Αυξήσεις ρεκόρ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με ένα σοκ ενεργειακού κόστους βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν την οικονομική ανάκαμψη καθώς κλάδοι έντασης ενέργειας, από αυτόν των λιπασμάτων έως του χάλυβα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή.

Οι τιμές κάνουν ράλι, παρόλο που η ζήτηση είναι ακόμη χαμηλή, προμηνύοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. «Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ κρύο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της EnergyScan, της αναλυτικής εταιρείας της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Engie, αναφέρει το imerisia.gr.

Οι προθεσμιακές τιμές αερίου έφθασαν σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευση στην Ολλανδία, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.

Η Ευρώπη έχει έλλειμμα αερίου μετά τη δραστική μείωση των αποθεμάτων της λόγω του κρύου χειμώνα. Η αύξηση των αποθεμάτων –που κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας– δεν είναι εύκολη καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός Ρωσία μειώνει την προσφορά της σε μία περίοδο που η Ασία «σκουπίζει» την παραγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG).

Οι επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel και της αυστριακής OMV έχουν προειδοποιήσει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Καθώς το ύψος των χονδρικών τιμών θα μετακυλίεται γρήγορα στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, η προσοχή είναι πιθανόν να εστιαστεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε αναλυτής S&P Global Platts.

ΠΗΓΗethnos.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ