Κορωνοϊός: Τρομάζουν οι αριθμοί κρουσμάτων και νοσηλείας σε Λάρισα και Θεσσαλία

Δύο θάνατοι, 101 κρούσματα στη Λάρισα, 238 σε όλη τη Θεσσαλία σε 26 ημέρες – Έως τον Δεκαπενταύγουστο ήταν η μεγάλη έξαρση του ιού στη Λάρισα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να διαφωνεί για το εάν η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα είναι έξαρση ή νέο κύμα αλλά πραγματικά μικρή σημασία έχει. Αρκεί κανείς να δει τα νούμερα που καταγράφονται όλο αυτό το διάστημα σε Λάρισα και Θεσσαλία για να πειστεί ότι ο ιός, όχι μόνο είναι εδώ, αλλά δρα ύπουλα και είναι αρκετά επιθετικός. Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την ομάδα που καταγράφει και διαχειρίζεται τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η καταγραφή είναι από τις 31 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου και δείχνει την επέλαση του ιού το πρώτο δεκαπενθήμερο αλλά και την σχετική ύφεση που βιώνουμε αυτή την περίοδο στην περιοχή μας. Η Λάρισα από αυτή την επέλαση ήδη μετρά δύο θανάτους ηλικιωμένων γυναικών. Όμως ο φόβος των υγειονομικών αρχών παραμένει καθώς υπάρχει κίνδυνος νέας έξαρσης.

Στην Καρδίτσα επικεντρώνονται οι υγειονομικές αρχές – Από 1- 26 Αυγούστου 44 άτομα νοσηλεύτηκαν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και 8 σε ΜΕΘ (7 ΠΓΝΛ και μία στο ΓΝΛ)

Πως τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγες ημέρες
Από τις 31 Ιουλίου έως και τις 25 Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά σε όλη την Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων) 238 νέα κρούσματα. Σε αυτό το διάστημα η Λάρισα είχε 101, ο Βόλος 58, η Καρδίτσα 44, τα Τρίκαλα 18, η Σκόπελος 14, η Σκιάθος 2 και 1 κρούσμα είχε η Αλόννησος, σύμφωνα με την καταγραφή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αυτό που παρατηρείται είναι ότι τον… χορό των κρουσμάτων ξεκίνησε η Λάρισα και ακολούθησαν οι άλλες περιοχές με τελευταία την Καρδίτσα η οποία μετά τον 15αύγουστο έδωσε αρκετά κρούσματα και συνεχίζει να δίνει με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών.

Για τη Λάρισα τα κρούσματα επί της ουσίας ξεκίνησαν από τις 31 Ιουλίου και είχαν σχέση με τον γάμο στον Αμπελώνα. Άλλωστε τα περισσότερα από τα 101 κρούσματα της Λάρισας αφορούν ή έχουν σχέση με την εν λόγω περιοχή. Επίσης θυμίζουμε ότι είχαμε και 8 κρούσματα υγειονομικών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας που προήλθαν από ειδικευόμενους γιατρούς που επέστρεψαν στην εργασία τους, μετά από διακοπές στην Χαλκιδική και βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Από τις 31 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου είχαμε στη Λάρισα 15 νέα κρούσματα σε 5 μόλις ημέρες. Ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται τις επόμενες 24 ώρες. Στις 5 Αυγούστου η Λάρισα καταγράφει άλλα 14 νέα κρούσματα έχοντας πλέον 29. Η κούρσα, λόγω του Αμπελώνα, συνεχίζεται με μονοψήφιο αλλά σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και λίγο πριν από τον 15αυγουστο. Είναι η περίοδος που ο Αμπελώνας μπαίνει σε περιοριστικά μέτρα τα οποία ήρθησαν στις 26 Αυγούστου.

Έξαρση έχουμε την 12η Αυγούστου. Ανακοινώνονται 13 νέα κρούσματα Covid -19. Τα 2 κρούσματα αφορούσαν συρροή κρουσμάτων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομείο της Λάρισας , ενώ τα υπόλοιπα 11 προέκυψαν από την ιχνηλάτηση στενών επαφών κρουσμάτων προηγούμενων ημερών στις περιοχές της Λάρισας του Αμπελώνα και των Φαρσάλων.

Μετά τις 14 Αυγούστου έχουμε μια νέα έξαρση κρουσμάτων στην Καρδίτσα. Αρκετά κρούσματα έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο χώρο λατρείας. Οι υγειονομικές αρχές έχουν στραμμένη την προσοχή στην περιοχή καθώς ακόμη υπάρχουν και αποκαλύπτονται καθημερινά νέα κρούσματα.

Το χρονικό στις ΜΕΘ και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης
Η έξαρση των κρουσμάτων φέρνει αρχικά πολλά περιστατικά με κορωνοϊό στους θαλάμους αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Μάλιστα εκτός των 16 κρεβατιών στο τμήμα Λοιμωδών απελευθερώνονται και άλλα κρεβάτια στον 4ο όροφο του νοσοκομείου για να φιλοξενήσουν ύποπτα και ήπια περιστατικά covid-19.

H έξαρση του ιού στην ουσία γεμίζει τα κρεβάτια του τμήματος Λοιμωδών. Στις 7 Αυγούστου έχουμε συνολικά 17 άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό. Έτσι 9 περιστατικά νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης από τον Αμπελώνα, 4 από τη Λάρισα, 3 από το Βόλο και 1 από Τρίκαλα. Από τα συνολικά 17 περιστατικά τα 15 νοσηλεύονται στο τμήμα Λοιμωδών και τα 2 στον 4ο όροφο του νοσοκομείου που άνοιξε για περιστατικά covid-19. Την ίδια ημέρα διασωληνώνεται και το πρώτο περιστατικό στην ΜΕΘ του ΠΓΝΛ, πρόκειται για γυναίκα 63 ετών από τον Αμπελώνα. Στις 8 Αυγούστου μπαίνουν στην ΜΕΘ άλλοι δύο ασθενείς, ένας 68χρονος από τον Αλμυρό και ένας 70χρονος από τον Αμπελώνα. Στις 11 Αυγούστου διασωληνώνεται μια 65χρονη η οποία είναι η 5η ασθενής στη ΜΕΘ. Την επόμενη μέρα μπαίνει στη ΜΕΘ η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός του νοσοκομείου η οποία ήταν κατά σειρά η έκτη ασθενής στη μονάδα. Τα καλά νέα για την νεαρή γιατρό έρχονται λίγα 24ώρα αργότερα όταν βγαίνει από την ΜΕΘ και παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από τις 15 Αυγούστου και μετά έχουμε λιγότερα περιστατικά στους θαλάμους Αρνητικής πίεσης αλλά και στη ΜΕΘ στην περιοχή της Λάρισας. Όμως μέσα στις 22 μέρες έξαρσης του κορωνοϊού έχουν ήδη καταγραφεί δύο θάνατοι. Πρόκειται για μια 81χρονη γυναίκα από τον Αμπελώνα (12/8) και άλλης μιας γυναίκας 85 ετών (21/8). Στις 22 Αυγούστου μπαίνει στις ΜΕΘ του ΓΝΛ η πρώτη ασθενής με κορωνοϊό κατά την περίοδο της νέας έξαρσης. Πρόκειται για μια γυναίκα 31 ετών που βρέθηκε θετική στον ιό και πήγε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση (η γυναίκα αποσωληνώθηκε στις 25 Αυγούστου αλλά έως και τις 26 παρέμενε για νοσηλεία στο ΓΝΛ). Από την 1- 26 Αυγούστου 44 άτομα νοσηλεύτηκαν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και 8 σε ΜΕΘ (7 ΠΓΝΛ και μία στο ΓΝΛ)

Η έξαρση στην Καρδίτσα αυτή τη περίοδο αποτυπώνεται και από τα περιστατικά στους θαλάμους αρνητικής πίεσης σε μια καταγραφή που κάναμε στις 26 Αυγούστου. 12 άτομα νοσηλεύονταν στο τμήμα Λοιμωδών. Οι 6 ήταν από Καρδίτσα και οι 4 από Τρίκαλα. Επίσης στην ΜΕΘ του νοσοκομείου νοσηλεύονταν ένας 65χρονος και ένας 75χρονος ασθενής.

Ο φόβος των υγειονομικών αρχών
Μπορεί αυτή τη στιγμή η μόνη σοβαρή εστία κορωνοϊού να είναι στην Καρδίτσα αλλά οι υγειονομικές αρχές της Θεσσαλίας φοβούνται νέα πιθανή έξαρση από όσους τις προηγούμενες ημέρες γύρισαν από τις διακοπές και ενδέχεται να φέρουν τον ιό. Είναι κάτι που αναμένεται να φανεί καθαρότερα από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Όμως συστήνουν όσοι επέστρεψαν πρόσφατα από διακοπές να τηρήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές αν έχουν την υποψία ότι έχουν συμπτώματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ