Έρχεται το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύναται να «πριμοδοτηθούν» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας τους βάσει του σχετικού σχεδιασμού. Προϋπόθεση η επίτευξη τουλάχιστον 30% εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» έρχεται για να ανανεώσει – αναβαθμίσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και να τονώσει τη δραστηριότητα των σχετικών με αυτό βιομηχανιών.

Τι θα χρηματοδοτηθεί

Το πλάνο αφορά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων (μόνωση κτηριακού κελύφους, ενεργειακά κουφώματα), ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

Επίσης, χρηματοδοτείται αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.

Βασική έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μια επιχείρηση μπορεί να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά πάνελ σε σύνδεση με σύστημα αποθήκευσης πλεονάζουσας ενέργειας με σκοπό τη μικρότερη απαίτηση ηλεκτρικού ρεύματος  και τη σημαντική μείωση των τιμολογίων της.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι 8.500 θα είναι μικρές και 1.200 μεσαίες καi μεγαλύτερες σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α., ενώ δικαίωμα συμμετοχής αναμένεται να έχουν ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτήρια.

Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, προβλέπεται εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού / ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.). Επιπλέον, θα υπάρξει πρόβλεψη για αντικατάσταση παλιών Air Condition και αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης.

Επίσης, προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτηριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα / υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν δύο υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι. Όσο για τις πολύ μικρές θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού.

Τι να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για τα φωτοβολταϊκά

Υπολογίζεται ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (απασχόληση 0-9 εργαζομένων / 96,2% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων), είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι ΜμΕ ευθύνονται για το 15%-20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η συμμετοχή́ των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.

Αναμένονται νέες ανακοινώσεις και διευκρινήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας.

Η Cholevas Development – Engineering & Real Estate, είναι Τεχνική – Κατασκευαστική – Μεσιτική εταιρεία με 30 χρόνια παρουσία στην κατασκευή, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» και να βρούμε την κατάλληλη λύση για τον δικό σας χώρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ