Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Νηστίσιμο κριθαρότο με χταπόδι

Νηστίσιμο κριθαρότο με χταπόδι

-

ΥΛΙΚΑ

Ενάμισι κιλό χταπόδι
240 ml ούζο
3 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο +80ml
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεσαίο φινόκιο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
1 πακέτο κριθαράκι
4-6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
ξύσμα από 1 λεμόνι
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε το χταπόδι: Κόβετε την κουκούλα (κεφάλι) από το χταπόδι, τη χωρίζετε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε από τα εντόσθια. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι» (ένα μαύρο μπαλάκι που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται τα πλοκάμια), το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Για να το καθαρίσετε καλά το τρίβετε για 2 – 3 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.

Ρίχνετε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς, μαζί με 120ml ούζο, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Μαγεύετε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις το χταπόδι αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του πλοκαμιού. Σουρώνετε το χταπόδι και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη. Αφήνετε το χταπόδι να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια περίπου 3 – 4 εκατοστών.

Για το κριθαρότο: Ζεσταίνετε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο και το χταπόδι και σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και το κριθαράκι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Σβήνετε με το υπόλοιπο ούζο και αφήνετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτετε τα υγρά, τα οποία κρατήσατε από το μαγείρεμα του χταποδιού, μαζί με 4 φλιτζάνια από τον ζωμό ή το νερό. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε με κυκλικές έντονες κινήσεις και προσέχετε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δείτε ότι το κριθαράκι αρχίζει να απορροφάει τα υγρά, περιμένετε 10-12 λεπτά και προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό ή νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν απορροφηθεί, αν το κριθαράκι θέλει και άλλο μαγείρεμα, προσθέτετε και ένα ακόμα φλιτζάνι.

Τέλος, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 80ml ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.

Tips. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι από τη στιγμή που θα κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά το κριθαράκι θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για τουλάχιστον 2 – 3 λεπτά. Το κριθαρότο όταν το αποσύρετε από τη φωτιά πρέπει να είναι είναι ημίρευστο, όχι σφιχτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

www.physionatsis.gr

 

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr