Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Δανοί επιστήμονες αποκαλύπτουν: Ο καφές μπορεί να σταματήσει τον διαβήτη

Δανοί επιστήμονες αποκαλύπτουν: Ο καφές μπορεί να σταματήσει τον διαβήτη

-

Ένα συστατικό στον καφέ συμβάλλει στον τερματισμό του διαβήτη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να πίνετε εσπρέσο και να αποφύγετε τον καφέ φίλτρου, σύμφωνα με μια δανέζικη μελέτη.

Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 25% σε σύγκριση με όσους πίνουν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο.

Θεωρούσαν ότι η καφεΐνη ήταν υπεύθυνη γι’ αυτό, αλλά αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε, καθώς και ο καφές χωρίς καφεΐνη είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Διαβήτης: Τι ρόλο παίζει η καφεστόλη του καφέ

Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία από αυτές τις προηγουμένως δοκιμασμένες χημικές ενώσεις στον καφέ, η καφεστόλη (cafestol) φαίνεται πως είναι εκείνη που βελτιώνει την λειτουργία των κυττάρων και την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, τουλάχιστον σε εργαστηριακό επίπεδο μελέτης σε ποντίκια.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία ή ακόμα και την πρόληψη του διαβήτη. Ο καφές περιέχει μεγάλο αριθμό βιοδραστικών ουσιών που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως αλκαλοειδή.

Προηγούμενες μελέτες περιελάμβαναν και τον καφέ φίλτρου σε αυτές τις επιδράσεις, αλλά τα χαρτιά του φίλτρου παγιδεύουν την καφεστόλη, έτσι τα επίπεδα που φτάνουν στο φλιτζάνι είναι χαμηλά (περιεκτικότητα μόλις 0,1 mg).

Αντ’ αυτού ένα φλιτζάνι από σκανδιναβικό βραστό καφέ περιείχε 6,2 mg, ένα φλιτζάνι από ελληνικό καφέ 4,2 mg και ο καφές που φιλτράρεται με μεταλλικό πλέγμα επιτόπου μέσα σε ποτήρι/δοχείο είχε 2,6 mg.

 

Τι είπαν οι ερευνητές

Ο δρ. Fredrik Brustad Mellbye του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Aarhus δήλωσε: «Ο καφές περιέχει μεγάλο αριθμό βιοδραστικών ουσιών που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως αλκαλοειδή. Το κύριο διεγερτικό στον καφέ, η καφεΐνη, έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη εμφανίζει την ίδια αντίστροφη σχέση με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 όπως και ο καφές με καφεΐνη, είναι λιγότερο πιθανό ότι όλες οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ κυρίως αποδίδονται στην καφεΐνη».

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο δρ. Mellbye και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η καφεστόλη αύξησε την έκκριση ινσουλίνης στα παγκρεατικά κύτταρα όταν αυτά εκτέθηκαν σε γλυκόζη. Επίσης, αύξησε την πρόσληψη γλυκόζης σε μυϊκά κύτταρα εξίσου αποτελεσματικά με ένα συνηθισμένο συνταγογραφούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο.

 

Διαβήτης: Στόχος, μέθοδος και αποτελέσματα της δανέζικης έρευνας

Στη δανέζικη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν η καφεστόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς που έγιναν παχύσαρκοι μετά τη γέννηση.

Τα επιρρεπή στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με δύο διαφορετικές δόσεις καφεστόλης (1,1 mg: υψηλή δόση και 0,4 mg: χαμηλή δόση).

Μετά από 10 εβδομάδες, η γλυκόζη πλάσματος νηστείας ήταν χαμηλότερη κατά 28-30% και στα δύο σύνολα ποντικών που έλαβαν καφεστόλη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έλαβε την εν λόγω χημική ένωση.

Η γλυκαγόνη νηστείας (fasting glucagon) ήταν 20% χαμηλότερη και η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε κατά 42% στην ομάδα με την υψηλή καφεστόλη. Η καφεστόλη επίσης δεν οδήγησε σε υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μια πιθανή παρενέργεια ορισμένων αντιδιαβητικών φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη και οι σουλφονυλουρίες (sulfonylureas).

 

Συμπεράσματα

Τα ποντίκια στην υψηλή δόση επίσης κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και πήραν σωματικό βάρος. Αλλά ο Δρ Mellbye είπε: «Αναμένουμε ότι η από του στόματος αντιδιαβητική δόση στους ανθρώπους θα είναι σχετικά χαμηλή και ότι τα αντιδιαβητικά οφέλη δεν θα αντισταθμιστούν από μια μικρή αύξηση της LDL χοληστερόλης».

Σημείωσε ότι τα ποντίκια έλαβαν το αντίστοιχο για τον άνθρωπο των 11-31 φλιτζανιών καφέ ημερησίως αντίστοιχα!

Είπε: «Η παρούσα μελέτη προσθέτει περαιτέρω γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης των βιοδραστικών ουσιών στον καφέ. Η καθημερινή κατανάλωση καφεστόλης μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε αυτά τα ποντίκια και δείχνει ότι είναι υποψήφια ουσία για ανάπτυξη φαρμάκων για την θεραπεία ή την αποτροπή του διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Natural Products.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Νέο κουρείο στην Καλαμπάκα από τον Ευριπίδη Κωστόπουλο

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860