Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Καταστροφική η ζάχαρη για την υγεία μας: 11 λόγοι για να την...

Καταστροφική η ζάχαρη για την υγεία μας: 11 λόγοι για να την αποκλείσετε άμεσα από τη διατροφή σας

-

Λιγουρεύεστε διαρκώς γλυκά; Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αναψυκτικά;

Πολλές τροφές έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από όση νομίζετε.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι θερμίδες που προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας είναι ακόμη πιο αυστηρές: το πολύ 100 θερμίδες για τις γυναίκες και 150 για τους άνδρες καθημερινά.

Ο όρος πρόσθετα σάκχαρα αφορά τα σάκχαρα που περιέχουν επεξεργασμένες τροφές και έτοιμα γεύματα, καθώς και η ζάχαρη που προσθέτουμε την ώρα της κατανάλωσης της τροφής. Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στις επιπτώσεις αυτών των πρόσθετων σακχάρων. Για παράδειγμα, μία μικρή σοκολάτα δίνει περίπου 30 γραμμάρια (124 θερμίδες) πρόσθετων σακχάρων, που πρακτικά σημαίνει ότι το άτομο έχει φτάσει το ημερήσιο όριο.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων προκειμένου να γνωρίζετε την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων.

Δείτε παρακάτω 11 σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

 • Μειώνει το προσδόκιμο ζωής: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο αναψυκτικών (590ml) ισοδυναμούσε με 4,6 έτη κυτταρικής γήρανσης και μειωμένης διάρκειας ζωής.
 • Απορρυθμίζει την ινσουλίνη: Μία από τις άμεσες επιπτώσεις της ζάχαρης είναι η απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Τα αναψυκτικά είναι η χειρότερη επιλογή, καθώς τα σάκχαρα που περιέχουν απορροφώνται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη (στην οποία το σώμα χρειάζεται όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να είναι αποτελεσματική) αυξάνοντας τους κινδύνους για τη μεταβολική υγεία. Τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που υπάρχουν στα φρούτα, δεν έχουν ανάλογες επιπτώσεις επειδή συνδυάζονται με τις φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης.
 • Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δείχνουν ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη απαιτεί από το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας κουράζεται και σταματά να εκκρίνει επαρκή ινσουλίνη. Έτσι αναπτύσσεται διαβήτης τύπου 2.
 • Αύξηση του βάρους: Το σώμα χρειάζεται ζάχαρη για ενέργεια, αλλά η υπόλοιπη αποθηκεύεται ως λίπος. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σύνδεση των σακχάρων με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η κατάσταση οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στη
 • χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ζάχαρη έχει συνδεθεί επίσης με αύξηση της περιμέτρου της μέσης (κοιλιακού λίπους), που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
 • Υπέρταση και καρδιακή νόσος: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιβλαβείς επιδράσεις της ζάχαρης στο σώμα συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη και θάνατο από καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή πρόσληψη σακχάρων έχει συσχετιστεί με την αύξηση ενός τύπου λιπιδίων του αίματος που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL), η οποία έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ταυτόχρονα, η ζάχαρη μειώνει τα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης που προστατεύει από καρδιακά προβλήματα. Τέλος, η αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλεί υπέρταση λόγω της επίδρασής της στα νεφρά, στη δομή και λειτουργία των αρτηριών και πιθανώς στα κέντρα του εγκεφάλου που συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
 • «Απορρυθμίζει» τον εγκέφαλο: Η ζάχαρη είναι εθιστική για τον εγκέφαλο. Οι πολύ γλυκές τροφές επηρεάζουν το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου (limbic system), ένα σύνολο ανατομικών δομών που βρίσκονται μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου, το οποίο σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς και παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μέσω της κατανάλωσης ζάχαρης, ουσιαστικά εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να του αρέσουν τα γλυκά και να τα επιζητά διαρκώς, κάτι που προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης.
 • Αυξάνει την πείνα: Όταν τρώτε ζάχαρη δεν λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά και συνεχίζετε να πεινάτε. Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων σακχάρων συνδέεται με αδυναμία να συνειδητοποιήσει κανείς ότι έχει χορτάσει. Οι θερμίδες των αναψυκτικών δεν ικανοποιούν την πείνα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην τις συνυπολογίζουν στις θερμίδες που καταναλώνουν προκειμένου να τις αφαιρούν από τα κανονικά γεύματα.
 • Υποφέρει ο εγκέφαλος: Μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη οδηγεί σε γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων μνήμης. Βρετανική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
 • Προκαλεί λίπος στο συκώτι: Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο συκώτι και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λίπους στο συγκεκριμένο όργανο, γεγονός που επιβαρύνει τη μεταβολική υγεία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τα ποσοστά μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, έχουν διπλασιαστεί από το 1980.
 • Καταστρέφει τα δόντια: Τα βακτήρια του στόματος αγαπούν τη ζάχαρη και κατά τον πολλαπλασιασμό τους απελευθερώνονται οξέα τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, επιτρέποντας στα βακτήρια να διεισδύσουν στην οδοντίνη. Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο πιο όξινο γίνεται το περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας και χαλάνε τα δόντια.
 • Αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης: Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου με τη μορφή απλών υδατανθράκων οδηγούν σε απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης, γεγονός που επιδεινώνει τη διάθεση, αυξάνει την ευερεθιστότητα, προκαλεί προβλήματα ύπνου και αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής. Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
ΠΗΓΗonmed.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

www.physionatsis.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ανακοίνωση του ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων” για τις αιτήσεις για εγγραφή σε ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

▶️ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΔΑΠ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 17/7 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 5/8. ❗️Εάν επιθυμείτε μπορούμε να αναλάβουμε εμείς να κάνουμε την αίτηση για εσάς εντελώς δωρεάν❗️ Για οποιαδήποτε βοήθεια στην αίτηση ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: ☎ 24320-77609 📱 6970408234 📧 [email protected] Θα μας βρείτε📍Θ.Οικονόμου 13 ( Πρώην...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr