Σουηδία: Το τραγουδιστικό κάλεσμα σε κοπάδια ζώων, που «υπνωτίζει»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μαγικές μελωδίες από γυναικείες αγγελικές φωνές, διασχίζουν αχανείς εκτάσεις στη Σουηδία. Στο άκουσμα τους, αγελάδες αλλά και άλλα ζώα, επιστρέφουν πίσω στους ιδιοκτήτες τους, σαν «υπνωτισμένα».

Αυτή η τεχνική τραγουδιού που ονομάζεται «kulning» είναι ένα αρχαίο σουηδικό κάλεσμα κοπαδιών, το οποίο χρησιμοποιούνταν από γυναίκες εδώ και πολύ καιρό για να καλέσουν τα βοοειδή τους, να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι στο αγρόκτημα τα βράδια. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μορφή επικοινωνίας, δεδομένου ότι οι ήχοι υψηλής συχνότητας μπορούν να ακουστούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Μία από τις περιοχές από όπου έχει τις ρίζες του το «kulning», είναι το Skallskog στη Σουηδία. Το Skallskog είναι ένα απομονωμένο αγρόκτημα χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα που οι περισσότεροι Σουηδοί δεν έχουν ακούσει ποτέ. Κρυμμένo βαθιά στη σκανδιναβική ερημιά, αυτό το ταπεινό με μέρος με στάβλους και κόκκινες αγροικίες, μπορεί να μοιάζει με μέρος ελάχιστης σημασίας. Αλλά εδώ θα βρείτε τις εξαφανισμένες ρίζες μιας αρχαίας σουηδικής παράδοσης τραγουδιού, τόσο στενά συνδεδεμένη με τη φύση που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως μαγική.

Το Kulning είναι μια παράδοση τραγουδιστικού καλέσματος, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όταν οι τραγουδιστές συγκέντρωναν ζώα εκτροφής με τις υπνωτικές μελωδίες τους, τραβώντας αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και πάπιες προς αυτούς, σαν κάθε νότα να έχει τη δική της βαρύτητα.

Αυτή η μυστικιστική ικανότητα προέρχεται από τις εδώ και αιώνες fäbods (καλοκαιρινές φάρμες) όπως το Skallskog, όπου οι αγρότισσες παραδοσιακά καλούσαν τα περιπλανόμενα ζώα τους, πίσω στο σπίτι τους, καθώς βοσκούσαν ελεύθερα κατά τους λίγους ζεστούς μήνες σε αυτές τις ψυχρές περιοχές. Τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η θέση των γυναικών στην κοινωνία έχει αλλάξει, αυτοί οι ήχοι έχουν μετατραπεί από μια πρακτική λειτουργία σε κάτι πιο αιθέριο.

Ένα είδος σκανδιναβικής «σούπερ δύναμης», όπου μπορείς να επικοινωνείς με τα ζώα, το μοντέρνο kulning έχει μια μαγευτική ποιότητα που ενέπνευσε τη Disney να συμπεριλάβει τις συναρπαστικές μελωδίες του στην ταινία «Frozen 2».

Το 2016, η YouTuber, Jonna Jinton, δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο τραγουδά σε αγελάδες, συγκεντρώνοντας πάνω από οκτώ εκατομμύρια προβολές. Υπαίθριες συναυλίες και φεστιβάλ λαϊκής μουσικής με εκπαιδευμένους τραγουδιστές kulning συνεχίζουν να διαδίδουν αυτήν τη συναρπαστική τέχνη της επικοινωνίας με τη φύση.

Ωστόσο, ενώ το kulning μπορεί να αναβιώνει μέσω της ποπ κουλτούρας, ο μέσος Σουηδός θα δυσκολευόταν να εντοπίσει από πού προέρχεται η παράδοση. Αυτή η μορφή κλήσης κοπαδιών συνδέει την υπερ-ψηφιακή Σουηδία με το ποιμαντικό της παρελθόν. Ωστόσο, όπως οι Σουηδοί απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το αγρόκτημα, οι ρίζες του kulning έχουν σχεδόν ξεχαστεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ