Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Να γιατί η κοιλίτσα μπορεί να γίνει ο Νο1 κίνδυνος για την...

Να γιατί η κοιλίτσα μπορεί να γίνει ο Νο1 κίνδυνος για την καρδιά

-

Η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση εμφράγματος και τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι εμφραγματίες με περιττό λίπος στην περιοχή της μέσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Preventive Cardiology την επιθεώρηση της Ευρωπαικής Εταιρίας Καρδιολογίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι το κοιλιακό πάχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε εκτιμηθεί ο ρόλος της κοιλιακής παχυσαρκίας σε ένα επόμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι ασθενείς ακολουθούν συνήθως μια αυστηρή ιατρική θεραπευτική αγωγή μετά το πρώτο έμφραγμα για την πρόληψη δευτερογενών επεισοδίων (δευτερογενής πρόληψη)», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Hanieh Mohammadi του Ινστιτούτου Karolinska, της Σουηδίας και συμπληρώνει ότι «στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης γίνεται έλεγχος του σακχάρου, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης, αλλά «ήταν άγνωστο έως τώρα εάν η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για δεύτερο επεισόδιο σε ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία δευτερογενούς πρόληψης»

Η έρευνα, η μεγαλύτερη και πιο καθοριστική που διενεργήθηκε μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα παρακολούθησε περισσότερους από 22,000 ασθενείς μετά το πρώτο τους έμφραγμα και διενέργησε την σχέση ανάμεσα στην κοιλιακή παχυσαρκία (μετρήθηκε με την περίμετρο της μέσης) και τον κίνδυνο ενός δεύτερου καρδιαγγειακού συμβάματος. Οι ερευνητές εξέτασαν κυρίως περιστατικά αποφραγμένων αρτηριών όπως εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς που συμμετείχαν προέρχονταν από την εθνικής εμβέλειας αρχείο SWEDEHEART και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 3,8 χρόνια.

Οι περισσότεροι ασθενείς – 78% άνδρες και 90% γυναίκες – είχαν κοιλιακή παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης άνω των 94 εκ για τους άνδρες και άνω των 80 για τις γυναίκες).

Παρατηρήθηκε ότι η κοιλιακή παχυσαρκία ήταν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για μοιραία ή μη μοιραία εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα λιπίδια του αίματος και ο δείκτης μάζας σώματος και οι θεραπείες δευτερογενούς πρόληψης). Η περιφέρεια της μέσης ήταν πιο σημαντικός δείκτης για ένα επαναλαμβανόμενο επεισόδιο συγκριτικά με την συνολική παχυσαρκία.

Η Δρ. Mohammadi σχολίασε ότι στην έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι «οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας εξακολουθούσαν να έχουν υψηλό κίνδυνο δευτερογενών επεισοδίων παρότι ακολουθούσαν θεραπείες για τον έλεγχο των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την κοιλιακή παχυσαρκία όπως αντιυπερτασικά, αγωγή για τον διαβήτη και για τα αυξημένα λιπίδια του αίματος».

Η σχέση μεταξύ της περιφέρειας μέσης και των δευτερογενών επεισοδίων ήταν ισχυρότερη και πιο γραμμική στους άντρες (στην έρευνα όμως οι άνδρες ήταν τριπλάσιοι των γυναικών). Στις γυναίκες η σχέση ήταν σχήματος U, που σημαίνει ότι η μέση τιμή περιφέρειας της μέσης (και όχι η χαμηλότερη) ήταν η λιγότερο επικίνδυνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή περιφέρειας μέσης για τις γυναίκες που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη ήταν πάνω από το όριο που συνήθως αναγνωρίζεται για την κοιλιακή παχυσαρκία (80 cm).

Μια πιθανή εξήγηση ωστόσο για τις διαφορές ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την Δρ. Mohammadi είναι το γεγονός ότι στους άνδρες η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με την συγκέντρωση επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους που περιβάλλει τα όργανα, ενώ στις γυναίκες κυρίως με το υποδόριο λίπος που δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο.

Η Δρ. Mohammadi σχολιάζει καταληκτικά ότι «η μικρή περιφέρεια μέσης είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων ανεξαρτήτως των πόσων φαρμάκων λαμβάνει κάποιος ή πόσο καλές είναι οι εξετάσεις αίματος».

Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν την χρήση της μέτρησης της περιφέρειας της μέσης στην κλινική εξέταση εμφραγματιών για τον εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν από ένα δεύτερο επεισόδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...