Έφτασε στη χώρα μας το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου μας κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Παράδειγμα γραφήματος από τον σταθμό στο Καστελλόριζο:
http://penteli.meteo.gr/stations/kastellorizo/

Παρατηρούμε ότι στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 15/01 η πίεση ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Παρά το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Τόνγκα και της Ευρώπης είναι 17.000 χιλιόμετρα, μετά από περίπου 15 ώρες από την έκρηξη, παρατηρήθηκαν σε πολυάριθμους μετεωρολογικούς σταθμούς απότομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), γεγονός που αποδεικνύει ότι το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, διέσχισε αυτή την απόσταση με την ταχύτητα να αγγίζει τα 1100 χιλιόμετρα την ώρα.

Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα φαινόμενο που δεν το βλέπεις καθημερινά, αλλά ούτε σε μια ολόκληρη ζωή. Με πιο απλά λόγια, το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα διέσχισε – όσο κι αν φαίνεται απίστευτο – όλο τον πλανήτη…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img