Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Μεγάλωσε δίπλα σε λύκους και ακόμα δεν καταλαβαίνει τους ανθρώπους

-

Ο πατέρας του τον πούλησε για σκλάβο, όταν ήταν 6 χρόνων.
Εκεί σταμάτησε η συναισθηματική νοημοσύνη. Έζησε έως τα 19 μόνος, στα βουνά, παρέα με λύκους, αλεπούδες φίδια. Το 1965 επέστρεψε στον πολιτισμό. Ακόμα δεν έχει καταλάβει «γιατί οι άνθρωποι λένε άλλα και εννοούν άλλα».

Το 2010 ένας Ισπανός σκηνοθέτης, ονόματι Gerardo Olivares παρουσίασε μια βιογραφική ταινία. Ήταν η ζωή του Marcos Rodríguez Pantoja. Eίχε τίτλο “Μεταξύ των Λύκων” (Entrelobos). Είχε διαβάσει την ιστορία στο βιβλίο του Gabriel Janer Manila, ενός ανθρωπολόγου που ήλθε σε επαφή με τον Marcos, το 1975, στο πλαίσιο του διδακτορικού του. To θέμα του ήταν “η ζωή στην άγρια φύση και οι συνέπειες στην ανάπτυξη του υποσυνείδητου”.

Στις πρώτες συζητήσεις, ο Manila νόμισε πως o άνδρας που είχε απέναντι του τον κοροϊδεύει. “Όσες φορές όμως, και αν του ζήτησα να πει τις ιστορίες, ποτέ δεν άλλαζαν τα γεγονότα. Η ουσία”. Τον υπέβαλε σε διάφορα ιατρικά τεστ. Είδε πως δεν είχε θέμα με τη νοημοσύνη του “απλά ο χρόνος της συναισθηματικής του ανάπτυξης, είχε σταματήσει στη στιγμή που τον εγκατέλειψαν”. Τη στιγμή του μεγάλου σοκ.

Ο Olivares χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ιδιωτικού ντετέκτιβ για να βρει τον “Σύγχρονο Μόγλη”. Ο επαγγελματίας δήλωσε αδυναμία. “Ρώτησα τον Manila. Μου είπε πως αυτός ο άνδρας είχε πεθάνει”. Δεν το πίστεψε. Και δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας. Τον εντόπισε. Έπρεπε να ξεπεράσει ένα ακόμα εμπόδιο: τα πρώτα χρόνια που έγινε γνωστή η ιστορία του, ο Rodríguez είχε ενθουσιαστεί με την προσοχή. Έπειτα από δεκαετίες απόρριψης και γελοιοποίησης (ήταν πολλοί εκείνοι που διατείνονταν πως έλεγε ψέματα), η κοινωνία φαινόταν να τον έχει αποδεχθεί. Σύντομα διαπίστωσε πως όλοι ήθελαν κάτι από αυτόν. Κάτι περισσότερο από εκείνα που ήθελε να δώσει. Αποφάσισε λοιπόν, να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα: να απομονωθεί. Mόνο όταν πείστηκε για το αγνό των προθέσεων του Olivares δέχθηκε να συνεργαστεί. Επρόκειτο άλλωστε, για τη ζωή του.

Γεννήθηκε στις 8/6 του 1946, σε μια μικρή πόλη της Córdoba (νότια της Ισπανίας), την Añora των 1.555 κατοίκων. Μετά τον εμφύλιο η οικονομία ήταν κατεστραμμένη και η ζωή δύσκολη. Στα 3 μετακόμισε με τους γονείς του και τα δυο του αδέλφια, στη Μαδρίτη. Λίγο αργότερα έμεινε ορφανός από μητέρα -η Araceli πέθανε στη γέννα του τέταρτου παιδιού της οικογενείας, το οποίο επίσης δεν τα κατάφερε. Σύντομα ο πατέρας του, Melchor ξαναπαντρεύτηκε και έστειλε τα αγόρια του να ζήσουν με την οικογένεια του στη Βαρκελώνη. Κράτησε τον Marcos κοντά του.

Η νέα γυναίκα του σπιτιού είχε ένα παιδί, από προηγούμενο γάμο. Δεν θα τη λέγατε στοργική. Τουναντίον. Τις ώρες που έλειπε ο μπαμπάς του Marcos στο ανθρακωρυχείο, εκείνη τον ακοποιούσε. Ο 4χρονος είχε αναλάβει να φροντίζει τα γουρούνια της οικογένειας. Τον έστελναν να κλέβει βελανίδια, για να τα ταΐσει. “Αν δεν έκανα καλή δουλειά, η μητριά μου δεν με τάιζε και με χτυπούσε”. Η νέα οικογένεια ζούσε στη Cardeña, 50 χιλιόμετρα από εκεί που είχε γεννηθεί το παιδί. Έως το 1954 το μόνο που είχε να θυμάται ο Marcos ήταν πόνος. Σωματικός και ψυχικός.

Στα 6 έζησε την απόρριψη σε όλο της το μεγαλείο.
Δεν θυμάται με απόλυτη ακρίβεια. Λέει πως πρέπει να ήταν κάπου στα 6, όταν έφτασε στο σπίτι τους ένας άνδρας. Μίλησε για λίγο με τον πατέρα του και μετά τον πήρε μαζί του. Ο Melchor είχε πουλήσει τον Marcos σε σε ένα γιδοβοσκό, για σκλάβο. “Δεν έμαθα ποτέ πόσα χρήματα είχε πάρει ο πατέρας μου”.

Την επομένη, ο άνδρας τον πήγε στα βουνά. Σταμάτησαν σε ένα μια μικρή σπηλιά στη Sierra Morena, μια ερημική οροσειρά γεμάτη λύκους και αγριόχοιρους. Τον άφησε να φροντίσει έναν ηλικιωμένο βοσκό. Τις πρώτες ημέρες δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Φοβόταν τα πάντα. Τους ήχους των ζώων, την εκκωφαντική ηρεμία. Ο βοσκός του έδωσε ένα ποτήρι γάλα και του είπε πώς να παγιδεύει λαγούς και πώς να ανάβει φωτιές.

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός έως την ημέρα που ο βοσκός δεν επέστρεψε από το κυνήγι. Οι μέρες περνούσαν, αλλά δεν εμφανιζόταν κάποιος να τον αντικαταστήσει. Μια στο τόσο, ο γιδοβοσκός πεταγόταν να τσεκάρει τις κατσίκες. Ο Marcos κρυβόταν. Δεν ήθελε να τον πάρει πίσω στο σπίτι. Πόσω μάλλον, πίσω στην οικογένεια του “όπου είχα περάσει τις χειρότερες εμπειρίες. Ήταν τόσο άσχημες που προτίμησα να μείνω μόνος στα βουνά”.

Μέρα με τη μέρα προσπαθούσε να κάνει πράξη όσα είχε προλάβει να μάθει από τον ηλικιωμένο βοσκό. Δεν είχε τεράστια επιτυχία. Άρχισε να ακολουθεί τα χνάρια των ζώων. Είδε αγριόχοιρους να σκάβουν λάκκους, πουλιά να διαλέγουν μούρα από θάμνους. Ξεκίνησε να φτιάχνει παγίδες. Με τα χρόνια έμαθε τα πάντα.

Η πρώτη φορά που ήλθε σε επαφή με λύκους ήταν όταν ήταν “6 ή 7 χρόνων. Είχε καταιγίδα και αναζητούσα ένα καταφύγιο».

Σκόνταψε σε ένα κρησφύγετο. Μπήκε μέσα και κοιμήθηκε με μωρά λύκων. Μόλις γύρισε η μητέρα τους από το κυνήγι, σύρθηκε μέχρι το αγόρι και το σκούντηξε. Εκείνος πίστεψε πως θα του επιτεθεί. Εκείνη του έδωσε ένα κομμάτι από το κρέας που είχε πιάσει.
Όπως είπε “οι λύκοι με προστάτευαν. Με φρόντιζαν”. Έμαθε να συνεννοείται μαζί τους με ιαχές, γαβγίσματα, με συμπεριφορές που αντέγραφε από εκείνους. Σύντομα έχασε την ικανότητα της ομιλίας. Ξέχασε τη γλώσσα του. Έγινε φίλος και με αλεπούδες, με φίδια. Ο μόνος εχθρός του παρέμεινε ο αγριόχοιρος. “Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς συνεννοούνται”.

Ο Matthew Bremner, άνθρωπος που τον συνάντησε από την Guardian, εξήγησε σε αυτό το σημείο πως “όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ψέματα. Εν τούτοις, ήταν το μόνο σημείο που ο Marcos έδειχνε να μην τον νοιάζει η αντίδραση μου. Δεν κοκκίνισε, δεν προσπάθησε να κάνει χιούμορ, δεν κόμπιασε η φωνή του. Έδειχνε με ό,τι τρόπο διέθετε πως το πιο ευτυχισμένο κομμάτι της ζωής του το είχε ζήσει με τα άγρια ζώα”. Του είπε κάτι που επιβεβαίωνε όλα τα παραπάνω.

Όταν μιλά ένας άνθρωπος, μπορεί άλλα να λέει και άλλα να εννοεί. Τα ζώα δεν το κάνουν αυτό
Δώδεκα χρόνια μετά την άφιξη του στο βουνό, στα 19 πια, τον εντόπισε ένας δασοφύλακας. Ήταν τυλιγμένος σε ένα δέρμα ελαφιού, με μακριά, μπερδεμένα μαλλιά. Εμφανίστηκαν τρεις άνδρες να τον αναζητούν. Τον πέτυχαν να τρώει ένα φρούτο, κάτω από τη σκιά δέντρου. Τους έχει ως εικόνα, να εμφανίζονται μπροστά του και να του λένε διάφορα. Καταλάβαινε τι, αλλά δεν ήξερε πώς να απαντήσει. Άρχισε να τρέχει. Τον έπιασαν, του έδεσαν τα χέρια στη σέλα ενός αλόγου και τον έσυραν έως το πλησιέστερο χωριό (Fuencaliente).

Στη διαδρομή δεν σταμάτησε να ουρλιάζει. Όχι από το σωματικό πόνο, αλλά από αυτόν του αποχωρισμού.
Η πρώτη στάση ήταν σε ένα κουρείο. “Κοιτούσα στον καθρέφτη και αναρωτιόμουν ποιος είναι αυτός που με κοιτάει, επίμονα». Από εκεί πήγε στο κρατητήριο της Cardeña, 20 χιλιόμετρα μακριά.

Οι αρχές αναζητούσαν τον πατέρα του. Όταν τον βρήκαν, δεν τον συνέλαβαν για την πώληση του παιδιού του. Τον ρώτησαν αν θέλει το αγόρι πίσω. Δεν το ήθελε.
Δυο βοσκοί δέχθηκαν να τον αναλάβουν. Τον έστειλαν πίσω στα βουνά, για να φροντίσει τα πρόβατα τους. Την άνοιξη του 1966 είχε έλθει η ώρα να μετακομίσει το κοπάδι στο χωριό Lopera. Ο γιος του τοπικού γιατρού, ονόματι Juan Luis Galvez ήλθε σε επαφή με τον Marcos. “Δεν είχε καμία επαφή με τις κοινωνικές προδιαγραφές. Δεν τον ένοιαζε το κρύο, περπατούσε ξυπόλητος, σαν μαϊμού”. Τον πήρε μαζί του στο σπίτι της οικογενείας. Του έμαθε να μιλάει, να ντύνεται, να τρώει σωστά. Τον έμαθε μέχρι να παίζει ποδόσφαιρο. “Εγώ όμως, σκεφτόμουν μόνο πότε θα γυρίσω στα βουνά. Δεν ένιωθα άνετα μεταξύ ανθρώπων”.

Ένας νεαρός ιερέας της περιοχής, ο Joaquin Pana προσπαθούσε να εξηγήσει στους κατοίκους πως “το παιδί αυτό έχει αντιμετωπιστεί πολύ άσχημα από τους ανθρώπους και για αυτό εκπλήσσεται με όλα. Με ένα ποτήρι, ένα τσιγάρο, μια σκούπα”. Στο τέλος του καλοκαιριού, το 1966 ο Galvez έστειλε τον Marcos στη νοσοκομειακή μονάδα ενός μοναστηριού της Μαδρίτης. Πέρασε ένα χρόνο εκεί. Οι γιατροί του έκοψαν τους κάλους από τα πόδια και τοποθέτησαν στην πλάτη του μια σανίδα, για να μάθει να περπατά με ίσια πλάτη. Οι μοναχές ανέλαβαν τα μαθήματα της γλώσσας. “Μιλούσα πριν με πουλήσει ο πατέρας μου. Μιλούσα και στον εαυτό μου, όταν ήμουν στα βουνά. Αλλά κάποια στιγμή σκέφτηκα πως αυτά που έχω να πω -για τη ζωή μου στα βουνά- δεν αφορούν κανέναν”. Όσο ήταν στο μοναστήρι, δούλευε σε οικοδομές.

Όταν έκριναν πως ήταν έτοιμος να επιστρέψει στον κόσμο, τον άφησαν να φτιάξει τη ζωή του. Τότε υποβλήθηκε σε μια σειρά από νέα σοκ. Για την ακρίβεια, όλα ήταν σοκ. Από τις φωνές στο δρόμο, τις κόρνες των αυτοκινήτων, τους ανθρώπους που περνούσαν από δίπλα του.

Θυμάται να είναι συγχυσμένος, τρομοκρατημένος, απορημένος από τον πολιτισμό
Θυμάται τη σύγχυση που ένιωσε, όταν κατετάγη στο στρατό (1967) και του έδωσαν όπλο. Δεν ήξερα τι να κάνω και πυροβόλησα. Παρά λίγο να σκοτώσω ένα μέλος της διμοιρίας μου”. Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η θητεία. Επέστρεψε στο νοσοκομείο στη Μαδρίτη. Ένας άλλος ασθενής τον έπεισε να πάει στη Mallorca. Μόλις έφτασαν, του έκλεψε την τσάντα και τα λίγα χρήματα που του είχαν δώσει οι μοναχές. Δεν μπορούσε να πληρώσει το hostel. Ευτυχώς, οι μοναχές είχαν ενημερώσει για την περίπτωση του, τις τοπικές αρχές. Έπιασε δουλειά στο hostel.

Θυμάται την πρώτη φορά που μπήκε σε πλοίο “από τη Βαρκελώνη στη Mallorca. Αισθάνθηκα συγχυσμένος από το ατελείωτο νερό. Πήγα σε ένα ναύτη και τον ρώτησα “γιατί υπάρχει τόσο νερό γύρω από τη βάρκα;”. Γύρισε και μου χαμογέλασε. Μάλλον κατάλαβε πως ήμουν διαφορετικός. Μου απάντησε “δένουμε το νερό στη βάρκα” και μου έδειξε τα σχοινιά. Καημένες μοναχές. Έκαναν τα πάντα για να με προετοιμάσουν για τον κανονικό κόσμο, αλλά δεν τα κατάφεραν”.

Θυμάται την πρώτη φορά που πήγε στον κινηματογράφο. Έφυγε τρέχοντας από την αίθουσα. Ένιωσε τρομοκρατημένος. Πίστεψε πως οι καουμπόηδες κάλπαζαν από την οθόνη προς τα επάνω του. Ένιωσε απορημένος, την ημέρα που πήγε να φάει σε ένα εστιατόριο και αντιλήφθηκε πως έπρεπε να πληρώσει για το φαγητό του. Ένιωσε πανικοβλημένος, όταν ξύπνησε μια μέρα από φωνές, χωρίς να υπάρχει άνθρωπος δίπλα του. “Έβγαιναν” από ένα ξύλινο κουτί. Έπεσε από το κρεβάτι, στο πάτωμα και από εκεί σύρθηκε προς… το άγνωστο αντικείμενο. Διαπίστωσε πως δεν είχε ένα άνοιγμα. Σκέφτηκε πως άνθρωποι είχαν παγιδευτεί εκεί. Φώναξε “μετακινηθείτε όλοι προς την ίδια πλευρά και θα βγείτε”. Πήρε το κουτί στα χέρια του. Το πέταξε στον τοίχο. Έγινε κομμάτια. Οι φωνές “εξαφανίστηκαν”, αλλά άνθρωποι δεν εμφανίστηκαν. “Σκέφτηκα πως τους είχα σκοτώσει”, ομολόγησε. Όπως και ότι έτρεξε να κρυφτεί στο κρεβάτι του, όπου κρύφτηκε όλη μέρα.

Ο Μάρκος Ροντρίγκεζ Παντόγια μεγάλωσε δίπλα σε λύκους και ακόμα δεν καταλαβαίνει τους ανθρώπους
Θυμάται την απόγνωση που ένιωσε όταν κατάλαβε πως ο Θεός δεν θα του τα έλεγε όλα. Όταν διαπίστωσε πως αυτό που του είχε πει ένας φίλος του, πως στους ναούς ζει ο Θεός, ο οποίος τα ξέρει όλα, δεν ήταν αλήθεια. Το διαπίστωσε όταν μπήκε σε μια εκκλησία, κατευθύνθηκε προς τον ιερέα και του είπε “μου είπαν πως είσαι ο Θεός και ότι τα γνωρίζεις όλα”. Ο παπάς του εξήγησε πως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Είχε γίνει το τέλειο θύμα τύπων που ζουν εις βάρος άλλων. Επιτήδειων που εκμεταλλεύονταν την αφέλεια και την καλοσύνη του. “Με λήστεψαν, με εκμεταλλεύτηκαν. Κάποιοι προσπάθησαν να με βοηθήσουν, αλλά έκριναν πως ήμουν παράξενος και ακοινότητος”. Είχε δουλέψει ως βοηθός σεφ, μπάρμαν, καθαριστής δρόμων. “Έκανα ό,τι δουλειά δεν χρειαζόταν διάβασμα ή γράψιμο”. Δεν καταλάβαινε πολύ καλά την αξία των χρημάτων και πολλοί τον εκμεταλλεύτηκαν.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων τον πλήγωσε τόσο που αποφάσισε να ζήσει στην απομόνωση.
“Για χρόνια, σε κάθε συναναστροφή με εξευτέλιζαν. Έμαθα να μισώ και να νιώθω ντροπή”. Δοκίμασε εγκαταλελειμμένα κτήρια και hostels σε όλη την Ισπανία, μια σπηλιά, πριν γνωριστεί με τον Manuel Barandela Losada, ένα συνταξιούχο αστυνομικό, τον οποίον ο Marcos αποκαλούσε “αφεντικό” (του είχε δώσει δουλειά στη φάρμα του και ένα μέρος να ζήσει) και θεωρούσε ως οικογένεια του, έως το θάνατο του.

Άφησε τη Mallorca, τη δεκαετία του ’80. Πήγε στα βόρεια της Ισπανίας. Κάθε μέρα επισκεπτόταν το ίδιο μπαρ. Κάθε μέρα μεθούσε και έπαιζε “φρουτάκια”. Το 1998 ήταν που γνώρισε τον Losada. Ο τελευταίος είχε πάει στην πόλη Fuengirola, κοντά στη Malaga, να δει το γιο του. Συνάντησε τον Marcos. Έφαγαν μαζί. Άκουσε τις ιστορίες του. Αποφάσισε να τον πάρει μαζί του στο Rante, στη Γαλικία (στη βορειοδυτική Ισπανία). Θα του πρόσφερε δουλειά και στέγαση.

Εκεί ήταν που βρήκε ο Marcos τη γαλήνη του, για πρώτη φορά στη ζωή του.

Την επί της ουσίας ησυχία του. Ο Losada τον έμαθε να διαβάζει, να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, να αναγνωρίζει τα ονόματα των φαρμάκων. Αρχικά κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό, στο βαθμό που ο Losada σκέφτηκε πως είχε κάνει λάθος που τον είχε πάρει μαζί του. “Στο τέλος, άρχισα να τον αντιμετωπίζω σαν να είναι παιδί”. Όλα έγιναν πιο εύκολα.

Aπό το 1965 ζει στον πολιτισμό. Ομολογεί ωστόσο, πως “ακόμα δεν έχω καταφέρει να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της κοινωνίας. Ακόμα βρίσκω πιο εύκολο να ζω με ζώα, από ό,τι με ανθρώπους”.

Ακόμα δυσκολεύεται να νιώσει άνθρωπος “αν και πια κοιμάμαι σε κρεβάτι. Στην αρχή προτιμούσα να στοιβάζω εφημερίδες και να κοιμάμαι εκεί”. Ζει ακόμα στο Rante, μαζί με 60 οικογένειες. Ένας γείτονας παραχώρησε το σπίτι που μένει, πριν έξι χρόνια. Την ημέρα περπατά στην ύπαιθρο. Το βράδυ πηγαίνει σε ένα μπαρ και κάνει τον διασκεδαστή. Κάποιες φορές πηγαίνει για κυνήγι με έναν φίλο του. Όλες τις άλλες ώρες είναι σπίτι. “Εδώ ο κόσμος με νοιάζεται. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από όσους είχαν γνωρίσει παλαιότερα”.

Όσα χρόνια και να περάσουν, δεν θα σταματήσει να εντυπωσιάζεται από πράγματα που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Αντικείμενα όπως οι αναπτήρες. “Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι χρειαζόταν να κάνω, για να έχω φωτιά, όταν ήμουν στα βουνά” εξηγεί. Επισημαίνει πως “ακόμα εμφανίζονται επιτήδειοι που πιστεύουν ότι έχω κάνει περιουσία. Δεν έχω σεντ!”. Ξεχώρισε μια γυναίκα “που ήλθε να μου πουλήσει έρωτα, πιστεύοντας πως θα κάνουμε μαζί δουλειές. Μάλλον θεώρησε ότι είχα πάρει λεφτά από την ταινία”. Δεν είχε πάρει τόσα.

Όπως ο ρεπόρτερ της Guardian ήταν έτοιμος να φύγει, ο Marcos σχολίασε “στην αρχή δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε μια λέξη από όσα έλεγα. Τώρα, θέλουν να μιλάω συνέχεια. Τελικά, τι ακριβώς θέλουν;”.

*Ο Marcos Rodríguez Pantoja έχει για σπόνσορα μια οικογένεια από την Ολλανδία και συχνά καλείται για να μιλήσει για την εμπειρία του, σε κοινό.

ΠΗΓΗnews247. gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Απεβίωσε η Ευθυμία Μουτσιάκα

Aπεβίωσε η Ευθυμία Μουτσιάκα, ετών 85. Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 02-12-2020 στις 2:00 μ.μ. από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αμπελοχωρι Καλαμπακας. σημ: 1) η σορος θα μεταφερθει στον ιερο ναο στις 1:30 μ.μ. 2) η τελετη θα πραγματοποιηθει σε στενο οικογενειακο κυκλο Tην τελετη επιμελειται το γραφειο...

Κώστας Σκρέκας: Πιστώθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών

Ποσό συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ πιστώθηκε χθες Τρίτη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών λαϊκών αγορών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικότερα, 1.500 ευρώ λαμβάνουν οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, καθώς και οι μετακινούμενοι από Περιφέρεια...

Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γάβρου “Ο Βράχος”

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γάβρου «Ο Βράχος», μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει το γραφείο μελετών του κ. Γιώργου Η. Βλαχογιάννη για την ΔΩΡΕΑΝ σύνταξη - υποβολή της μελέτης και την έγκριση αυτής με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των...

Ευχαριστήριο προς τον Κ. Αγοραστό και τον Χρ. Μιχαλάκη

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Περιφεριάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και στον αντιπεριφερειάρχη κ . Χρήστο Μιχαλακη για την έγκριση δαπάνης 300.000 € για δημοπράτηση έργου στο ιστορικό και θρησκευτικό διατηρητέο μνημείο ιερας μονής Παναγίας Λιμποχώβου, της κοινότητας Παναγίας του δήμου Μετεωρων. Το έργο αφορά σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης...

Φανέλες του Κώστα Φορτούνη δώρο στους Έλληνες της Αργεντινής

Στη δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας, κάποιοι προσπαθούν οι γέφυρες που ενώνουν την Ελλάδα με τα παιδιά της ανά τον κόσμο, να παραμένουν γερές και στέρεες. Πολλά συγχαρητήρια στον Κώστα Φορτούνη, που με χαρά υπέγραψε μια μπλούζα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου για τους φίλους του "NOSTOS", Έλληνες και Φιλέλληνες,...

Δήμος Μετεώρων: Ενημέρωση για ασυνόδευτα ιπποειδή σε Γλυκομηλιά και Οξύνεια

Μετά από ενημέρωση των Προέδρων της Κοινότητας Οξύνειας και της Κοινότητας Γλυκομηλέας το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει τα παρακάτω. Στην κτηματική περιφέρεια Κοινότητας Οξύνειας υπάρχουν 2 ίπποι χρώματος λευκού και κεραμιδί και στην κτηματική περιφέρεια Κοινότητας Γλυκομηλέας υπάρχουν 5 Ιπποειδή, τα παραπάνω ζώα είναι ασυνόδευτα και δημιουργούν προβλήματα, παρακαλούνται οι...

ΚΕΝΑΚΑΠ: Οριστικά αποτελέσματα της 1ης Πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER

Η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.  ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER (Υπομέτρο 19.2 - Πράξεις Δημόσιου Χαρακτήρα), και δημοσιοποιεί τον οριστικό πίνακα κατάταξης, ο οποίος προέκυψε κατόπιν της έγκρισης υπερδέσμευσης ύψους 2.296.300,00€ αθροιζόμενη...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...