Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αλλεργική ρινίτιδα: Μπορώ να απαλλαγώ χωρίς φάρμακα;

Αλλεργική ρινίτιδα: Μπορώ να απαλλαγώ χωρίς φάρμακα;

-

Νέο τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων αρκετών ρινικών παθήσεων έχει φέρει η χρήση του Υπέρυθρου Φάσματος Φωτός στην ωτορινολαρυγγολογία. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει επιδείξει η εφαρμογή του στη δερματολογία και πλαστική χειρουργική και άλλες ιατρικές ειδικότητες οδήγησαν στην αναζήτηση τρόπων για την αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του και σε παθήσεις της μύτης όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ρινοκολπίτιδα και οι χρόνιες φλεγμονές των ρινικών κόλπων.
«Μια συχνή πάθηση με αρκετά θορυβώδη συμπτώματα είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία προκαλείται από την εισπνοή αερο-αλλεργιογόνων. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, προκαλώντας ρινική συμφόρηση, καταρροή, κνησμό και φτέρνισμα. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της, μετά από διάγνωση με skin prick test, είναι 7-14%, γεγονός που την καθιστά ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συνδεθεί με σημαντική νοσηρότητα, που δεν περιορίζεται μόνο στην πρόκληση συμπτωμάτων, αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάθηση, την απόδοση και την παραγωγικότητα, καθώς και την ποιότητα ζωής του ασθενούς», σημειώνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη. «Η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με ρινικά spray και αντισταμινικά βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μερικές φορές, όμως, ούτε αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά ούτε η Ανοσοθεραπεία είναι αποδοτικές. Υπάρχουν δε ομάδες ασθενών με αντένδειξη σε φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες», προσθέτει.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, χρησιμοποιούνται πλέον πρωτοποριακές θεραπείες. Η ενδορινική φωτοθεραπεία, δηλαδή η εφαρμογή του φωτός σε μια παθολογική περιοχή του ρινικού βλεννογόνου με στόχο την αναγέννηση των ιστών, τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου, αποτελεί μια τέτοια μορφή θεραπείας. Σήμερα χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι φωτοθεραπευτικών συσκευών που παρέχουν επιλεγμένα μήκη κύματος και ελεγχόμενη δόση ακτινοβολίας.
«Το φως στην υπέρυθρη περιοχή ασκεί μια αρχικά θερμική επίδραση στο βλεννογόνο της μύτης. Η θερμότητα αυτή καταλήγει, μέσω θερμοϋποδοχέων, στο κυτόχρωμα C (ένζυμο της αναπνευστικής αλυσίδας) και δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρικό πεδίο που οδηγεί στην παραγωγή διπόλων. Η κίνηση των διπόλων μπορεί να οδηγήσει σε πρωτογενείς δράσεις σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο», μας εξηγεί η Δρ. Κατσούλη.
Αποτέλεσμα αυτών, είναι η αναστολή της απελευθέρωσης της ισταμίνης στο ρινικό βλεννογόνο που οφείλεται στην αλλεργική αντίδραση, η αποτροπή της έκκρισης ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα, η μείωση του αριθμού των Τ-λεμφοκυττάρων και ηωσινοφίλων, η μείωση του ποσοστού στο βλεννογόνο της μύτης της ποσότητας των ηωσινοφίλων και της ιντερλευκίνης-5, που οδηγεί σε αυξημένη αλλεργική απόκριση.
Η χρήση της ενδορινικής φωτοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σε άλλες ρινικές παθήσεις, αφού συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού stress των ιστών και οδηγεί στην αύξηση της λειτουργικής δράσης των κυττάρων μέσω σύνθεσης ATP. Ουσιαστικά αυτή η παραγωγή ενέργειας είναι που τελικά συντελεί στην πιο σημαντική λειτουργία των κυττάρων, την αυτοδιόρθωσή τους.
Μελέτες που βαθμολόγησαν τα ρινικά συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα πριν και μετά τη φωτοθεραπεία, επιβεβαίωσαν τη θετική επίδραση της Ενδορινικής Φωτοθεραπείας και στους δύο τομείς. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα ενδοσκοπικά ευρήματα βελτιώνονται σημαντικά μετά την εφαρμογή της. Συγκριτικά δε με τη χρήση αντισταμινικών, η Φωτοθεραπεία αποδείχθηκε ισάξια στην ύφεση των συμπτωμάτων.
Η εν λόγω θεραπεία βοηθάει επίσης στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου) στον οργανισμό, με συνέπεια τη βελτίωση της αϋπνίας μετά από χρήση 2-4 εβδομάδων.
Η εφαρμογή της δε μετά από επεμβάσεις στη μύτη (λειτουργική ρινοπλαστική, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων κ.ά.) συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και στο ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών. Έτσι, ο ασθενής αναρρώνει ταχύτερα, χωρίς να υφίσταται την παραμικρή ταλαιπωρία, δεδομένου ότι η Ενδορινική Φωτοθεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη. Εξαιρετικά σπάνια, έχει αναφερθεί ως παρενέργεια μια σχετική ξηρότητα στον ρινικό βλεννογόνο, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση ρινικής ενυδατικής αλοιφής.
Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται μετά από την πλήρη ενδοσκόπηση της μύτης, προκειμένου να καταγραφεί η αρχική κλινική εικόνα του ασθενούς. Διακόπτεται η χρήση φαρμάκων και επιτρέπεται μόνο η εφαρμογή ρινικών πλύσεων και η χρήση ρινικής ενυδατικής αλοιφής.
Κατόπιν αυτών, καθορίζεται η πρώτη συνεδρία. Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετούνται μέσα στη μύτη του οι διπλοί ανιχνευτές που εκπέμπουν κόκκινο φως φάσματος (660nm -810nm) και η ρινική κοιλότητα ακτινοβολείται στο μεγαλύτερο μέρος της με αποτέλεσμα, πολύ γρήγορη διέγερση των τριχοειδών της αγγείων.
Μετά την πρώτη εφαρμογή ο ασθενής νιώθει μείωση της ρινικής συμφόρησης. Οι ιστοί οξυγονώνονται, η κλινική εικόνα του ρινικού βλεννογόνου βελτιώνεται, παρατηρείται αυξημένη αγγειακή ροή στους ρινικούς ιστούς, αυξημένη αντι-μικροβιακή δράση και επιδιόρθωση τριχοειδών αγγείων τοπικά, όπως αποδεικνύουν σχετικές κλινικές μελέτες.
Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται περίπου 5-8 συνεδρίες, 15λεπτης διάρκειας, οπότε όλα τα συμπτώματα της νόσου παρουσιάζουν θεαματική ύφεση. Ενδοσκοπικά παρατηρείται μείωση οιδήματος και της φλεγμονώδους εικόνας ρινικού βλεννογόνου, βελτίωση της απομάκρυνσης των ρινικών εκκρίσεων και μείωση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών.
Εκτός από τα συμπτώματα που προκαλεί και τις επιπτώσεις που έχει στη γνωστική λειτουργία και στη σχολική ή εργασιακή παραγωγικότητα, η αλλεργική ρινίτιδα θεωρείται ως παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άσθματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η θεραπεία της, λοιπόν, είναι κύριας σημασίας. Για όσους ασθενείς δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν τη φαρμακευτική αντιμετώπισή της, η ενδορινική φωτοθεραπεία είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, και ελεύθερη παρενεργειών», καταλήγει η Δρ. Γεωργία Κατσούλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

www.physionatsis.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοίνωση του ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων” για τις αιτήσεις για εγγραφή σε ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

▶️ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΔΑΠ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 17/7 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 5/8. ❗️Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αναλάβουμε εμείς να κάνουμε την αίτηση για εσάς εντελώς δωρεάν❗️ Για οποιαδήποτε βοήθεια στην αίτηση ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: ☎ 24320-77609 📱 6970408234 📧 [email protected] Θα μας βρείτε📍Θ.Οικονόμου 13 ( Πρώην...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220