Τούρτα εκμέκ τριαντάφυλλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΛΙΚΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

1 τσουρέκι ελαφρώς μπαγιάτικο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι
Ενάμισι φλιτζάνι νερό
Ενάμισι φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας τριανταφυλλάκια αποξηραμένα (για τσάι)
χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα και την επικάλυψη
700 ml γάλα
80 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για τη σαντιγί
4 κρόκους αβγών
60 γρ. κορνφλάουρ
2 σφηνάκια ροδόνερο
1 καψουλάκι βανιλίνη
3 κουτ. σούπας σιρόπι τριαντάφυλλο
500 ml κρέμα γάλακτος (για τη σαντιγί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 β. και ψήνετε ελαφρά τα φιστίκια Αιγίνης. Κόβετε το τσουρέκι σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου και τις στρώνετε σε ένα ταψί ή σε τσέρκι πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης. Τις ψήνετε μετά τα φιστίκια να πάρουν λίγο χρώμα.

Για το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τα τριανταφυλλάκια σε κατσαρολάκι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε το σιρόπι για 1 λεπτό ακόμη. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Καλύπτετε τον πάτο του ταψιού σας με τις φέτες του τσουρεκιού. Ρίχνετε από πάνω λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι φροντίζοντας να πάει παντού. Αφήνετε να το απορροφήσει όλο. Χοντροκόβετε τα φιστίκια και, αφού κρατήσετε λίγα για το τελείωμα, τα πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια του σιροπιασμένου τσουρεκιού.

Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το μισό ροδόνερο και λίγο από το γάλα της κατσαρόλας για να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και το σιρόπι τριαντάφυλλου. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία και ροζ η κρέμα σας. Την αφήνετε να κρυώσει σε μπολ.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Προσθέτετε το υπόλοιπο ροδόνερο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η σαντιγί και να στέκεται καλά. Ανακατεύετε το 1/3 της ποσότητας της σαντιγί στην κρέμα που ετοιμάσατε έτσι ώστε να γίνει πιο αφράτη.

Αφού κρυώσει και το σιροπιασμένο τσουρέκι στρώνετε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα και από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε το εκμέκ με τα κοπανισμένα φιστίκια και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling; Tina Webb

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ