Οι 13 μορφές καρκίνου που συνδέονται με τα περιττά κιλά

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι τα περιττά κιλά βλάπτουν την καρδιά, «κλέβουν» την ενέργεια και επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

Πολλές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνουν και τη σύνδεση της παχυσαρκίας και ειδικά της αυξημένης περιμέτρου (λίπος στην περιοχή της κοιλιάς) με τον καρκίνο.

Η σχέση της παχυσαρκίας και του καρκίνου δεν είναι απλή ούτε απολύτως κατανοητή. Η απώλεια βάρους δεν συνεπάγεται ότι κάποιος δεν θα νοσήσει από καρκίνο, ούτε ότι όλοι όσοι έχουν περιττά κιλά θα διαγνωστούν με καρκίνο.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να αποφύγει την περαιτέρω αύξηση του βάρους του, ενώ η απώλεια των περιττών κιλών είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Δείτε παρακάτω 13 μορφές καρκίνου που σχετίζονται τα περιττά κιλά KAI πρέπει να δώσετε προσοχή:
Καρκίνος μαστού
Οι μετεμμηνοπαυσιακές παχύσαρκες γυναίκες έχουν 20-40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μαστού συγκριτικά με όσες έχουν υγιές βάρος. Ο λόγος είναι ότι ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, τα οποία τροφοδοτούν τον καρκίνο του μαστού .

Καρκίνος ορθού
Οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ορθοκολικό καρκίνο.

Καρκίνος ενδομητρίου
Η ασθένεια είναι 2-4 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες λόγω της μετάλλαξης των κυττάρων του ενδομητρίου από την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων.

Καρκίνος οισοφάγου
Τα περιττά κιλά διπλασιάζουν τον κίνδυνο οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος.

Καρκίνος χοληδόχου κύστης
Οι υπέρβαροι έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες, ενώ οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν 60% περισσότερο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Καρκίνος στα νεφρά
Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των νεφρικών κυττάρων. Τον κίνδυνο αυξάνει και η αντίσταση στην ινσουλίνη ή προδιαβήτης, μια κατάσταση συνηθέστερη στους ανθρώπους που φέρουν περιττά κιλά.

Καρκίνος ήπατος
Και για αυτή τη μορφή καρκίνου, ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Μηνιγγίωμα
Είναι ένας όγκος εγκεφάλου, που προέρχεται από τις μήνιγγες, δηλαδή τα περιβλήματα γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο κίνδυνος είναι 20% υψηλότερος για τους υπέρβαρους και 50% για τους παχύσαρκους.

Πολλαπλό μυέλωμα
Είναι τύπος καρκίνου του αίματος, ο οποίος προσβάλλει τα λευκά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αυξάνει κατά 10-20% τις πιθανότητες για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Καρκίνος ωοθηκών
Οι γυναίκες με περιττά κιλά έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες. Όπως στους καρκίνους του μαστού και του ενδομητρίου, αιτία φαίνεται να είναι η αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και δυσλειτουργίες του μεταβολισμού, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Καρκίνος παγκρέατος
Οι παχύσαρκοι έχουν 20-50% περισσότερες πιθανότητες από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, όπως έδειξε ανασκόπηση μελετών του 2012.

Καρκίνος στομάχου
Οι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν γαστρικό καρκίνο, πιθανώς λόγω αλλοίωσης του μικροβιώματος, δηλαδή της ισορροπίας των καλών και κακών βακτηρίων του εντέρου.

Καρκίνος θυρεοειδούς
Η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατά πέντε μονάδες συνοδεύεται από 10% αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στο θυρεοειδή.

ΠΗΓΗonmed.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img