Κάτω από το 1,30 € το πετρέλαιο θέρμανσης

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

oil

Ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να διαμορφώνεται στην περιοχή μας κάτω από το 1,30 € το λίτρο και να αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Η Κυβέρνηση για την περίοδο 2013-2014, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε:
1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι το επίδομα, ως εξής:
Εισοδηματικά κριτήρια:
– άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
– μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Περιουσιακά κριτήρια:
– άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000 cc, έναντι των 2.000 cc που ίσχυε.
2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Για όσους λάβουν το εν λόγω επίδομα, η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος σχεδόν συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού, που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, σε όσους υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά, τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το εν λόγω επίδομα θα μπορούν να το λάβουν περίπου 580.000 νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκε από 60 σε 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο, προκειμένου να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί το κίνητρο για λαθρεμπόριο. Ο στόχος περιορισμού του λαθρεμπορίου επιτεύχθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι, παρά την ύφεση, η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε εφέτος κατά 4%.
Ωστόσο, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε σε πτώση της κατανάλωσης κατά 70%, γεγονός που μείωσε τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία του συγκεκριμένου καυσίμου, ενώ προκάλεσε και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ