Ξηρασία και πυρκαγιές στην Ευρώπη

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Η μεγαλύτερη ξηρασία της Ιταλίας εδώ και δεκαετίες έχει συρρικνώσει τη λίμνη Γκάρντα, τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, εκθέτοντας τμήματα υποβρύχιων βράχων και το νερό σε θερμοκρασίες κοντά τον μέσο όρο της Καραϊβικής Θάλασσας.

Οι τουρίστες που συρρέουν στη δημοφιλή βόρεια λίμνη από χθες Παρασκευή βρήκαν ένα πολύ διαφορετικό τοπίο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ένα εκτεταμένο τμήμα βράχου εκτεινόταν μακριά από την κανονική ακτογραμμή, αφήνοντας να προβάλει η νότια χερσόνησος Σιμιόνε ανάμεσα στις πράσινες αποχρώσεις του νερού και τα δέντρα στην ακτή.

«Ήρθαμε πέρυσι, μας άρεσε και ξαναήρθαμε φέτος», είπε η τουρίστρια Μπέατρισ Μάσι καθώς καθόταν στα βράχια. «Βρήκαμε ότι το τοπίο είχε αλλάξει πολύ. Ήμασταν λίγο σοκαρισμένοι όταν φτάσαμε επειδή κάναμε τη συνηθισμένη μας βόλτα και το νερό δεν ήταν εκεί».

Η Βόρεια Ιταλία δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές βροχοπτώσεις εδώ και μήνες, ενώ η χιονόπτωση φέτος μειώθηκε κατά 70%, αποξηράνοντας σημαντικούς ποταμούς όπως ο Πάδος, ο οποίος διασχίζει την αγροτική και βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, υφίστανται αυτό το καλοκαίρι ξηρασίες που έχουν πλήξει τους αγρότες και κτηνοτρόφους και ώθησαν τις αρχές να περιορίσουν τη χρήση του νερού.

Η κατάσταση ξηρασίας του Πάδου, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ιταλίας, έχει ήδη προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που βασίζονται σε αυτό για την άρδευση των χωραφιών και των ορυζώνων τους.

Για να αντισταθμίσουν την κατάσταση, οι αρχές επέτρεψαν να ρέει περισσότερο νερό από τη λίμνη Γκάρντα προς τα τοπικά ποτάμια — 70 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο.

Αλλά στα τέλη Ιουλίου, μείωσαν αυτή την ποσότητα για την προστασία της λίμνης και του οικονομικά σημαντικού τουρισμού που συνδέεται με αυτήν. Με 45 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο να εκτρέπονται σε ποτάμια, η λίμνη την Παρασκευή ήταν 32 εκατοστά (12,6 ίντσες) πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα, κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2003 και το 2007.

Ο δήμαρχος της Γκάρτνα, Νταβίντ Μπαντινέλι δήλωσε ότι έπρεπε να προστατεύσει τόσο τους αγρότες όσο και την τουριστική βιομηχανία. Επέμεινε ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος πήγαινε καλύτερα από το αναμενόμενο, παρά τις ακυρώσεις, κυρίως από Γερμανούς τουρίστες, κατά τη διάρκεια του τελευταίου καύσωνα της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου.

«Η ξηρασία είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε φέτος, αλλά η τουριστική περίοδος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο», έγραψε ο Mπεντινέλι σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 20 Ιουλίου.

Επιβεβαίωσε ότι η λίμνη έχανε δύο εκατοστά (0,78 ίντσες) νερού την ημέρα. Η θερμοκρασία της λίμνης, εν τω μεταξύ, ήταν πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο, σύμφωνα με το seatemperature.org.

Την Παρασκευή, το νερό τη Γκάρντα ήταν στους 26 βαθμούς Κελσίου (78 βαθμοί Φαρενάιτ), αρκετούς βαθμούς θερμότερο από τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου των 22 C (71,6 F) και πλησίαζε τον μέσο όρο της Καραϊβικής Θάλασσας περίπου 27 C (80 F).

Για τον Μάριο Τρεσάνι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησεις που νοικιάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες δίπλα στη λίμνη, η διευρυμένη ακτογραμμή της λίμνης σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι νοικιάζουν τις θέσεις που παρέχει, καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί βράχοι για ηλιοθεραπεία.

«Η λίμνη είναι συνήθως ένα μέτρο ή περισσότερο από ένα μέτρο ψηλότερα», ανέφερ. Δείχνοντας έναν μικρό τοίχο που συνήθως μπλοκάρει το νερό από τις ξαπλώστρες, θυμήθηκε ότι τις μέρες με αέρα, μερικές φορές τα κύματα από τη λίμνη έπεφταν πάνω στους τουρίστες.

Όχι πια. «Είναι λίγο λυπηρό. Πριν, μπορούσατε να ακούσετε τον θόρυβο των κυμάτων που σκάνε εδώ. Τώρα, δεν ακούς τίποτα», είπε.

ASSOCIATED PRESS

Ξηρασία και πυρκαγιές

Ο πύρινος εφιάλτης καλά κρατεί στη Γαλλία. Με τη βοήθεια της ξηρασίας και του καύσωνα, οι φλόγες έχουν ήδη ισοπεδώσει πάνω από 70.000 στρέματα δάσους στην περιφέρεια της Γιρόνδης, γύρω από το Μπορντό.

Πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη έφτασαν στη Γαλλίας την Παρασκευή (12/8) για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Την ίδια στιγμή φωτιά μαίνεται στην Πορτογαλία ενώ περιοχές της Αγγλίας αντιμετώπισαν σοβαρή ξηρασία.

Μήνες λιγοστών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου έχουν οδηγήσει περιοχές της Ευρώπης σε ξηρασία, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες χώρες.

Ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της ηπείρου, ο Ρήνος, ξεραίνεται – δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτόν.

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Πυροσβέστες από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και όχι μόνο βρίσκονται στη Γιρόνδη, στη νοτιοδυτική Γαλλία για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά που καίει – την περιοχή του κρασιού στο Μπορντό – καθώς και σε άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετάνης στα βορειοδυτικά.

Οι δασικές πυρκαγιές στα νότια του Μπορντό έχουν κάψει συλλογικά 20.600 εκτάρια γης σε αυτό το στάδιο και 36.750 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από χωριά και κάμπινγκ.

«Δεν έχει σημασία η χώρα, είμαστε πυροσβέστες και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής Ρουμάνος πυροσβέστης Κριστιάν Μπουχαιάνου, στη Γιρόνδη.

Η Γαλλίδα διοικητής Στεφανίε Μαρτίν τους καλωσόρισε στην περιοχή. «Οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι μετά από έναν μήνα μάχης με τις φλόγες. Τους ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους. Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε και σε άλλες περιοχές», είπε.

Αυτό που οι πυροσβέστες αποκαλούσαν «φωτιά τέρας» κατέστρεψε επίσης σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού της οικογένειας της 19χρονης φοιτήτριας Ζιλιέτ Πιλαίν, από το Μπελίν-Μπελιέτ, στην καρδιά της Γιρόνδης.

«Είναι στενάχωρο. Είναι ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια εδώ και χρόνια, είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τους παππούδες μου», είπε ο Πιλέιν στο Reuters.

«Είχαμε εκεί όλα τα έπιπλα των προπαππούδων μου, βιβλία και εγκυκλοπαίδεια της προγιαγιάς μου… κλάψαμε πολύ αλλά μετά σκεφτήκαμε ότι ήταν απλώς υλικές ζημιές και είμαστε όλοι ακόμα εδώ».

Πυρκαγίες στην Πορτογαλία, ξηρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στην κεντρική Πορτογαλία, μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη μέρα. 1.600 πυροσβέστες με την υποστήριξη 13 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός από την Ισπανία, προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει καταστρέψει περίπου το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα.

Αφού ξεκίνησε στην περιοχή Κοβίλχα το Σάββατο, η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές, καίγοντας συνολικά περίπου 15.000 εκτάρια.

Εν τω μεταξύ, η στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία έπεσε ξανά, με ορισμένα πλοία να μην μπορούν πλέον να πλεύσουν, δήλωσαν ναυτιλιακές εταιρείες και μεσίτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επίσημα σε ξηρασία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που σημαίνει την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού νερού, καθώς η Βρετανία βιώνει σπάνια φαινόμενα παρατεταμένης λειψυδρίας και καύσωνα. Η στάθμη των ποταμών και λιμνών έχει πέσει δραματικά – αλλά αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόκειται, όμως, για την πρώτη ξηρασία από το 2018.

Η κήρυξη για ξηρασία αποφασίζεται ανά περιοχή και η κυβέρνηση και οι εταιρείες ύδρευσης θα ξεκινήσουν σχέδια για την αντιμετώπισή της. Αυτό θα σημάνει περιορισμούς νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στη νοτιοδυτική, νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία, τη νότια Ουαλία και τα Μίντλαντς.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες νερού εξακολουθούν να είναι ασφαλείς και έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι καθήκον τους να διατηρήσουν αυτές τις προμήθειες», δήλωσε ο υπουργός Υδάτων Στίβ Ντούμπλ.

Η εταιρεία Yorkshire Water απαγόρευσε τη χρήση λάστιχου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, ένα μέτρο που επηρεάζει 5 εκατομμύρια πελάτες. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 26 Αυγούστου, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 1.000 λίρες.

Η Yorkshire Water είπε ότι τα επίπεδα των ταμιευτήρων της έπεσαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά από την ξηρασία του 1995 και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες βροχοπτώσεων για να αναπληρωθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ