεί ολική επανακατασκευή του ρινικού διαφράγματος με εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές, τη χρήση μοσχευμάτων, την αφαίρεση τμημάτων του διαφράγματος σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες τεχνικές της ρινοπλαστικής για την επίτευξη ενός όμορφου αισθητικού αποτελέσματος. Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος απαιτεί πλήρη γνώση της ανατομίας του εσωτερικού και του εξωτερικού της μύτης και μεγάλη εμπειρία από τον θεράποντα χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο για την διασφάλιση μίας φυσιολογικής ρινικής αναπνοής και ταυτόχρονα την αποφυγή τυχόν λειτουργικών ή αισθητικών επιπλοκών.

 

Ο Ιωάννης Στ. Πετρόπουλος είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος – Στρατιωτικός ιατρός
Fellow of European Academy of Facial Plastic Surgery

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

www.physionatsis.gr

 

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr