Τι κρύβει ο πόνος στις αρθρώσεις;

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

O πόνος στο ένα ή και στα δύο γόνατα, στους ώμους ή στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα στις μέρες μας, που απασχολεί τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους. Οι πόνοι των αρθρώσεων φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη κίνησης, κακή στάση, παχυσαρκία.

Ο ορθοπεδικός – χειρουργός κ. Χάρης Βουλγαρόπουλος, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να προλάβουμε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Πόνος στις αρθρώσεις
«Οι πόνοι στις αρθρώσεις και τα κινητικά προβλήματα που δύνανται να προκαλέσουν, αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό Ελλήνων.

Δεν είναι εξ ορισμού κάτι το ανησυχητικό, ιδίως αν ο πόνος δεν είναι χρόνιος ή έντονος, σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλό να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε και πώς πρέπει να φροντίζουμε τις αρθρώσεις μας, για να κινούμαστε άνετα και να ζούμε ποιοτικά», εξηγεί ο κ. Βουλγαρόπουλος. Πριν από αυτό όμως, είναι σημαντικό να δούμε πού οφείλονται τα προβλήματα της άρθρωσης.

Τι κρύβει ο πόνος στις αρθρώσεις;
Αν μιλάμε για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50-60 ετών), η πιθανότερη αιτία του πόνου στις αρθρώσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία συνήθως προσβάλλει μία ή δύο αρθρώσεις και εξελίσσεται με εξάρσεις και υφέσεις.

Σε περίπτωση που η προσβολή των αρθρώσεων είναι συμμετρική και συνοδεύεται από πυρετό, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για κάποια φλεγμονώδη αρθρίτιδα– συνήθως αυτοάνοσης αιτιολογίας (προκαλείται όταν αντισώματα του οργανισμού επιτίθενται στις αρθρώσεις .

Υπάρχουν όμως και πιο αθώες περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στα μόρια που περιβάλλουν και κινούν την άρθρωση, όπως π.χ. των τενόντων, των μυών, των νεύρων κ.λπ.

Ο κόσμος ορίζει αυτές τις καταστάσεις με τις λέξεις «πιάσιμο», «ψύξη» ή «νευροκαβαλίκευμα», ενώ οι γιατροί κάνουν λόγο για «τενοντίτιδα», «περιαρθρίτιδα», «επικονδυλίτιδα» κ.ά.

Συνήθειες για υγιείς αρθρώσεις
Επειδή όλα είναι θέμα… συνήθειας, ο κ. Χάρης Βουλγαρόπουλος μας δίνει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων:

– Αποκτήστε και διατηρήστε εφ’ όρου ζωής ένα κανονικό σωματικό βάρος, συμβουλεύει κατ’ αρχήν ο ειδικός. Και όχι άδικα.

Το φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των αρθρώσεων.

Αντίθετα, όσο αυξάνει το σωματικό βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση που δέχονται η μέση, τα γόνατα αλλά και οι αστράγαλοι.

– Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας τονίζει με νόημα ο ειδικός.

Και δικαίως, αφού έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική, ήπια άσκηση, και ιδίως το κολύμπι, το οποίο είναι ιδιαίτερα «φιλικό» με τις αρθρώσεις, συμβάλλει στην σωστή τους λειτουργία, αλλά και στην ενδυνάμωσή τους.

Αν μάλιστα αυτή η ήπια άσκηση συνδυαστεί με ασκήσεις με βάρη και ασκήσεις αντίστασης, δυναμώνουν και οι μύες γύρω από τις αρθρώσεις, στηρίζοντάς τις ακόμα καλύτερα.

– Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας.
«Πρέπει να προσέχουμε τη στάση του σώματός μας, όχι μόνο όταν σηκώνουμε βάρος ή αθλούμαστε, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν καθόμαστε ή περπατάμε.

Είναι σημαντικό επίσης, να αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία και ακινησία, που καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό μας σύστημα», σημειώνει ο κ. Βουλγαρόπουλος.

– Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, αν ο πόνος επιμένει.
«Άτομα που παρουσιάζουν επί μέρες πόνο και διόγκωση σε κάποια άρθρωση ή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον ορθοπεδικό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική», τονίζει ο ειδικός.

– Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.
«Μερικές ουσίες, όπως η χονδροϊτίνη, η γλυκοζαμίνη, το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο των αρθρώσεων.

Έχουν την ιδιότητα να ’λιπαίνουν‘ τις αρθρώσεις, να συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας του χόνδρου των αρθρώσεων και ως εκ τούτου μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας».

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τα γόνατα, αλλά και τα ισχία, οδηγώντας σταδιακά σε δύσκολες καταστάσεις που φτάνουν συχνά στο χειρουργείο, για αντικατάσταση της άρθρωσης.

– Προσέξτε τι τρώτε.
Μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να αποτελεί τον καλύτερο «σύμμαχο» για την υγεία των αρθρώσεων.

-Για τις άλλες μορφές αρθρίτιδας
όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, τρόποι πρόληψης δεν υπάρχουν, διότι πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα.

Προκαλούνται δηλαδή από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς χωρίς να γνωρίζουμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό.

Ευτυχώς, σήμερα έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα γι’ αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις, που βοηθούν τους ασθενείς να έχουν ποιότητα ζωής και να μην υποφέρουν από συνεχείς και έντονους πόνους.

Οι «τύποι» της αρθρίτιδας
Η κατάληξη -ίτιδα στην ιατρική ορολογία σημαίνει φλεγμονή (πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα).

Έτσι, με τον όρο αρθρίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Πρόκειται για έναν γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει περίπου 200 καταστάσεις που προσβάλλουν άτομα κάθε ηλικίας – ακόμη και παιδιά!

Όταν κάποιος λέει «έχω αρθριτικά» εννοεί, τις περισσότερες φορές, τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας που είναι η οστεοαρθρίτιδα, ενώ με τον όρο «ρευματικά» εννοεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, που είναι ο κυριότερος «εκπρόσωπος» των λεγόμενων φλεγμονωδών αρθροπαθειών.

Το γυναικείο φύλο και η ηλικία 50 ετών και πάνω αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου και των χεριών, ενώ η παχυσαρκία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου, σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών.

Οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες προσβάλλουν περισσότερες από μία αρθρώσεις του σώματος, συνήθως συμμετρικά, ενώ δεν αποκλείεται να προσβάλλουν και άλλα όργανα του σώματος όπως π.χ. τα νεφρά, τους πνεύμονες, τα μάτια, το δέρμα και άλλα συστήματα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 35-50 ετών. Στην κατηγορία των φλεγμονωδών αρθρίτιδων ανήκει και η ψωριασική αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ενώ η ουρική αρθρίτιδα, που προκαλείται όταν σχηματίζονται μικροσκοπικά κρύσταλλα ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως μεταβολική αρθρίτιδα.

ΠΗΓΗhealthyme.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ